Gulpen-Wittem is Cittaslow

Cittaslow logo. Slak met diverse huisjes op rug

Gulpen-Wittem is Cittaslow! Sinds september 2018. En daar zijn we enorm trots op! Wat is Cittaslow? Cittaslow betekent letterlijk ‘langzame stad’ en is het internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. U herkent het Cittaslowlogo aan een oranje slakje. We doen er samen met onze Cittaslowambassadeurs alles aan om het Cittaslowgedachtengoed verder te verspreiden, zowel onder jongeren als ouderen. Want Cittaslow zijn we samen!

Kinderboek 'Citta de slak'

Kinderen kunnen al lezend leren over het thema ‘Cittaslow’ en ontdekken wat dat allemaal inhoudt via het kinderboek dat de gemeente Gulpen-Wittem heeft uitgebracht. Op vrijdag 25 september 2020 vond de officiële boekpresentatie plaats.

Boek van citta de slak op een standaard

Tijdens een feestelijke bijeenkomst onthulde burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens samen met een aantal kinderen trots het eerste exemplaar. Popkoor Galou uit Gulpen bracht (via een film) op de melodie van de Cittaslow hymne een uniek lied ten gehore met teksten uit het boek. Aansluitend opende de burgemeester een expositie over het Cittaslow kinderboek in de bibliotheek. 

Het verhaal van Cittaslow in Gulpen-Wittem

“Het boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeenschap zelf”, vertelt Anjo Steijns-Bodelier uit Wijlre, initiatiefnemer van het boek. “En voor de productie met hulp van ondernemers uit de omgeving. De prikkelende teksten zijn geschreven door Jean-Philippe Rieu en de kleurrijke tekeningen afkomstig van Marion Verhappen. De aanloop naar de presentatie van het boek was aandoenlijk, oprecht en daardoor minstens net zo waardevol als het uiteindelijke boekwerk zelf.” Dat bevestigt Jean-Philippe Rieu vol overtuiging. “We hebben alle basisscholen en hoeskamers in de gemeente bezocht om samen met jongeren en ouderen te filosoferen over Cittaslow en wat dit voor hén inhoudt. Keer op keer gebeurde er iets bijzonders bij deze sessies. De input was dikwijls zo puur dat we voor de herkenbaarheid sommige frases letterlijk hebben overgenomen. Het is écht een boek van Gulpen-Wittem.”

Ik heet Cittaslow, maar bijna iedereen noemt me Citta.
Ik ben een slak en tegelijk ben ik jij en ben ik wij.
Zie je: dat klinkt toch vreemd, dat is toch raar? En toch is het waar!
Als je mijn boek leest zal je verbaasd zijn. Want wat ik je ga vertellen kan niet waar zijn.
En toch is het waar!

De makers

 • Tekst: Jean-Philippe Rieu
 • Illustraties: Marion Verhappen
 • Initiatief: Anjo Steijns-Bodelier
 • Vormgeving: Judith Eurlings

Verkoop

Het boek Citta de Slak is voor €12,50 te koop op de volgende locaties:

 1. Cittaslow ambassadeurs (kijk bij het kopje 'Cittaslowambassadeurs')
 2. Visit Zuid-Limburg shop Gulpen (Dorpsstraat 27, 6271 BK Gulpen)
 3. Bibliotheek Gulpen (Willem Vliegenstraat 8, 6271 DA Gulpen)
 4. Kloosterboekwinkel Wittem (Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem)

Bewustwording

De gemeente Gulpen-Wittem is in 2018 benoemd tot ‘Cittaslow gemeente’. “Dat staat voor een goede kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers, in een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap met krachtige sociale gemeenschappen”, licht burgemeester Ramaekers toe tijdens de boekpresentatie. “Om jongeren te laten ervaren wat Cittaslow inhoudt en waarom we dit gedachtengoed koesteren en moeten doorgeven aan volgende generaties heeft de gemeente dit boek uitgebracht. Vanaf het begin zijn inwoners, jong en oud, nauw betrokken. Dat maakt het eindresultaat herkenbaar en waardevol. Ik ben echt ontzettend trots en raad vanzelfsprekend iedereen die meer wil weten over Cittaslow aan om dit boek te lezen!”

Meer informatie

De expositie van het kinderboek in de bibliotheek in Gulpen loopt tot 1 januari 2021 en is gratis toegankelijk voor publiek. Meer informatie over Cittaslow is ook te raadplegen via www.cittaslow-nederland.nl.

Nieuwsgierig...? Bekijk deze korte preview!

Scene met een persoon in landschap uit de film van citta de slak

Link: www.euregiobizz.be/nl/film/citta-de-slak

Jean-Philippe Rieu, tekstschrijver: “Samen met de kinderen en ouderen deelden we hun droomwereld, wensen en diepste verlangens. Hoe fijn is dat niet!”

Nicole Ramaekers-Rutjens, burgemeester: “Het is mooi om te mogen ervaren dat mensen persoonlijke verhalen durfden te delen en daarbij ook hun emotie toonden. Er was rust, respect, tijd, aandacht, vertrouwen en geborgenheid. Zo bijzonder!

Popkoor Galou maakt eigen Cittaslow Hymne voor Gulpen-Wittem

Popkoor Galou uit de gemeente Gulpen-Wittem heeft de officiële hymne van Cittaslow omarmd en er een unieke versie van gemaakt voor Gulpen-Wittem. De teksten zijn geïnspireerd op het kinderboek 'Citta de Slak', een kleurrijk boek van, over en vóór de gemeenschappen van Gulpen-Wittem zelf!

De hymne is oorspronkelijk geschreven door de Nederlandse componist Jacob de Haan. Het lied is geïnspireerd op de Cittaslow gedachte. Het tempo is uiteraard 'slow' en de thema's zijn herkenbaar. De muziek ademt enerzijds rust, maar klinkt ook groots in haar lyriek, die de schoonheid van de Cittaslowgemeenten weerspiegelt. Vanuit het Cittaslownetwerk wordt het laten klinken van de hymne enorm gestimuleerd. Met dit lied wordt de jaarvergadering in Orvieto traditiegetrouw gestart.

zangkoor galou

Cittaslowambassadeurs in Gulpen-Wittem

De gemeente Gulpen-Wittem is trots op ondernemers, verenigingen, stichtingen, organisaties en inwoners die de Cittaslowfilosofie, bedrijfsvoering, organisatie of dagelijks leven 'als van nature' toepassen. Want dat is precies waaraan de gemeente Gulpen-Wittem het keurmerk te danken heeft. Dat zijn onze Cittaslowambassadeurs. Dit netwerk van ambassadeurs groeit, en dat is natuurlijk fantastisch om te zien. Het is mogelijk voor bedrijven, verenigingen, stichtingen of organisaties om officieel ambassadeur te worden in Gulpen-Wittem van Cittaslow. We zíjn samen Cittaslow!

Iedereen die weet wat Cittaslow betekent, denkt misschien dat het voor de hand ligt dat producenten van streekproducten, horecaondernemers, recreatieondernemers en agrariërs in aanmerking komen voor het ambassadeurschap, maar dat is niet waar. Ook ondernemers in sectoren die in eerste instantie geen link met Cittaslow lijken te hebben, kunnen ambassadeur worden! Het gaat erom dat de ondernemer, vereniging of organisatie de kernwaarden van Cittaslow onderschrijft, op een positieve manier uitdraagt en vertegenwoordigt.

Dit zijn de Cittaslowambassadeurs van Gulpen-Wittem:
 

Hoeve Beusdalshof

Met een achtergrond in de architectuur, kunst en vormgeving hebben de gastheer en gastvrouw met veel passie en zorg een vervallen rijksmonument gerestaureerd tot een veelzijdige plek met een exclusief hotel en een kunstgalerie.
Het rijksmonument Beusdalshof ligt in het hart van het Zuid-Limburgse Heuvelland aan de rand van de gemeente Gulpen-Wittem en kent een rijke historie. Het is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de mooie natuur, de Zuid-Limburgse cultuur en de veelzijdige Euregio.

Bij Hoeve Beusdalshof kan men ook heerlijk bourgondisch genieten van de (h)eerlijke streekproducten die zo’n 25 km rondom de hoeve geproduceerd worden. Hoeve Beusdalshof staat, naast het gebruik van streekproducten, ook voor gastvrijheid en het behoud van cultuurhistorie en ons monumentaal erfgoed. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Contact
• Adres: Lemmenstraat 71-73, 6273 NB Ingber
• Website: www.hoevebeusdalshof.com
• Telefoon: 06 39099654

Bloemboetiek ’t Blumpke

’t Blumpke haalt buiten naar binnen in hun bloemenboetiek. In de afgelopen 40 jaar zijn zij uitgegroeid tot een begrip in de regio. Ze zorgen voor frisse snijbloemen, boeketten op maat en verschillende soorten planten welke zij zo veel mogelijk duurzaam inkopen.
Gedurende het jaar beweegt niet alleen het aanbod in bloemen, maar ook het volledige Blumpke assortiment met de seizoenen mee. Zo verrassen zij hun klanten telkens met iets nieuws. Dit familiebedrijf laat zien dat zij met passie zorgen voor een kwalitatief product wat mensen verrast en goed doet. ’t Blumpke staat, naast duurzaamheid, ook voor klantvriendelijkheid, kleinschaligheid en het ondersteunen van lokale/streekgebonden ondernemers. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

 • Adres: Markt 6, 6271 BD Gulpen
 • Website: www.blumpke.nl
 • Telefoon: 043 4501326

Wijndomein Aldenborgh

Bij Domein Aldenborgh is het maken van wijn een inspirerende reis naar de oorsprong van pure smaak. Luisterend naar het ritme van de seizoenen laat de wijngaardenier zijn druiven rijpen tot ze precies de eigenschappen hebben die typerend zijn voor de uitstekende kwaliteit van de Eyser wijnen. De druiven groeien in perfecte dialoog met de natuur, waardoor essentiële smaakstoffen behouden blijven. Door het gebruik van onder andere oud Romeinse technieken hebben zij een systeem ontwikkeld waarmee ze succesvol druiven cultiveren zonder enige toevoeging van organische of anorganische pesticide of fungicide. Hiermee onderscheidt Domein Aldenborgh zich van andere wijngaarden  in de regio. Domein Aldenborg staat voor lokale eigenheid, duurzaamheid, ambacht, streekproducten maar ook voor het behoud van cultuurhistorie. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

Eyserhalte

Midden in de heuvels van Zuid-Limburg tussen Eys en Wittem bevindt zich de Eyserhalte; een bloeiende delicatessenzaak met een ruim assortiment aan groenten en fruit, onder andere afkomstig van eigen landgoed. Een ongeëvenaarde beleving van eerlijke, culinaire streekgebonden producten in Limburg is waar de Eyserhalte voor staat. De Eyserhalte staat daarnaast ook voor duurzaamheid, gastvrijheid en maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

 • Adres: Wittemerweg 2, 6287 AB Eys
 • Website: www.eyserhalte.nl
 • Telefoon: 043 451 2290

Taverne Lambiek - 2019

Als ‘huiskamer-restaurant’ ademt Taverne Lambieck de sfeer van rust, gastvrijheid, gezelligheid en romantiek.
Taverne Lambieck werkt en verwerkt heel puur en laat alles zoveel mogelijk in zijn/haar eigen waarden. Ze kiezen bewust voor producten die op verantwoorde manier zijn gemest, behandeld en/of gevangen zoals MSC gecertificeerde vis, biologisch rund, kalf, varkensvlees en gevogelte. Daarnaast werken ze bij voorkeur met zoveel mogelijk streekproducten. Taverne Lambieck ondersteunt en versterkt het gevoel van gastvrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en lokale eigenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

Gerardushoeve - 2019

De Gerardushoeve in Epen richt zich op een duurzame benadering van streekgastronomie. Het motto ‘van boer naar bord’ van de Gerardushoeve duidt op de korte lijnen die er bestaan tussen (eigen) productie en consumptie van regionale streekproducten van (ambachtelijke) toeleveranciers uit de directe Euregionale omgeving. Speciale vermelding verdient het Gerardusbier, een co-product met Gulpener Bierbrouwerij, waarvan een deel wordt afgedragen ten behoeve van de restauratie en het onderhoud van het Gerardusklooster in Wittem. Op deze wijze draagt het bedrijfsleven haar steentje bij aan de duurzame instandhouding van het regionale, bouwkundige en religieuze erfgoed. De Gerardushoeve ondersteunt en versterkt het gevoel van gastvrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid, cultuurhistorie en lokale eigenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact


Gulpener Bierbrouwerij - 2019

Als onafhankelijke familiebrouwerij zorgt de Gulpener bierbrouwerij al sinds 1825 voor een sterke band met de omgeving en zijn ze graag van meerwaarde voor de wereld om hen heen. Daarom brouwen ze bier met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen, gebruiken ze milieuvriendelijke hop uit hun eigen hoptuin en komt de gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijkt de Gulpener bierbrouwerij de kwaliteit en smaak van de bieren, versterken ze de regio en verkleinen ze hun ecologisch voetafdruk. De Gulpener Bierbrouwerij ondersteunt en versterkt het gevoel van gastvrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en lokale eigenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

 • Adres: Rijksweg 16, 6271 AE Gulpen
 • Website: www.gulpener.nl
 • Telefoon: 043 450 7575

Dalauro

Dalauro is niet zo maar een bed & breakfast. Zij gaan een stap verder. Dalauro is een plek om je thuis te voelen, een plek waar je met open armen wordt ontvangen en waar je kunt genieten van een met liefde bereid ontbijt en op vrijdagavond van het gastendiner. Zij gebruiken uitsluitend lokale streekproducten. Door het beste van Italië en Zuid-Limburg – de uitzichten, smaken en gastvrijheid – te combineren, zorgen zij ervoor dat hun gasten een onvergetelijk verblijf hebben in het ‘Toscane van Limburg’! Dalauro Bed en Breakfast staat voor duurzaamheid, streekproducten en gastvrijheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

 • Adres: Eyserheide 27, 6287 NB Eyserheide
 • Website: www.dalauro.nl
 • Telefoon: 043 363 7027

Schaapskooi Mergelland

Schaapskooi Mergelland creëert natuurwaarden in natuurgebieden en stedelijk groen. Dit doen zij door het realiseren van een duurzaam begrazingsbedrijf met schapen, ingebed in maatschappelijke belangen als mens, milieu en dierenwelzijn. Begrazing met schapen heeft een gunstig effect op de structuurvariatie, de soortensamenstelling en de ontwikkeling van de vegetatie. Door de (vrouwelijke) herder en haar hardwerkende honden wordt een kudde van circa 2.500 stuks Mergelland schapen gehoed. Dit streekeigen schapenras is uitermate geschikt om kalkgraslanden te beheren. Schaapskooi Mergelland staat voor lokale eigenheid, landschapsbeheer, ambacht en maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Contact

Wilt u ambassadeur worden?
 

Aanvraagformulier en de beoordeling

Om Cittaslowambassadeur te worden kunnen ondernemers, verenigingen en stichtingen zich melden bij de gemeente. Tevens kunnen inwoners, ondernemers, organisaties, bestaande Cittaslowambassadeurs, college- en raadsleden en de Cittaslowcoördinator, mogelijke Cittaslow ambassadeurs aandragen. Ondernemers, verenigingen en organisaties kunnen via het aanvraagformulier verzoeken om ambassadeur van Cittaslow Gulpen-Wittem te worden. Aanmelden kan bij de projectleider Sanne van Mieghem of via het email adres cittaslow@gulpen-wittem.nl. Wij toetsen vervolgens de aanvraag aan de hand van de landelijke criteria. Als de aanvraag positief beoordeeld wordt, ontvangt de aanvragen schriftelijk bericht van ons.

Wat krijgt u als Cittaslowambassadeur?

Cittaslowambassadeurs ontvangen naast een certificaat van ‘Ambassadeur Cittaslow Gulpen-Wittem’ en een gegrafeerde plaquette ook het beeldmerk/logo voor Cittaslowambassadeurs. Dit beeldmerk/logo kunnen zij voeren in hun communicatiemiddelen, menukaarten, reclame-uitingen, etc. Zo dragen zij, samen met de gemeente, een steentje bij aan het vergroten van de bewustwording rondom Cittaslow. Daarnaast communiceert de gemeente, wanneer er aanleiding voor is, over de (nieuwe) ambassadeurs waarin de gemeente haar waardering ten aanzien van het ambassadeurschap uit. Bij activiteiten van de gemeente waarbij gebruik wordt gemaakt van kennis, producten, locaties of anderszins van ondernemers, verenigingen of stichtingen, genieten de Cittaslow ambassadeurs een voorkeurspositie. Zij dragen samen met de gemeente het Cittaslowgedachtengoed uit waardoor een samenwerking meer voor de hand ligt.

Award voor film 'Het gevoel van Gulpen-Wittem'

Burgemeester Ramaekers ontving in juni 2019 tijdens de Cittaslow jaarvergadering in Orvieto uit handen van Stefano Pesani (President van Cittaslow International) een award/special mention voor de film 'Het gevoel van Gulpen-Wittem', die het gedachtengoed volgens Cittaslow International goed weergeeft. De bedenker en oprichter, Paolo Saturnini, bedankte de cittaslowcommunity en feliciteerde na afloop burgemeester Ramaekers persoonlijk met het ontvangen van de award.

Internationaal gezelschap

Cittaslow is een internationale beweging van gemeenten. Door toe te treden tot de Cittaslow-familie wordt de gemeente onderdeel van een internationaal gezelschap van ruim 180 kleine gemeenten (< 50.000 inwoners) verspreid over 28 landen (zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavische landen, Zuid-Korea, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Turkije). Al deze gemeenten werken samen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Zij zetten zich met elkaar in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, milieu, cultuurhistorie, kwaliteit van leven, bewustzijn en gastvrijheid.

Cittaslow beeldje van keramiek. Oranje slak.

Wat betekent Cittaslow in de wereld?

Cittaslow - van oorsprong een Italiaanse ‘la dolce vita’ uitvinding - is een netwerk van steden over de hele wereld die een bepaalde filosofie uitdragen en zo werken. Zijn ze ‘slow’? Zeker niet. Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken. En voor ons als Cittaslow-gemeente: ervoor zorgen dat we onze inwoners dat bieden. Op die manier staat Cittaslow voor kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving.

Diverse interationale deelnemers Cittaslow met burgemeester in Italie

Wat betekent Cittaslow in Gulpen-Wittem?

“Wij zijn er als gemeente Gulpen-Wittem trots op deze erkenning te mogen ontvangen en daarmee lid te worden van het Cittaslow netwerk. Wij zullen Cittaslow met veel verve gaan uitdragen in onze mooie gemeente Gulpen-Wittem", aldus burgemeester Ramaekers.

Ga naar de website van Cittaslow Nederland.

Processie in het landschap bij Eys

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken