Gulpen-Wittem is Cittaslow

Cittaslow logo. Slak met diverse huisjes op rug

Gulpen-Wittem is Cittaslow! Sinds september 2018. En daar zijn we enorm trots op! Wat is Cittaslow? Heel kort samengevat richt een Cittaslow zich op de mens in een duurzame omgeving; kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Een Cittaslow gemeente streeft naar een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap, waar een krachtige sociale gemeenschap aanwezig is die door de gemeente ondersteund wordt. Cittaslow is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Hier wordt genoten van lokale producten die op een duurzame manier geproduceerd worden. Dit wordt ondersteund door waarden als authenticiteit, fijnschaligheid, kwaliteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Het permanent en consequent vanuit deze filosofie werken als gemeente onderscheidt ons als Cittaslow van andere gemeenten.

Het is een internationaal keurmerk dat letterlijk ‘langzame stad’ betekent. U herkent het Cittaslowlogo aan een oranje slakje. We doen er samen met onze Cittaslowambassadeurs alles aan om het Cittaslowgedachtengoed verder te verspreiden, zowel onder jongeren als ouderen. Want Cittaslow zijn we samen!

Bezoek ook eens de Cittaslow-Nederland website.

Cittaslow in de wereld

Cittaslow is een internationale beweging van gemeenten en is van oorsprong een Italiaanse ‘la dolce vita’ uitvinding. Zijn ze ‘slow’? Zeker niet. Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken. En voor ons als Cittaslow-gemeente: ervoor zorgen dat we onze inwoners dat bieden. Op die manier staat Cittaslow voor kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving.

Door toe te treden tot de Cittaslow-familie wordt de gemeente onderdeel van een internationaal gezelschap van ruim 286 kleine gemeenten (< 50.000 inwoners) verspreid over 32 landen. Al deze gemeenten werken samen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Zij zetten zich met elkaar in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, milieu, cultuurhistorie, kwaliteit van leven, bewustzijn en gastvrijheid.

Processie in het landschap bij Eys

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken