Herdenkingswandelingen Gulpen-Wittem

Wandelen om niet te vergeten

Gemeente Gulpen-Wittem heeft 2 rondwandelingen die verhalen vertellen over de Tweede Wereldoorlog. De wandelroute leidt je langs meerdere monumenten en herdenkingskruizen. Bij elke wandeling krijg je een QR-code. Als je die scant met je telefoon krijg je toegang tot audiofragmenten. Bij ieder monument hoor je via een audiofragment meer over het monument. Gemeente Gulpen-Wittem was het toneel voor veel bijzondere, heldhaftige en tragische oorlogsgebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slachtoffers worden op belangrijke locaties in de omgeving herdacht. Verschillende monumenten en plaquettes geven gelegenheid om stil te staan bij alles dat daar is gebeurd. Maar wát is daar dan gebeurd?

Verscholen verhalen

De onwetende voorbijganger ziet jaartallen en namen en heeft geen idee van de verhalen achter die namen.  Daar hebben Heemkunde Wahlwiller, Visit Zuid-Limburg, Wim van der Hoeven en de gemeente samen verandering in gebracht. Twee wandelingen van 12 en 10 kilometer leiden je door het Heuvelland en vertellen je onderweg de verhalen over soldaten, bommenwerpers en verzetsstrijders. Zowel de doorgewinterde geschiedenisfanaat als de nieuwsgierige bezoeker zal versteld staan van de historie die schuilgaat in de dorpjes en bossen van Gulpen-Wittem.

Liberation Route Europe

Een van de audiofragmenten vertelt het indrukwekkende verhaal van de geheime US radarinstallatie in het Eyserbos, bovenop het plateau. Vanaf die plek kijk je uit over groene glooiende heuvels, bij helder weer tot 50 km ver richting Duitsland. Een vredig tafereel. Maar dat was in 1944 en 1945 wel anders. Toen keek je uit op een van de grootste Europese slagvelden. De Amerikaanse radarpost op deze hoge positie heeft een cruciale rol gespeeld in de bevrijding van Europa. Later dit jaar wordt deze plek opgenomen in de Liberation Route Europe die plaatsen en gebeurtenissen met elkaar verbindt die een rol van betekenis hebben gespeeld in de bevrijding van Europa. De plek wordt dan gemarkeerd met een Vector of memory, ontworpen door architect Daniel Libeskind.

Wandelbrochure

De wandelbrochure is vanaf 4 mei verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg Shop in Gulpen, Dorpsstraat 27. Zorg voordat je gaat wandelen dat je telefoon goed is opgeladen, zodat je alle audiofragmenten kunt beluisteren.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken