Nachtregister

Wat is het nachtregister?

Het nachtregister is het registratieboek voor logiesverstrekkende bedrijven waarin de gastgegevens van overnachtende gasten genoteerd worden. De gemeente Gulpen-Wittem biedt u als ondernemer momenteel een nachtregister aan in de vorm van een registratieboek (à € 8,50) dat u zelf in het gemeentehuis kunt ophalen. In 2020 komt er een digitaal nachtregister. De invoeringsdatum hiervan wordt nog met de toeristische ondernemers gecommuniceerd.

Het nachtregister moet op grond van het Wetboek van Strafrecht art 438 en de APV worden bijgehouden. In deze wet staat tevens de identificatieplicht genoemd. Men mag van de wetgever nooit meer verwerken dan nodig is voor het proces.

Voor de registratie van uw gasten dient u rekening te houden met de volgende punten (vraag enkel de volgens het Wetboek van Strafrecht en APV verplichte informatie):

  • Naam
  • Adres
  • Datum van aankomst
  • Datum van vertrek

Het is niet verplicht het ID nummer/Rijbewijs nummer (GEEN BSN!) te registreren. Dit mag echter wel! Bij aankomst is een gast wel verplicht zich te kunnen identificeren (art 438 wetboek van strafrecht) en zijn identiteitsbewijs te laten zien. U kunt met het identiteitsbewijs controleren of de gegevens die u van de gast heeft naar waarheid zijn ingevuld. Onder andere voor uw veiligheid en die van uw omgeving.

Vraag bovenstaande gegevens aan uw gasten zonder dat zij inzicht krijgen in de gegevens van voorgaande gasten. U kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een apart formulier of in een schriftje waarna u de gegevens zelf in het nachtregister noteert. Hoofdzaak is dat de gast niet zelf in het nachtregister zijn gegevens noteert, aangezien hij/zij geen inzicht mag hebben in de gegevens van voorgaande gasten.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken