Vrijwillige brandweer

Binnen de gemeente Gulpen-Wittem bevinden zich twee brandweerposten: post Gulpen en post Mechelen. Daarnaast is er in Nijswiller een dagbezette post met de Snel Inzetbare Eenheid. De brandweer is in Zuid-Limburg regionaal georganiseerd in Brandweer Zuid-Limburg. De posten in gemeente Gulpen-Wittem maken hier onderdeel van uit.

Kazernechef van de posten in de gemeente Gulpen-Wittem: Rick Buntinx.
Regionaal commandant van Brandweer Zuid-Limburg: Léon Houben.

Brandweer Zuid-Limburg

Onder het motto "Uw veiligheid voorop" levert Brandweer Zuid-Limburg een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in deze regio. De organisatie omvat het gebied van 18 gemeenten in Zuid-Limburg met in totaal 630.000 inwoners. Brandweer Zuid-Limburg blust branden, bestrijdt ongevallen met gevaarlijke stoffen, bevrijdt verkeersslachtoffers uit voertuigen en nog veel meer. Daarnaast is de brandweer belast met de coördinatie en voorbereiding van de rampenbestrijding, en werkt zij hierbij nauw samen met de politie en de GGD Zuid-Limburg. Brandweer Zuid-Limburg is ook verantwoordelijk voor de brandweeropleidingen en de instandhouding van de alarmcentrale. Er werken ongeveer 850 mensen, waarvan circa 550 vrijwilligers. Brandweer Zuid-Limburg valt niet onder één of meerdere gemeenten, maar functioneert als een zelfstandige organisatie.

Post Gulpen

Wie: 19 personen, ingedeeld in 3 groepen
Locatie: Landsraderweg1 te Gulpen
Uitrukgebied: Gulpen, Wijlre, Reijmerstok, Stokhem, Ingber en Margraten

Post Mechelen

Wie: 18 personen, ingedeeld in 3 groepen
Locatie: Spetsesweide 1a te Mechelen
Uitrukgebied: Mechelen, Epen, Wahlwiller, Nijswiller, Eijs, Partij en Slenaken

Post Nijswiller

De brandweerpost van Nijswiller is gevestigd in een gedeelte van het pand van voormalige scholengemeenschap Sophianum. Zowel vrijwilligers als beroepskrachten nemen overdag de calamiteiten in de gemeenten Gulpen-Wittem, Simpelveld en Vaals voor hun rekening. Dat gebeurt in eerste instantie met een zogenoemde Snel Inzetbare Eenheid (SIE). Dat houdt in dat twee personen in een speciaal daarvoor ontwikkelde kleinere brandweerwagen als eerste uitrukken naar een incident en dat een regulier blusvoertuig volgt. Door de inzet van de SIE is bij brand de eerste slagkracht gegarandeerd.

Alarmcentrale

De alarmcentrale van de Brandweer Zuid-Limburg vormt samen met de alarmcentrales van Brandweer Limburg Noord, politie en ambulancediensten de Meldkamer Limburg. Deze meldkamer is gevestigd in het politiebureau in Maastricht. Bij de meldkamer komen de 112-meldingen binnen voor de brandweer. De alarmcentrale is bovendien rechtstreeks verbonden met de brandmeldinstallaties van grotere bedrijven, zorginstellingen en ziekenhuizen waar bij brand en rookontwikkeling automatisch de meldkamer van de brandweer gealarmeerd wordt.

De mensen die de centrale bemannen - de centralisten - zorgen voor de alarmering en de aansturing van de brandweereenheden. Bij grootschalige incidenten zorgt de centrale voor de inzet van meer materieel en mensen en voor de alarmering van regionale specialismen. Als er sprake is van een ramp alarmeert en informeert de centralist de rampenstaf van de betrokken gemeente(n). Bij ernstige incidenten waarschuwt de alarmcentrale de bevolking door één of meerdere sirenes aan te zetten. In Zuid-Limburg staan 204 sirenes, die individueel of groepsgewijs bedient kunnen worden. Vanuit de centrale kunnen direct berichten op de teletekstpagina van de rampenzender L1 worden gezet. Jaarlijks wordt door de centrale zo'n 8000 keer een eenheid in Zuid-Limburg gealarmeerd voor een brand, een ongeval of hulpverlening.

Word lid van de brandweer!

Binnen de kazernes Gulpen en Mechelen zijn we nog op zoek naar nieuwe collega’s.

Wil jij:

  • Nieuwe vaardigheden leren?
  • Je creativiteit uiten?
  • Iets terugdoen voor de gemeenschap?
  • Nieuwe mensen in een hecht team leren kennen?

Ben jij:

  • ‘Hands-on’ en niet bang om vies te worden?
  • Toe aan een nieuwe uitdaging?

Dan zoek jij ons! Kijk voor meer informatie op: www.brandweer.nl/zuid-limburg/werken-bij-vrijwilligers

Contact

Brandweer Zuid-Limburg

Bezoekadres hoofdkantoor
Zürichstraat 10
6135 LP  SITTARD

Postadres
Postbus 35
6269 ZG  MARGRATEN
E-mail: info@brwzl.nl
Website: www.brandweer.nl/zuid-limburg

Factuuradres
Bekkerweg 44
6417 BW  HEERLEN

Telefoon
Algemeen: 088 450 74 50
Meldkamer (spoed): 112
Meldkamer (geen spoed): 088 061 92 00
Media: 088 450 74 88

Post Gulpen

Landsraderweg 1
6271 NT  GULPEN
Website: www.brandweer.nl/zuid-limburg/posten/gulpen
Facebook: www.facebook.com/BrandweerGulpen

Post Mechelen

Spetsesweide 1a
6281 BV Mechelen
Website: www.brandweer.nl/zuid-limburg/posten/mechelen
Facebook: www.facebook.com/brwmechelen

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken