Project X; Poorten van Reijmerstok

  • uur
  • De Poorten van Reijmerstok

Dit kunstproject wordt in de avond verlicht!

Project X is door kunstenaar Jonathan Wanders (Studio Wanders) ontwikkeld en gerealiseerd ter ere van de 10e editie van De Poorten van Reijmerstok, een internationale kunstexpositie die iedere twee jaar wordt georganiseerd in het Zuid-Limburgse Reijmerstok. De jubileumeditie vindt plaats op 21 mei 2018 - Tweede Pinksterdag - en heeft als thema Natúúrlijk Reijmerstok.

De X is de Romeinse aanduiding voor het getal 10. Het jubileumthema Natúúrlijk Reijmerstok wordt verbeeld door 10 bomen, van klein naar groot. Elke boom staat voor een editie, elke keer weer gegroeid in kwaliteit, activiteiten, kunstenaars, bezoekers en bekendheid. Omdat het jubileum een feestelijke gebeurtenis is zijn de bomen goud geverfd en ‘op een voetstuk gezet’. Dit voetstuk bestaat uit 100 grote veilingkisten bekleed met een laag zwarte landbouwfolie. De kisten zijn met elkaar verbonden en staan symbool voor de verbinding en samenwerking tussen de mensen van Reijmerstok, de verenigingen, de gemeente en betrokkenen in de Euregio die achter de schermen werken en het mogelijk maken dat we elke 2 jaar weer kunnen genieten van De Poorten van Reijmerstok.

Een diepere betekenis achter het kunstproject is de eeuwige zoektocht naar een antwoord op de vraag: Wat is kunst? Herkenbare, alledaagse elementen uit de omgeving zijn uit hun natuurlijke context gehaald en zodanig getransformeerd en bewerkt dat ze zijn verworden tot een groot kunstobject. De Franse kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968) presenteerde als eerste een alledaags voorwerp als een kunstwerk, een objet trouvé. Dit was een mijlpaal in de hedendaagse beeldende kunst waarmee Duchamp filosofische vragen opriep over de aard en functie van kunst.

Wat is een kunstwerk? Wie beslist, de kunstenaar, de criticus of de toeschouwer? Is het idee, het concept van een kunstwerk belangrijker dan het werk zelf? Of is iets pas een kunstwerk als het vervaardigd is door een maker, liefst op een ambachtelijke manier? Wat is de rol van kunst in de samenleving?

www.poortenvanreijmerstok.nl en www.studiowanders.com

Met dank aan alle vrijwilligers van Reijmerstok die hebben meegeholpen en de volgende sponsoren:
Gilles van de Wouw - praktijk voor bestuursrecht, RPO Rebema - Allround reclame, Bouwcenter Jan Opreij, Hoeve Vakanties - Jef Schreurs, DEDRIE Architecten, Aannemersbedrijf Drijvers, Fruitbedrijf Wouters, Mergellandzuivel - Zuivelboerderij Mergelland, Studio Wanders.

Jubileum-editie Kunstexpositie “De Poorten van Reijmerstok” (PDF, 483.2 kB)

‘Mooie sprookjesachtige nachtbeelden van kunstproject Project X van Studio Wanders in Zuid-Limburgse Reijmerstok door fotograaf Ralph Sluijsmans’


 


 

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken