Herdenking oorlogsvliegers

  • uur - uur
  • Wagelerbos

Op donderdag 12 april 2018 vindt weer de jaarlijkse herdenking plaats van de oorlogsvliegers die in de gemeente Gulpen-Wittem tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Omdat de burgemeester het jammer vond dat zij op de oorspronkelijk geplande herdenkingsdatum verstek zou moeten laten gaan, heeft het herdenkingscomité besloten de plechtigheid één week te vervroegen naar 12 april.

Sinds enkele jaren vindt de ceremonie bij toerbeurt plaats bij de monumenten in het Wagelerbos en te Cartils. Dit jaar is het Wagelerbos de plaats van handeling, waar in de nacht van 23 april 1944 een Halifax van de Royal Air Force neerstortte en twee bemanningsleden Stan Somerscales en Harry Poole het leven lieten. Op 28 april 1944 stortte bij Cartils een Halifax met Canadese bemanning neer en daarbij kwamen vier bemanningsleden om.

Ruim een jaar eerder, op 14 februari 1943, crashte in het Schweibergerbos te Mechelen de Halifax  DT 694 waarbij vijf slachtoffers vielen. Het aantal doden van de drie crashes komt daarmee op elf. De omgekomen vliegers in Mechelen zijn op 20 januari 2018 in het Nationaal  Bevrijdingsmuseum te Groesbeek herdacht en in Nijmegen, waar zij begraven zijn op het Jonkerbos War Cemetery. Op de ongeluksdag 14 februari, toen het precies 75 jaar geleden was, heeft een sobere herdenkingsceremonie  plaatsgevonden te Overgeul en een kranslegging bij het monument op de Soekerknip in het bos. Het was en is nog steeds om meerdere redenen niet gewenst hier regelmatig ceremonies te laten plaatsvinden, echter in de herdenking die het comité  Gulpen-Wittem jaarlijks organiseert worden ook deze vijf bemanningsleden betrokken. 

Aan de herdenking bij het Wagelerbos op 12 april 2018 nemen leerlingen van het Sophianum te Gulpen en van basisschool Witheim te Mechelen deel. Zij verzorgen voordrachten die in het teken staan van vrijheid. Er zijn voorts militaire voertuigen van de Spearhead club betrokken. Muzikanten van de Fanfare Kunst en Vriendschap uit Partij-Wittem, luisteren de ceremonie op en militairen buiten dienst betrekken de erewacht. Hoogtepunt van de herdenking is de toespraak van burgemeester mevrouw Nicole Ramaekers, gevolgd door de kranslegging namens de Gemeente. De ceremonie onder leiding van comitévoorzitter Peter Pecher begint om 13.15 uur en duurt tot omstreeks 14.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.


 

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken