75 jaar Bevrijding Gulpen-Wittem

In 2019 en 2020 staan we stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. In onze gemeente zijn initiatiefnemers uit verschillende kernen aan de slag gegaan om activiteiten te ontwikkelen rondom dit thema. 'Wij gaan activiteiten ontwikkelen rondom het herdenken van 75 jaar bevrijding en leggen daarbij ook de link naar het heden. Wist u bijvoorbeeld dat in 1944 vanuit Kerkrade rond de 30.000 mensen geëvacueerd werden naar onder andere het Heuvelland? Alleen al in Wijlre werden 4000 inwoners opgevangen! In deze tijd hebben we ook te maken met vluchtelingen, die naar ons land komen. Hoe gaan we daar mee om? Wat is hun verhaal?' aldus Wim Verhoeven.  

Wij vieren de bevrijding 

Nu 14 september 2019 vieren we dat we 75 jaar bevrijd zijn. Met 15 historische voertuigen van de  Naoorlogse Legervoertuigen Vereniging Limburg rijden we door de gemeente. De route is zo uitgestippeld dat elk kerkdorp aangedaan wordt.In Mechelen vindt de start plaats met een plechtigheid op het schutters terrein waaraan alle verenigingen deelnemen. Bij de plaquette  ter ere van de in Mechelen omgekomen vliegtuig bemanning worden eresaluutschoten gelost en een krans gelegd door familieleden van de bemanning. De stoet vertrekt daarna naar Epen waar ze opgewacht wordt door de schutterij en in optocht gaat het naar het patronaatsplein waar evenals in 1944, een ontvangst plaats vindt. In Slenaken wordt om 11.15 uur de colonne ontvangen bij de kerk  door Fanfare Berg en Dal. Daar wordt door Engelse en Amerikaanse familieleden een gedenkteken onthuld. Om 12.00 uur wordt er bij A gen Inge  in Reijmerstok geluncht. Fanfare  St Franciscus verzorgt hier het muzikale gedeelte. In Gulpen wordt een muzikale ontvangst voorzien bij de Fontijn. In het brouwerslokaal wordt met een speciaal gebrouwen bier een toost uitgebracht op de vrijheid. De colonne vertrekt langs het Dr. Ackenhuis via Partij-Wittem naar Wahlwiller/Nijswiller. Het plein voor de kerk biedt de mogelijkheid  voor het opstellen  van een muziekkorps en voertuigen. Via Eys komen we bij het Eyserbos. Hier wordt gestopt en vertelt Marc Hermans aan de buitenlandse gasten dat zich hier in de oorlog een radarpost bevond, waar de vader van de twee Amerikaanse gasten het afweergeschut bediende. De stoet vervolgt zijn weg en stopt bij de kruising Dikkebuikseweg om een bloemetje te leggen bij een recent geplaatste gedenkplaat voor een gesneuvelde Amerikaanse soldaat. Om 16.15 uur zijn we in Wijlre en stoppen bij de kazemat bij kasteel Wijlre waar de schutterij St. Maternus met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een plaquette onthult. Daarna vertrekt de colonne vooraf gegaan door de schutterij naar het van Wachtendonckplein waar de plechtige afsluiting plaatsvindt met o.a. het optreden van Mannenkoor St. Cecilia uit Gulpen en Harmonie St. Gertrudis.

Bevrijdingsbier

In het artikel wordt gesproken over een speciaal bevrijdingsbiertje. Donderdag 18 juli beginnen de brouwers van de Gulpener en de Brand brouwerij aan het brouwen van het bevrijdingsbiertje. De naam van het speciale biertje is LIBERATOR en het zal zeker een collectors item worden daar er slechts 300 flesjes op de markt komen.

Bevrijdingskrant

In de  bevrijdingskrant die begin september bij iedereen in de gemeente in de bus valt komt de route die de bevrijdingsstoet volgt uitgebreid te staan. Ook het programma die de afzonderlijke  dorpen organiseren zal erin vermeld worden. Leden van het platform zijn de laatste maand druk in de weer geweest om advertenties te werven voor deze krant die in een oplage van 7000 exemplaren gedrukt wordt. De prijs van de advertentie is afhankelijk van de grootte. Wilt U uw naam in de krant hebben?  Voor 30 euro komt uw naam erin als begunstiger. Inlichtingen 06-52058881 of per mail wimvanderhoeven@ziggo.nl  

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken