Limburgse Molendag

  • uur - uur
  • Volmolen Epen, Plaatweg

VOLMOLEN IN DE STEIGERS  

Bij de Volmolen in Epen staan het woonhuis en de stallen de komende maanden in de steigers. Natuurmonumenten restaureert deze gebouwen om deze geschikt te maken voor herbestemming.  Dit Rijksmonumenten complex tussen Geul en molentak in het Geuldal stamt uit de 2e helft van de 19e eeuw. Aannemer Laudy uit Sittard gaat nadat de steigers zijn geplaatst, de dakpannen en het aanwezige dakbeschot verwijderen en de aangetaste houtconstructie vervangen. Gevel en dak details worden hersteld en terug gebracht naar hun oude historische detaillering. Tijdens de werkzaamheden blijven de Volmolen en de wandelpaden langs de Volmolen toegankelijk. Op zondag 7 oktober kun je tijdens de Limburgse Molendag van 11.00 tot 16.00 uur een kijkje komen nemen in de molen en bij de aannemer. www.natuurmonumenten.nl/geuldal

Kerkuilen en vleermuizen

De komende tijd gaat Waterschap Limburg ook aan de hoogwaterbeveiliging werken en een vistrap maken. Daarna kan het woonhuis en de stallen van de Volmolen herstemd worden, met andere woorden een nieuwe bestemming krijgen.  Van te voren zijn de gebouwen gecontroleerd op flora en fauna: er zijn vleermuizen en kerkuilen aangetroffen. Deze worden tijdens de werkzaamheden ontzien. Na de werkzaamheden zijn de gebouwen alleen maar geschikter voor deze dieren.

Kom kijken op zondag 7 oktober

Met meer dan 500 monumentale gebouwen in bezit of beheer staat bij Natuurmonumenten altijd wel één monument in de steigers. Tijdens een restauratie laten de bouwwerken je een glimp zien van het verleden en de belofte voor de toekomst. Op zondag 7 oktober tijdens Limburgse Molendag nodigt Natuurmonumenten je uit te komen kijken naar de werkzaamheden. De aannemer Laudy, geeft dan uitleg over het werk. Je bent van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur, Plaatweg, Epen. Parkeren kan op Bennetweg, Epen.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken