Maatregelen relevant voor Gulpen-Wittem

 

TONK regeling voor inwoners met een kleine beurs

Vanaf 24 maart is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) beschikbaar. Dit is een tegemoetkoming van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van (een deel van) uw kosten, zoals huur of hypotheekrente. Of de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas/water en servicekosten. Heeft u recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering of huurtoeslag? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op een tegemoetkoming van uit de TONK.

Voor welke periode heb ik mogelijk recht op een vergoeding?

De TONK loopt van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. U kunt de vergoeding aanvragen voor de maanden dat u een aanvulling nodig heeft (dat geldt ook voor de maanden die al voorbij zijn).

Wilt u TONK aanvragen?

Gebruik dan het aanvraagformulier op www.gemeentemaastricht.nl/tonk (in het blauwe kader).

Verenigingen

Taso regeling voor amateursportverenigingen

Op 10 juli is voor amateursportorganisaties die ten minste 20% van hun omzet zijn verloren, als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19, de Taso regeling ingesteld. Van 1 september tot 4 oktober 2020 was het mogelijk om subsidie aan te vragen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.

Hulplijnen en hartverwarmende initiatieven

Deze coronacrisis raakt ons allemaal. Het is voor veel mensen een moeilijke en onzekere tijd. De maatregelen die het Rijk heeft getroffen hebben veel gevolgen, voor zowel jong als oud. Wie vragen of zorgen heeft, of een hand hulp kan gebruiken, kan terecht bij één van de bestaande hulplijnen. Maar er zijn ook tal van hartverwarmende initiatieven ontstaan die de zelforganiserende kracht van onze gemeente laten zien en stimuleren. Mensen steken de handen uit de mouwen en bieden elkaar hulp aan waar dat kan. Zo worden er boodschappen gedaan voor buren, wordt er opgepast op kinderen, anderen brengen elkaar eten of onderhouden simpelweg contact met elkaar. Er zijn diverse hulplijnen:

Maatschappelijk werk Trajekt

Voor iedere inwoner van de gemeente Gulpen-Wittem is maatschappelijk werk van Trajekt beschikbaar. Maatschappelijke werkers Estelle Bruls en Kristel Jakobs bieden kosteloze ondersteuning bij vragen over financiën, opvoeding, relatie, bemiddeling en eenzaamheid. Ook voor praktische hulpvragen waar u zelf niet uitkomt. Vooral in deze Coronatijd is verbinding belangrijk. Zij kijken samen met u hoe zij u hierbij kunnen ondersteunen. U kunt Estelle Bruls bereiken via tel. 06 55 69 52 49. Kristel Jakobs is bereikbaar via tel. 06 11918023. U kunt ook een mail sturen naar gulpen-wittem@trajekt.nl. Neemt u ook eens een kijkje op www.trajekt.nl.

Steunpunt Mantelzorg Zuid

Zorgt u voor een naaste en heeft u vragen of maakt u zich zorgen? De mantelzorgconsulent en mantelzorgmakelaar van Steunpunt Mantelzorg Zuid staan u graag telefonisch te woord. Zij luisteren, beantwoorden vragen en denken mee over mogelijke oplossingen als dat nodig is. U kunt mantelzorgconsulent Lilian Frusch bereiken op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en op de vrijdag in de oneven weken van 8.30 - 17.00 uur via e-mail l.frusch@mantelzorgzuid.nl of per tel. 06 83 66 81 81.
Heeft u vragen over wet- en regelgeving rondom zorg? Neem dan contact op met mantelzorgmakelaar Sonja Stevens. U kunt Sonja op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 - 17.00 uur bereiken via e-mail s.stevens@mantelzorgzuid.nl of per tel. 06 38 92 22 45. U kunt uw vragen aan Sonja ook stellen via WhatsApp. Kijk ook eens op onze website www.mantelzorgzuid.nl voor meer informatie over ander vormen van ondersteuning voor mantelzorgers in tijden van Corona.

Stichting MEE

Cliëntondersteuners Liza en Francien van MEE Zuid-Limburg zijn gespecialiseerd in de ondersteuning van mensen met een kwetsbaarheid. Zij kunnen breed ondersteunen bij hulpvragen. Ook als er vragen zijn bij het vinden van een passend (zorg)aanbod. De cliëntondersteuner kan samen met u optrekken om de weg te vinden naar (zorg)aanbod, regelingen of loketten. Ook nu in deze moeilijke tijden.
Liza Claasens-Lejeune: tel. 088 - 010 22 68 of email: l.lejeune@meezuidlimburg.nl.
Francien Heussen: tel. 088 - 010 22 23 of email: f.heussen@meezuidlimburg.nl.

CJG043

CJG043 heeft verschillende artikelen geschreven met tips en informatie voor opvoeders. Er staat op de site ook een overzicht van initiatieven waar ouders (in de regio) terecht kunnen voor steun, hulp of informatie. CJG043 kunt u vinden via www.cjg043.nl/corona.

Huiselijk geweld

Heeft u vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en vertrouwt u de situatie niet: kijk op de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of neem contact op met Veilig Thuis via tel. 0800 2000.

Contact met de gemeente bij vragen over Wmo

Neem telefonisch contact op met Salima Ben Braim of Angelique Lövenich via telefoonnummer 14 043 of stuur een e-mail: wmo-loket@gulpen-wittem.nl. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Contact met de gemeente bij vragen over Jeugd

Neem telefonisch contact op met een van onze jeugdconsulenten Veronique Mesters, Kelly van Engelen, Roy Steenstraten of Jacqueline Verbeek via telefoonnummer 14 043 of via e-mail: teamjeugd@gulpen-wittem.nl. Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.

Wilt u zelf helpen?

Wilt u zelf een helpende hand bieden in deze crisistijd? Stuur een mail naar vrijwilligerswerk@gulpen-wittem.nl. Geef aan waarmee u wilt helpen en in welke dorpskern u dat wilt/kunt doen. Wij kijken of we u in contact kunnen brengen met inwoners die opzoek zijn naar een helpende hand. Heeft u al een initiatief en wilt u dit laten toevoegen aan dit overzicht? Ook dan kunt u een mail sturen naar dit mailadres.

Openingstijden gemeentehuis

Wij streven ernaar om onze dienstverlening zo goed mogelijk op orde te houden zodat wij u met dringende zaken kunnen blijven helpen. Is het niet zo dringend? Dan verzoeken wij u om op een later moment een afspraak te maken. De balie van het gemeentehuis is volgens de reguliere openingstijden open voor bezoekers. Wij schudden tijdelijk geen handen en vragen bezoekers om een gepaste afstand van 1,5 meter te bewaren. Indien u langskomt, kunt u op de gebruikelijke wijze een afspraak maken. Dat kan via 'afspraak maken' op deze website of door te bellen naar 14 043.

Ervaart u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis en maak telefonisch een nieuwe afspraak! Dit uit voorzorg voor ieders gezondheid. Door de openingstijden van het gemeente niet in te korten, voorkomen we dat er piekmomenten ontstaan en verkleinen we het risico op verspreiding. Ook telefonisch blijven we, zoals u dat gewend bent, bereikbaar via het nummer 14 043. Van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. U kunt de gemeente vanuit het buitenland bereiken via 0031 43 8800 600. Beoefent u een cruciaal beroep en moet u de gemeente dringend bezoeken, maar lukt dit niet binnen kantooruren? Neem dan telefonisch contact met ons op, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Toegang jeugd en Wmo

Heeft u vragen over Wmo?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 043 of een e-mail sturen naar wmo-loket@gulpen-wittem.nl. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Heeft u vragen over Jeugd?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 043 of een e-mail sturen naar teamjeugd@gulpen-wittem.nl.
We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Werk, inkomen en schulden

Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland (afgekort: SZMH) voert voor de gemeente Gulpen-Wittem de taken uit met betrekking tot werk, inkomen en schulden. Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland neemt de maatregelen van het kabinet in acht en hanteert daarom in elk geval tot en met 31 maart 2020 de volgende uitgangspunten:

  • U kunt op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen met SZMH door te bellen naar 14 043 (spreek vervolgens in “Maastricht”).
  • Heeft u in de maand maart een afspraak met een van de medewerkers van SZMH? Dan nemen zij contact met u op om deze afspraak telefonisch te laten doorgaan. Indien dit niet mogelijk is, wordt de afspraak verplaatst.
  • In geval van spoed en crisis blijft het kantoor van SZMH geopend en wordt u geholpen aan de Randwycksingel door een van de medewerkers. Voor niet dringende verzoeken, kunt u telefonisch contact met SZMH op te nemen door te bellen naar 14 043 (spreek vervolgens in “Maastricht”).
  • De spreekuren voor sociale zaken in de gemeente Gulpen-Wittem (op donderdag) komen te vervallen.

Tijdelijke bijstandsregeling voor ondernemers en zzp’ers vanwege coronavirus

Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een van de maatregelen is tijdelijke financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Deze regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. De bijzondere bijstand voor zelfstandigen gebeurt voor de gemeente Gulpen-Wittem door Sociale Zaken Maastricht Heuvelland in Maastricht. Kijk voor meer informatie onder het kopje 'Ondernemers en zelfstandigen'.

23-03-2020, Sociale Zaken Maastricht Heuvelland | Financiële steun tijdens corona-crisis voor ondernemers en zelfstandigen
17-03-2020, Rijksoverheid | Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken