Gulpen-Wittem is Cittaslow

Cittaslow logo. Slak met diverse huisjes op rug

Sinds september 2018 is de gemeente Gulpen-Wittem in het bezit van het Cittaslow keurmerk. Cittaslow betekent letterlijk ‘langzame stad’ en is het internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. U herkent het Cittaslowlogo aan een oranje slakje.

Een gemeentelijke delegatie onder leiding van burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens ontving in het Italiaanse Turijn uit handen van de voorzitter van de auditcommissie het Cittaslow keurmerk. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering waarbij afgevaardigden van tweehonderd gemeenten over de hele wereld aanwezig waren.

Evenement in landschap bij Reijmerstok. Diverse banken met mensen en schapen in landschap

Award voor film 'Het gevoel van Gulpen-Wittem'

Burgemeester Ramaekers ontving in juni 2019 tijdens de Cittaslow jaarvergadering in Orvieto uit handen van Stefano Pesani (President van Cittaslow International) een award/special mention voor de film 'Het gevoel van Gulpen-Wittem', die het gedachtengoed volgens Cittaslow International goed weergeeft. De bedenker en oprichter, Paolo Saturnini, bedankte de cittaslowcommunity en feliciteerde na afloop burgemeester Ramaekers persoonlijk met het ontvangen van de award.

Internationaal gezelschap

Cittaslow is een internationale beweging van gemeenten. Door toe te treden tot de Cittaslow-familie wordt de gemeente onderdeel van een internationaal gezelschap van ruim 180 kleine gemeenten (< 50.000 inwoners) verspreid over 28 landen (zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavische landen, Zuid-Korea, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Turkije). Al deze gemeenten werken samen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Zij zetten zich met elkaar in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, milieu, cultuurhistorie, kwaliteit van leven, bewustzijn en gastvrijheid.

Cittaslow beeldje van keramiek. Oranje slak.

Wat betekent Cittaslow in de wereld?

Cittaslow - van oorsprong een Italiaanse ‘la dolce vita’ uitvinding - is een netwerk van steden over de hele wereld die een bepaalde filosofie uitdragen en zo werken. Zijn ze ‘slow’? Zeker niet. Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken. En voor ons als Cittaslow-gemeente: ervoor zorgen dat we onze inwoners dat bieden. Op die manier staat Cittaslow voor kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving.

Diverse interationale deelnemers Cittaslow met burgemeester in Italie

Wat betekent Cittaslow in Gulpen-Wittem?

“Wij zijn er als gemeente Gulpen-Wittem trots op deze erkenning te mogen ontvangen en daarmee lid te worden van het Cittaslow netwerk. Wij zullen Cittaslow met veel verve gaan uitdragen in onze mooie gemeente Gulpen-Wittem", aldus burgemeester Ramaekers.

Bekijk het Cittaslow bidbook van Gulpen-Wittem (PDF, 5.6 MB) en de website van Cittaslow Nederland.

Processie in het landschap bij Eys

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken