Open Monumentendag Gulpen-Wittem

  • uur - uur
  • Hoeve Vernelsberg, Epen

Thema: Hoeve Vernelsberg en het 5-sterren Geuldal

Op zondag 18 augustus vindt de 32ste editie van Open Monumentendag in Gulpen-Wittem plaats. Tijdens de Open Monumentendag beleeft u dit jaar het culturele erfgoed in het 5-sterren Geuldal. Deze dag biedt ook een unieke kans om de karakteristieke hoeve Vernelsberg in Epen van dichtbij te bezichtigen. Er zijn wederom interessante, korte en lange wandelingen uitgezet die u langs bijzondere historische plekken voeren. Komt u ook een kijkje nemen?

  • Locatie: Hoeve Vernelsberg, Plaatweg 3, 6285 NK Epen
  • Datum: zondag 18 augustus 2019, 10.00 – 17.00 uur

Opening

Op 18 augustus om 10.00 uur verrichten wethouder Guido Houben van gemeente Gulpen-Wittem en burgemeester Reg van Loo van gemeente Vaals in het bijzijn van bezoekers en de jachthoornblazers uit Gulpen de officiële opening van de monumentendag bij hoeve Vernelsberg. Historicus Bart Ibelings geeft vervolgens een korte toelichting op het boekje dat hij speciaal voor deze monumentendag heeft geschreven over de geschiedenis van hoeve Vernelsberg, over bijzondere gebouwen in de omtrek en over de geologie van het Geuldal. Het boekje bevat bovendien drie mooie wandelingen die vanaf hoeve Vernelsberg vertrekken. Ze voeren u langs prachtige locaties en vergezichten.

Parkeren

U kunt gratis parkeren op een nabijgelegen parkeerterrein. Rijdt u vanaf Epen naar de hoeve, dan gaat u vóór de Geulbrug rechts. Komt u vanaf Vaals, rijd dan over de Geulbrug en ga naar links.

Expositie

Hoeve Vernelsberg ligt op een rots 15 meter boven de Geul en heeft een schitterend uitzicht op het Geuldal in Epen. In de hoeve wordt een expositie ingericht met beelden van restauraties en afbeeldingen van het vroegere Epen en omgeving. Ook is er een model te zien van de Epense Dorphof, een boerderij die al eind 13e eeuw wordt vermeld. Verder is er aandacht voor de geologische ondergrond in de Epense omgeving. Diverse soorten gesteente, fossielen en overblijfselen van romeinse ijzerwinning bij Epen staan tentoongesteld.

Open Monumentendag

De gemeente Gulpen-Wittem organiseert dit landelijke evenement ieder jaar op een andere locatie om bezoekers kennis te laten maken met divers bijzonder erfgoed. De landelijke Open Monumentendag (en ook in Gulpen-Wittem) vindt normaal gesproken plaats in september. Gulpen-Wittem wijkt dit jaar af van deze landelijke datum (14 en 15 september) omdat dan in alle kerkdorpen uitgebreid 75 jaar bevrijding wordt herdacht en gevierd.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken