Open Monumentendag Gulpen-Wittem

  • Kasteel Cartils (adres: Kapolder 14, Wijlre)

Op zondag 9 september vindt de 31ste editie van Open Monumentendag Gulpen-Wittem plaats, dit keer in Cartils. Het thema is ‘Cartils in Europa’. Er zijn interessante, korte en lange wandelingen uitgezet die bezoekers langs bijzondere historische plekken voeren. Het is tevens mogelijk om tijdens de Open Monumentendag een kijkje te nemen in en om de gebouwen van Kasteelboerderij Cartils. Een unieke ervaring!

Tijdens de Open Monumentendag nemen bezoekers een duik in het cultureel erfgoed. De opening wordt verricht door burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens om 09.45 uur in kasteel Cartils. Dit is ook het centrale punt van de Open Monumentendag. Daarnaast wordt het (onlangs ontdekte) nieuwe wapen van de Rijksheerlijkheid Cartils onthuld.

Exposities en film

In de gebouwen van de voormalige kasteelboerderij zullen verschillende presentaties plaatsvinden: een foto-expositie over het gebied, een presentatie door de beeldend kunstenaar Rob Boermans (glas-in-lood), een presentatie over natuurontwikkeling door Bosgroep Zuid Nederland en er wordt een film over de omgeving getoond.

Informatieve gids over Cartils en omgeving

Er is door drs. B. Ibelings van de Open Monumentendagcommissie in samenwerking met de gemeente Gulpen-Wittem wederom een informatieve gids samengesteld, die tijdens de Open Monumentendag gratis wordt uitgereikt. Hierin leest u meer over - deels nog onbekende - cultuurhistorische informatie over het kasteel Cartils, de Burggraaf bij Gulpen en de omgeving hiervan. In het boekje vind u ook een interessante wandeling door de lokale omgeving en dwars door het cultuurhistorische erfgoed van Gulpen-Wittem terug.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken