(Preventieve) bestrijding eikenprocessierups

Begin mei bestrijden wij preventief de eikenprocessierups. Het spuiten van eikenbomen vindt plaats tussen 7.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds. U kunt enige overlast ervaren van het geluid van de nevelspuit die aan de tractor vastzit. Het spuitmiddel (Xen-Tari) is biologisch en niet schadelijk voor de mens of dier. Het is wel verstandig om ramen en deuren te sluiten en etenswaren die buiten staan binnen te zetten.

Levensloop van de processierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups tevoorschijn. Rond eind mei-begin juni krijgt de rups brandharen. In juli en augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes weer legt in eikenbomen.

Gezondheidsklachten

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Ze waaien uit de bomen en kunnen in contact komen met de huid van mensen. Sommige personen kunnen hier enorme klachten van ervaren die uiteenlopen van pijnlijke jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan de ogen of de luchtwegen. Ook voor dieren waaronder landbouw vee, huisdieren en paarden zijn er gezondheidsrisico’s. Er wordt aangeraden om buiten het bereik van aangetaste bomen te blijven.

Meer informatie

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u dit mailen naar info@gulpen-wittem.nl t.a.v. de heer L. Kramer. Voor gezondheidsinfo kunt u terecht bij de GGD Zuid-Limburg (www.ggdzl.nl).

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken