Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens over het coronavirus

8 maart | Bel en chat met burgemeester Ramaekers

Het coronavirus vraagt al een lange tijd veel van ons allemaal. De maatregelen duren voort. Langzaam maar zeker krijgen we beetje bij beetje onze vrijheid terug. Het tempo waarop we teruggaan naar ‘normaal’ hangt van veel zaken af. In elk geval hebben we nog een lange weg te gaan. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Of misschien bent u bezorgd. Inwoners konden op maandag 8 maart bellen (11.15 - 12.15 uur) en chatten (16.30 - 17.30 uur via Facebook en Instagram) met de burgemeester over wat hen bezighoudt. 

Burgemeester Ramaekers belt met inwoners op 8 maart social media beluurtje burgemeester 8 maart

12 februari | Carnaval in Gulpen-Wittem: dit jaar anders dan anders 

Geachte inwoner, beste carnavalist, leeve vastelaovesvierder,

Carnaval in Gulpen-Wittem is dit jaar compleet anders dan we gewend zijn. Normaal gesproken zijn verenigingen, groepen, ondernemers en inwoners al maanden lang bezig met alle denkbare voorbereidingen. Met één groot gezamenlijk doel: hét vastelaovesspektakel dat op ongeveer elke vierkante meter van onze gemeente gevierd wordt kleur en invulling geven.
Denk aan drukbezochte zittingen, prinsenproclamaties, dames- en herenzittingen, nieuwe carnavalsnummers lanceren, dagen lang knutselen aan praalwagens en carnavalspèkskes. Carnaval is een traditie van ons allemaal, het zit ons in het bloed. Over behoud van cultureel erfgoed gesproken: dit stukje erfgoed koesteren we als geen ander. Volwassenen geven het stokje moeiteloos door aan de jeugd. Dat is fantastisch!

Vanwege de pandemie kunnen we ‘onze’ kleurrijke diepgewortelde traditie dit jaar niet uitbundig samen vieren. En dat treft ook mij in mijn carnavalshart, want ook ik ga er elk jaar op uit en ontmoet dan velen van u. Helaas kan ik de Auw Wiever dit jaar niet welkom heten in Gulpen, meert de Blauw Sjuut niet aan op de Markt, vindt er geen sleuteloverdracht plaats, wordt er géén carnavalsvierder van het jaar uitgeroepen die ik de Orde van de Kiebeukel mag toekennen, zijn er géén optochten en we staan niet met z’n allen op de Markt voor de Groeëte Gulpener Vastelaovesfinale.

Lieve mensen, het is allemaal verschrikkelijk jammer. Maar we begrijpen inmiddels ook allemaal waarom we dit feest een jaartje moeten overslaan. Alleen op deze manier voorkomen we gezondheidsrisico’s. En alleen op deze manier keren we zo snel mogelijk terug naar de normale situatie. Ik sluit me dan ook aan bij de regionale oproep ‘Versier je huis en vier vastelaovend thuis’. Creëer binnen een gezellige vastelaovessfeer met kleurrijke versiering en geniet van onder andere van carnavaleske programma’s op televisie. Hopelijk kunnen we in 2022 dan wél weer samen in de polonaise lopen.

Bekijk carnavalspagina in het weekblad Gulp en Geuljournaal

Blijf gezond en hou vol. Ik zie er naar uit om volgend jaar met u carnaval te vieren!

Nicole Ramaekers,
Burgemeester

16 oktober | Burgemeester Nicole Ramaekers: nog maar één stap verwijderd van een totale lockdown

"Het lijkt wel alsof we in een slechte film terecht gekomen zijn, en ook nog eentje die elke keer opnieuw begint. In de zomermaanden hadden de meesten toch echt het idee 'we hebben het ergste gehad'. Maar helaas, we zien dat het leven nog niet normaal is. We zijn opnieuw in een zeer ernstige situatie terecht gekomen......" Burgemeester Ramaekers vertelt in deze opname over de strengere maatregelen die per deze week van kracht zijn en doet een dringende oproep aan iedereen "Houd u aan deze maatregelen!" 

Bekijk het filmpje

​​burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens

1 juli | Burgemeester Nicole Ramaekers: de zomer breekt aan

Vanaf half maart dit jaar ziet de wereld er anders uit. ‘Normaal’ heeft een andere betekenis gekregen en in een korte tijd veranderde er op een aantal fronten veel voor ons allemaal. Het coronavirus nam - en neemt nog steeds - wereldwijd een vlucht en kan hierdoor, vroeg of laat, toch weer dichtbij komen. Toch heeft Corona naast alle negatieve kanten, voor sommigen ook positieve gevolgen gehad. Burgemeester Ramaekers vertelt in deze opname over de versoepelingen die per vandaag in werking treden en blikt vooruit, de zomer staat immers voor de deur.

Bekijk het filmpje

​​burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens


29 mei | Burgemeester Nicole Ramaekers: Stap voor stap mogen we weer iets meer

Het Pinksterweekend staat voor de deur. Het is nog steeds een bijzondere en gekke tijd vanwege het Coronavirus. In dit filmpje spreekt burgemeester Nicole Ramaekers inwoners opnieuw toe. "In deze gekke tijd snakken we als mens weer naar contact. En allemaal willen we graag op een verantwoorde manier ons ‘gewone’ leven weer terug. Gelukkig mogen we dat ook een beetje gaan proberen. Stapje voor stapje. Want langzaam krijgen we van de regering steeds wat meer vrijheden terug. Dat is heel fijn, maar ook best spannend...." Kijk mee!

Bekijk het filmpje

​​burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens

25 april | Oproep aan kinderen een succes! Burgemeester Ramaekers geeft een reactie

In haar oproep geeft zij aan: “Het is een gekke tijd en ik ben benieuwd naar wat kinderen bezighoudt. Het coronavirus heeft ook voor hen veel gevolgen. Misschien hebben zij ook wel vragen aan mij”. De reacties stroomden binnen. Brieven, e-mails, foto’s, tekeningen, knutselwerkjes en filmpjes... veel kinderen zijn creatief geweest! De burgemeester is heel blij met alle reacties. In een filmpje laat ze dat weten. Aan iedereen die heeft meegedaan: dankjewel! 

Bekijk het filmpje

Filmpje met boodschap burgemeester Ramaekers over corona


10 april | Paasboodschap burgemeester Ramaekers

Normaal zou in deze periode het toeristenseizoen in Gulpen-Wittem van start gaan. De dagen worden langer, de lente haalt de natuur uit haar winterslaap, we genieten van de bloesem en we warmen ons aan de eerste zonnestralen. Door de omstandigheden kunnen we Pasen helaas niet op de gebruikelijke wijze vieren. Door het coronavirus is alles anders...

Bekijk hier de videoboodschap

8 april | Reactie burgemeester Ramaekers op afsluiten Heuvelland voor dagtoerisme

Vanaf donderdag 9 april is het Heuvelland afgesloten voor dagtoerisme. Op basis van de ervaringen van afgelopen zondag, acht Veiligheidsregio Zuid-Limburg deze maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en op die manier het coronavirus verspreiden. Burgemeester Nicole Ramaekers is blij met deze maatregel. In een korte vlog legt zij uit waarom.

Bekijk hier de vlog

burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens


6 april | Oproep van de burgemeester aan kinderen

Het coronavirus houdt ons bezig… en iedereen gaat er anders mee om. Veel volwassenen nemen kennis van de richtlijnen vanuit het Rijk en beluisteren dagelijks het nieuws over corona. Maar wat leeft er bij de kinderen in Gulpen-Wittem? Met welke vragen of gedachten lopen zij rond? Gaat het goed of maken zij zich zorgen? Daar is burgemeester Nicole Ramaekers benieuwd naar.

Bekijk hier de video-oproep van burgemeester Ramaekers

Filmpje met boodschap burgemeester Ramaekers over corona

“Ik ben benieuwd naar jullie mening over deze rare tijd nu. Hoe ga jij ermee om? Of misschien heb je wel vragen aan mij? Dat kun je mij laten weten, want misschien kan ik je vragen wel beantwoorden of je een reactie geven. Je kunt mij voor dit verzoek op verschillende manieren bereiken. Kies maar:

  • stuur ons een privébericht op de Facebookpagina van de gemeente via www.facebook.com/gemgulpenwittem of op instagram (account: gulpenwittem)
  • door een filmpje te delen op facebook (@gemgulpenwittem) of instagram (@gulpenwittem) (zorg ervoor dat je de gemeente tagt want anders zien we je bericht niet!)
  • via een plaatje of een tekening
  • stuur een email naar voorlichting@gulpen-wittem.nl
  • of een brief naar de gemeente (adres: Gemeente Gulpen-Wittem, Postbus 56, 6270 AB Gulpen)

Laat je weten hoe je heet, hoe oud je bent en in welk dorp je woont? Ik hoop veel reacties te krijgen. Omdat ik niet naar jullie toe kan komen om te antwoorden op jullie inzendingen, reageer ik misschien ook weer met een video op social media. Ik laat jullie natuurlijk weten wanneer die klaar is.”

Vragen naar aanleiding van deze oproep? Stel ze via voorlichting@gulpen-wittem.nl. Insturen kan tot en met maandag 13 april.


2 april | Bel uurtje met de burgemeester een succes! 

Wie vandaag tussen 11.00 en 12.00 uur de gemeente Gulpen-Wittem belde, kreeg in plaats van de telefoniste, burgemeester Nicole Ramaekers aan de lijn. Tijdens een speciaal ingelast telefoonuurtje stond zij persoonlijk inwoners met vragen te woord. Ze gaf hen informatie en bood een luisterend oor. “Hoe is het met u?” daar was de burgemeester vooral benieuwd naar. Zij legt uit waarom:

“We bevinden ons in een gekke periode. Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en raakt iedereen. Maatregelen vanuit het Rijk leggen onder andere een verbod op samenkomsten en het advies is: vermijd sociale contacten. Althans, in fysieke zin. Want juist in een periode die onzekerheid met zich meebrengt is het belangrijk dat we toch contact houden met elkaar. Omdat we op elkaar moeten letten en voor elkaar moeten zorgen. Ik ben benieuwd wat inwoners van Gulpen-Wittem bezighoudt en wil graag weten hoe het met ze gaat. Nu bijeenkomsten niet zijn toegestaan en sociale contacten vermeden moeten worden zoek ik andere manieren, zoals dit telefoonuurtje! Zo kan ik op afstand toch dat luisterende oor bieden. Ik voer liever fysiek een gesprek. Maar dat gaat nu even niet. Gelukkig zijn er in dit tijdperk nog veel meer alternatieven om contact te onderhouden met elkaar. Ik vond het heel fijn om een aantal inwoners te spreken!”

burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens


27 maart | Burgemeester spreekt met organisaties van evenementen 

Vanwege het coronavirus mogen er tot 1 juni géén bijeenkomsten of evenementen plaatsvinden. Dat is een hele zware domper; voor de organisaties die in veel gevallen al maanden bezig zijn met het voorbereiden van één van de vele kleurrijke en bruisende evenementen en activiteiten die Gulpen-Wittem kent. Maar ook voor onze inwoners en bezoekers van evenementen, die er samenkomen en genieten van het programma, de sfeer, het gezelschap en de omgeving. Deze week nam de burgemeester persoonlijk met een aantal organisaties van evenementen telefonisch, op afstand, contact op. Om te luisteren naar de wijze waarop de gevolgen rondom corona hen treft, om ze een hart onder de riem te steken en om op praktisch vlak te sparren. De gesprekken waren fijn en werden gewaardeerd.

