Duurzame woningmaatregelen Gulpen-Wittem

Een goede manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst is door uw huis te verduurzamen. Een makkelijke stap is het kiezen van een leverancier van groene energie. Door te isoleren of groene energie op te wekken kan de energierekening omlaag en soms is er zelfs de mogelijkheid om dat met behulp van subsidie te doen.

Nieuwe energie in Limburg

Energie besparen en duurzame energie opwekken kan op verschillende manieren. Huiseigenaren kunnen eigen stroom opwekken met zonnepanelen, de woning isoleren of besparen op gaskosten met een warmtepomp, een nieuwe cv-ketel met hybridewarmtepomp of een zonneboiler. Let wel: de gemeente hanteert als uitgangspunt dat de aanwezigheid van zonnepanelen of de wens om tot plaatsing daarvan over te gaan, op zich geen reden is voor het vellen van bomen. Het openbaar groen is waardevol voor de gemeente en dient bovendien een maatschappelijk belang.

Al deze maatregelen zorgen dat men de woning klaar maakt voor een duurzame toekomst. Op de website Nieuwe Energie in Limburg staan alle mogelijkheden voor Gulpen-Wittem beschreven. U vindt hier tevens de projecten die de gemeente uitvoert op gebied van duurzame ontwikkeling bij bestaande bouw. Naast tips en informatie over de maatregelen staan ook de financiële mogelijkheden weergegeven. Van subsidie tot lening.

Bekijk de website Nieuwe Energie in Limburg

Duurzame woningmaatregelen logo Gulpen-Wittem. Divrse gekleurde stippen

WoonWijzerWinkel
Het startpunt voor alle inwoners van onze gemeente die hun woning willen verduurzamen

Wanneer u overweegt uw woning te verduurzamen, heeft u waarschijnlijk veel vragen. Welke technieken zijn specifiek voor uw woning geschikt? Wat zijn de kosten en welke subsidieregelingen zijn er beschikbaar? Voor deze en nog veel meer vragen kunt u terecht bij de WoonWijzerWinkel. Telefonisch, per mail, maar u bent ook welkom op de koffie. Dan kunt u al die technieken in het echt bekijken. In de WoonWijzerWinkel in het Rodastadion in Kerkrade kunt u terecht voor onafhankelijk advies, toegespitst op uw woning. Hier kunt u zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen. Hier kunt u tevens terecht voor informatie over duurzaamheidssubsidies.

Wethouder Jos Hendriks van gemeente Gulpen-Wittem probeerde het uit en doet verslag.

WoonWijzerWinkel Limburg
Roda JC Ring 61 unit I
6466 NH  Kerkrade
limburg@woonwijzerwinkel.nl
WoonWijzerWinkel Limburg
045 - 7470051

Tuin power!

Verduurzamen van het huis kan behalve door energie te besparen en te verduurzamen, ook door uw tuin te vergroenen. We worstelen met milieuthema’s zoals klimaatverandering, hogere temperaturen in de stad, wateroverlast bij hevige regenval en grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht. Dit heeft invloed heeft op onze gezondheid.

Meer groen om ons heen helpt mee dat allemaal te verbeteren. Want groen nodigt kinderen uit tot buitenspelen. Bovendien is meer ruimte voor natuur goed voor het milieu. Ook de dieren profiteren hiervan, denk maar eens aan vogels, bijen, vlinders maar bijvoorbeeld ook egels. Regenwater kan makkelijker weg en bomen, planten en bloemen zuiveren de lucht. Dus hoe meer groen om ons heen, hoe beter dat is voor onze gezondheid!

We wonen hier in het heuvelland al in een groene omgeving, waarom zouden we dan ook nog onze tuinen vergroenen? Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar zou optellen, kom je uit op een gebied dat tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Alle tuinen samen maken zowel steden als dorpen stukken aantrekkelijker voor mensen, dieren en planten. Bovendien kun je dan ook in de eigen tuin genieten van planten en dieren uit de streek.

Wil je jouw tuin verbeteren, denk dan niet alleen aan planten van bloemen, maar kijk naar de bodem, flora, fauna, water en energie. Op internet kun je heel veel vinden. De 'levende tuin' is een concept dat met al deze zaken rekening houdt. Het IVN heeft op haar website veel tips en een leuk boekje dat je kan helpen.

Wilt u meer weten over biodiversiteit en hoe u kunt bijdragen deze te vergroten? Kijk eens op 'maak grijs groener' voor inspiratie en praktische tips.

Het opvangen van regenwater kan op heel veel verschillende manieren. 

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken