Home > Actueel > Nieuws > CJG thema van de maand: pesten

CJG thema van de maand: pesten

Dit item is verlopen op 23-02-2012.CJG

Bij het CJG kun je terecht voor informatie over verschillende opvoed- en opgroeithema’s voor kinderen en jongeren van -9 maanden tot 23 jaar. Het CJG Heuvelland geeft iedere maand tips over alledaagse opvoedthema’s. Deze maand staat het thema “pesten” centraal.
Wil je graag zelf een onderwerp aandragen of heb je tips voor onze website? Stuur dan een e-mail naar info@cjgheuvelland.nl.

Je kind wordt gepest
Als je kind gepest wordt, is je eerste reactie misschien schrik en woede. Het is verstandig om toch rustig te blijven en goed naar je kind te luisteren om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Pesten komt vooral voor bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar, maar dit kan ook al eerder of later gebeuren. Als kinderen herhaaldelijk gepest worden kan dat grote gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling. Het is dan ook belangrijk om het probleem op tijd en goed aan te pakken. Deze maand geeft het CJG extra aandacht aan dit thema. Hoe merk je als je kind gepest wordt? Wat kun je als ouder zelf doen en wat is digitaal pesten? Dit en meer staat de komende weken centraal. Hier volgen alvast een aantal tips.

Tips

  • Kom direct in actie als je kind gepest wordt. Het pesten zal niet vanzelf stoppen.
  • Praat met je kind over de verandering in zijn gedrag. Luister naar hem en probeer hem aan te moedigen om te vertellen wat er is gebeurd.
  • Praat met beroepskrachten of vrijwilligers waar het pesten gebeurt en blijf met hen in contact.
  • Versterk het zelfvertrouwen van je kind door hem complimenten te geven als hij iets goed doet.
  • Geef je kind het vertrouwen dat het goed komt en dat jullie samen naar een oplossing gaan zoeken.
  • Informeer eens naar een cursus zelfverdediging of een weerbaarheidstraining voor je kind.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of heb je een vraag over opvoeden en opgroeien? Bezoek dan www.cjgheuvelland.nl of onze inloop-spreekuren. Ook kun je telefonisch (gratis) of per e-mail je vraag stellen aan een medewerker van het CJG. Sinds kort is het CJG ook te volgen via Facebook en Twitter!