Filmpje met boodschap burgemeester Ramaekers over corona

26 maart | Burgemeester op pad met handhaving

De verspreiding van het coronavirus heeft veel impact. De aangescherpte maatregelen vanuit het Rijk hebben ook weer veel gevolgen. Eén van de gevolgen is dat samenkomsten van meer dan 3 personen waarbij de afstand van 1,5 meter niet wordt gehanteerd, niet meer zijn toegestaan. Daar wordt strenger op gecontroleerd. Onder andere door de gemeente, om de gezondheid van inwoners te borgen en het risico van verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden.

Vandaag ging de burgemeester met handhaving op pad. Er werd een rondje door de gemeente gemaakt. De burgemeester laat weten: “We zagen dat het erg rustig was buiten en op staat. De mensen die op pad waren hielden over het algemeen goed de maatregelen in acht en hielden gepaste afstand tot elkaar. Dat was ook zo op de weekmarkt in Gulpen, vernam ik van onze medewerker Openbare Orde en Veiligheid. Bezoekers van de markt werden daar middels bordjes nogmaals expliciet op gewezen. Dat men rekening houdt met elkaar gezien de situatie, stelt mij gerust. We blijven erop toezien dat de gestelde maatregelen nageleefd worden, want het blijft de komende periode enorm belangrijk om samen de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken.”

Handhaver en burgermeester in landschap

Maatregelen op markt in verband met corona. linten gespannen

Maatregelen op markt in verband met corona


20 maart | Videoboodschap: "Let op elkaar, en let op uzelf!"

De verspreiding van het coronavirus heeft gevolgen voor de normale gang van zaken. Ook in de gemeente Gulpen-Wittem brengt het veel teweeg. Het is onze gezamenlijke opgave om het risico ten aanzien van besmetting voor iedereen, jong en oud, zoveel mogelijk te beperken. Het Rijk heeft zondag 15 maart een aantal aanvullende maatregelen ingevoerd. De gemeente Gulpen-Wittem volgt de instructies van het Rijk op. "Let op elkaar, en let op uzelf!"

Bekijk de videoboodschap 

Filmpje met boodschap burgemeester Ramaekers over corona


14 maart | “Samen aan zet om verdere verspreiding coronavirus te voorkomen”

Donderdag 12 maart heeft de overheid een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Door bij ziekteverschijnselen thuis te blijven of van huis uit te werken, voorkomt u verdere verspreiding. Het advies is om elkaar niet op te zoeken als het niet nodig is.

Wees terughoudend in contact met kwetsbare groepen zoals ouderen. Zo voorkomt u dat zij in aanraking komen met het virus en ziek worden. Als er minder mensen ziek worden, kunnen we langer de noodzakelijke zorg blijven leveren aan mensen die dat nodig hebben. Daarvoor zijn wij allemaal aan zet! Die zorg is overigens breed en beperkt zich niet tot alleen de zorgsector. Het gaat ook om zorg door de politie, door de brandweer en door andere sectoren.

Afgelaste evenementen

U zult merken dat veel evenementen in de gemeente worden afgelast. Dat gebeurt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen. We slagen hier alleen in wanneer we daar samen gehoor aan geven.

Ik roep organisatoren van bijeenkomsten op om, ook als het aantal bezoekers onder de richtlijn van 100 personen blijft, goed te overwegen of het noodzakelijk en verstandig is om een activiteit wel of niet door te laten gaan. ‘Bij twijfel niet inhalen’ is daarbij een goed houvast. Ik zie en merk om mij heen dat veel mensen en organisatoren van evenementen die verantwoordelijkheid al zelf nemen en dat is fijn. Ik wil u daar graag voor bedanken.
Twijfelt u of bepaalde activiteiten doorgaan? Neem dan contact op met de organiserende partij van desbetreffende activiteit.

Grote impact voor veel mensen

Ik realiseer mij als burgemeester dat al deze maatregelen voor veel mensen een grote impact hebben. Ik voel mee met al onze inwoners, bedrijven en instellingen die geraakt worden door het virus en de gevolgen daarvan, maar alleen sámen kunnen wij de verspreiding afremmen en een piek in de zorgvraag voorkomen!

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken