Steunpunt Mantelzorg

JIJ

Zoek je een goed doel waar je een deel van je vrije tijd aan kunt besteden? Wil je vrijwillig een steentje bijdragen aan het welzijn van kwetsbare mensen in je omgeving? Heb je na je pensioen  energie over om nieuwe uitdagingen op te pakken? Zoek je interessante mensen die hun levenswijsheid graag met je willen delen? Wil je jouw CV rijker maken met een waardevolle maatschappelijke inzet? Meld je dan aan voor ons team zorgvrijwilligers dat nu al jaarlijks meer dan 45.000 uur waardevolle zorg verleent in Maastricht en het Heuvelland!

WIJ

Steunpunt Mantelzorg Zuid is een zelfstandige, professionele organisatie die mensen die een hulpvraag hebben vanwege ziekte of beperking in contact brengt met mensen, zoals jij, die hem of haar extra aandacht en concrete ondersteuning geeft. Onze medewerkers streven continu naar een optimale en zorgvuldige match. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen groeit de groep mensen die een vrijwilliger nodig heeft, de laatste tijd hard en zijn we dus ontzettend blij wanneer je contact met ons opneemt. Het steunpunt biedt je een grote variatie aan vrijwilligerswerk in de zorg (zie overzicht onderaan deze pagina) maar ook begeleiding en scholing.

MATCH

Ben je geïnteresseerd? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met één van de coördinatoren (zie contactgegevens steunpunt).

Coördinatoren intensieve vrijwilligerszorg Steunpunt Mantelzorg Zuid
Sphinxlunet 3
6221JD  Maastricht
T: 043-3215046
E: info@voormantelzorgers.nl
W: www.voorzorgvrijwilligers.nl

Verschillende vormen van zorgvrijwilligerswerk

Steunpunt Mantelzorg Zuid kent diverse soorten vrijwilligerswerk in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals.

Respijtzorg voor mantelzorgers

Intensieve en langdurige zorg kan een wissel trekken op de gezondheid en energie van de mantelzorger. Aandacht voor deze soms zwaarbelaste mantelzorger is van groot belang. De zorgvrijwilliger geeft de mantelzorger één dagdeel per week of per 14 dagen ‘vrijaf’, zodat deze zich even, met een gerust hart, niet bezig hoeft te houden met zorgen.

Vrijwilliger in de terminale zorg thuis en in twee hospices

Vrijwilligers bieden steun en hulp aan terminale patiënten en hun familie in de laatste fase van hun leven. Vrijwilligers worden ingezet binnen de thuiszorg of in hospice Martinus in Mechelen of in Geerlingshospice in Valkenburg aan de Geul. In het hospice werken de vrijwilligers nauw samen volgens een dienstrooster met een team van beroepskrachten.

Inzet bij mensen met dementie

De zorgvrijwilliger ondersteunt de hulpvrager met dementie of zijn/haar mantelzorger door er te zijn en samen met de persoon activiteiten te doen die aansluiten bij zijn of haar belevingswereld. De familie kan zo de zorg langer volhouden en de persoon met dementie kan op die manier langer zelfstandig thuis wonen.

Ziekenbegeleiding

Als mensen niet goed op eigen kracht een ziekenhuis, tandarts of andere hulpverlener kunnen ze een beroep doen op een zorgvrijwilliger. Deze biedt naast emotionele steun, een helpende hand.

Inzet bij tekort aan mantelzorg

Mensen met een beperking of chronische ziekte die weinig of geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning door mantelzorgers voelen zich vaak eenzaam. De zorgvrijwilliger van het steunpunt doorbreekt de eenzaamheid door op bezoek te gaan en gewoon eens een praatje te maken, door te luisteren, samen te wandelen of ergens naar toe te gaan.

Eenmalige of kortdurende inzetten

Denk hierbij aan het versterken van het zelfmanagement van hulpbehoevende mensen, éénmalige inzetten ter vervanging van de mantelzorger of begeleiding bij ‘sociale activiteiten’. Vrijwilligers geven vooraf aan waar hun voorkeur naar uit gaat en kunnen worden gevraagd om een kortdurende inzet te doen en daarmee een hulpvrager te ondersteunen.

Vrijwilliger als begeleider van jonge mantelzorgers

De vrijwilliger helpt de consulent voor jonge mantelzorgers met de organisatie en uitvoering van activiteiten voor jonge mantelzorgers van 7 tot 25 jaar. Zie www.voorjongemantelzorgers.nl

Vrijwillige coach

Om de kwaliteit van het zorgvrijwilligerswerk te vergroten en te blijven waarborgen zet het steunpunt vrijwillige coaches in. Vrijwillige coaches geven het team zorgvrijwilligers de benodigde persoonlijke aandacht en zorgen ervoor dat de vrijwilligers het beste uit zichzelf halen in het vrijwilligerswerk.

Vrijwillige telefoniste/gastvrouw

In de middaguren wordt de telefonische bereikbaarheid van het steunpunt verzorgd door een team vrijwillige telefonistes. Deze fungeren als eerste aanspreekpunt van onze organisatie.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken