Cittaslow ambassadeurs

Wat houdt het Cittaslow ambassadeurschap in?

De gemeente Gulpen-Wittem is trots op ondernemers, verenigingen, stichtingen, organisaties en inwoners die de Cittaslowfilosofie, bedrijfsvoering, organisatie of dagelijks leven 'als van nature' toepassen. Want dat is precies waaraan de gemeente Gulpen-Wittem het keurmerk te danken heeft. Dat zijn onze Cittaslowambassadeurs. Dit netwerk van ambassadeurs groeit, en dat is natuurlijk fantastisch om te zien. Het is mogelijk voor bedrijven, verenigingen, stichtingen of organisaties om officieel ambassadeur te worden in Gulpen-Wittem van Cittaslow. We zíjn samen Cittaslow!

Iedereen die weet wat Cittaslow betekent, denkt misschien dat het voor de hand ligt dat producenten van streekproducten, horecaondernemers, recreatieondernemers en agrariërs in aanmerking komen voor het ambassadeurschap, maar dat is niet waar. Ook ondernemers in sectoren die in eerste instantie geen link met Cittaslow lijken te hebben, kunnen ambassadeur worden! Het gaat erom dat de ondernemer, vereniging of organisatie de kernwaarden van Cittaslow onderschrijft, op een positieve manier uitdraagt en vertegenwoordigt.

Dit zijn de Cittaslowambassadeurs Gulpen-Wittem

Natuurvallei en Hoeve Schaffersberg

(H)eerlijk rundvlees uit het Zuid-Limburgse Heuvelland: hét pure streekproduct vol smaak, passie en kwaliteit. Slowfood rundvlees van natuurlijk grazende koeien. Met een eerlijke, extensieve en traceerbaar duurzame afkomst. De zoogkoeien zijn als kalfje natuurlijk gezoogd door hun moeder. Vrij grazend in de rijke natuur van het prachtige Zuid-Limburgse Heuvelland.

Ontwikkelen van natuur en landschap; een geweldige uitdaging; om de natuurlijke omgeving te versterken. Nieuwe landschapselementen te creëren. Met een duurzame blik op de toekomst zetten wij in op de ontwikkeling van natuurinclusieve landbouw. De Natuurvalleiterreinen liggen in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. In eigen beheer worden deze parels van het 5-sterren landschap ontwikkeld in combinatie met duurzame begrazing.

Benoemd in 2023 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Hilleshagerweg 116, 6281 AH Mechelen
Website: www.natuurvallei.nl
Telefoon: 043-4552665

Vakantiewoning Alkenrode

In een authentieke vierkantshoeve in het Limburgse Heuvelland is een bijzonder gastenverblijf gecreëerd. Stijlvol gerestaureerd met respect voor de historie van de boerderij. Het gebruik van Kunradersteen, oude eiken balken en leem geven het vakantiehuis een authentiek karakter waarbij het aan luxe niet ontbreekt. Naast het vakantiehuis ligt op de eerste verdieping het Alkenrode Appartement voor 2 personen.

Alkenrode beschikt ook over twee zalen waar kleinere gezelschappen tot 20 personen exclusief bij elkaar kunnen komen. Om te werken (vergaderingen/teambuilding/lezingen etc.) of te genieten (kook- en wijnworkshops, familielunches etc.).

Benoemd in 2023 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Elkenrade 11, 6289 NB Gulpen-Wittem
​Website: www.alkenrode.nl
Telefoon: 06 10636520

Hof de Brulle

Hof de Brulle is een monumentale bourgondische carréhoeve waar mensen elkaar ontmoeten voor vakanties, retreats, bijeenkomsten met vrienden of families, trainingen, vergaderingen en/of workshops. Hof de Brulle ligt op één van de mooiste plekken van Nederland: centraal in het Geuldal met een weids uitzicht op de omringende heuvels. Bij het restaureren van het monumentale pand heeft Hof de Brulle de authentieke elementen hersteld. Ook het omliggende cultuurlandschap is volledig hersteld en heringericht met cultuurelementen en biologische teelt van fruit, noten en groenten. Van de oogst maken zij eigen producten zoals walnootolie en pasta, appel- en perensap en vlierbloesemsiroop.

De gasten komen naar Hof de Brulle voor rust en bezinning tijdens retreats en maken dankbaar gebruik van de mooie omgeving waar de vakantiewoning is gelegen. Zij vragen actief aandacht voor natuur en een energiezuinig verblijf. Overgebleven eten delen zij uit aan buurtbewoners en medewerkers die het niet breed hebben of zij nodigen regelmatig mensen uit de buurt uit als er afzeggingen voor maaltijden zijn.

Benoemd in 2022 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Breulsweg 3, 6321 EK Wijlre
Website: www.hofdebrulle.nl
Telefoon: 043-4592683

Hoeve Hurpesch

Hoeve Hurpesch is een gerestaureerd Rijksmonument, met bakhuisje, en ligt in het natuurgebied tussen Mechelen en Epen. Bij de restauratie is gebruik gemaakt van zoveel mogelijke hergebruikte originele en ecologische materialen. Deze vakantiewoning is gericht op de bewuste gast en biedt retreats of wandelingen met een coach. De eigenaren van Hoeve Hurpesch hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan met een hoge waarde in gastvrijheid. Zij maken veelal gebruik van streekproducten of eigen producten.

Benoemd in 2022 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Hurpescherweg 4, 6281 NL Mechelen
Website: www.hoevehurpesch.nl
Telefoon: 06 19201000

Golf en Country club Wittem

De Golf en Countryclub Wittem is de eerste golfbaan in Zuid-Limburg met een GEO-certificaat. Golfclubs die in aanmerking willen komen voor het GEO-certificaat scoren hoog op natuur- en waterbeheer (waaronder waterverbruik), energieverbruik, duurzame inkoop, milieuzorg (o.a. bemesting van de golfbaan, verwerking van afval en afvalwater) en ‘community’ (personeelsbeleid, contacten met plaatselijke overheden). De Golf en Countryclub Wittem is heel bewust bezig op het gebied van natuurbeheer. Zo willen zij veel delen van de golfclub weer terugbrengen naar de natuur, maken zij gebruik van een gesloten waterhuishouding en speciale grassoorten waardoor kunstmest niet nodig is.

Samen met honderd vrijwilligers wil de Golf en Countryclub Wittem graag de golfsport onder een breder publiek bekender maken en laten zien hoe goed het voor lichaam en geest is. Hiervoor nodigen zij ook leerlingen van omliggende (zomer)scholen uit.

Benoemd in 2022 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Aubelsweg 1 6281 NC Mechelen
Website: www.zlgolf.nl
Telefoon: 043-4551254

Klooster Wittem

Klooster Wittem is een actieve leef- en werkgemeenschap in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Het heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige plek voor pastoraat en christelijke inspiratie en het biedt mensen in een breed spectrum van religieuze en culturele activiteiten gelegenheid om in contact te komen met de christelijke traditie.

Het pelgrimsoord Klooster Wittem probeert een breed publiek op het gebied van zingeving aan te spreken; wel met inachtneming van de eigen christelijke traditie. Daarbij horen ook uitingen van solidariteit met mensen aan de rand van de samenleving, mensen die uitgesloten worden en zorg voor het milieu. Met andere woorden “we zien om naar elkaar”en “iedereen is welkom”.

Klooster Wittem staat, naast het gebruik van religieuze tradities, ook voor solidariteit en het behoud van ons cultureel erfgoed en speelt een rol in het bezinningstoerisme in de regio. Waarden als authenticiteit, gastvrijheid, tijd en aandacht en bovenal respect voor elkaar zijn vanzelfsprekend. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2021 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Wittemer Allee 34, 6286 AB Wittem
Website: www.kloosterwittem.nl
Telefoon: 043-4501741

De Groene Knoop

De Groene Knoop is overtuigd van de noodzakelijkheid én de kracht van eco-vriendelijke producten waardoor ze 'eerlijke' kleding in de collectie hebben opgenomen. Van de herkomst van voedsel; vlees en groenten is bijna eenieder zich tegenwoordig bewust. De herkomst van en het verhaal achter onze kleding is echter soms nog minder bekend. Hier probeert de Groene Knoop verandering in te brengen. Naast duurzame mode breidt de Groen Knoop ook uit om mensen kennis te laten maken met een groene levensstijl door ze, onder andere, te laten genieten van (h)eerlijke koffie of thee en (vegan) taartjes. De Groene Knoop staat, naast duurzaamheid, ook voor klantvriendelijkheid, kleinschaligheid en bewustwording. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2021 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Hoofdstraat 61A, 6281 BB Mechelen
Website: www.degroeneknoop.nl
Telefoon: 043-4511069

Hoeve Beusdalshof

Met een achtergrond in de architectuur, kunst en vormgeving hebben de gastheer en gastvrouw met veel passie en zorg een vervallen rijksmonument gerestaureerd tot een veelzijdige plek met een exclusief hotel en een kunstgalerie.
Het rijksmonument Beusdalshof ligt in het hart van het Zuid-Limburgse Heuvelland aan de rand van de gemeente Gulpen-Wittem en kent een rijke historie. Het is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de mooie natuur, de Zuid-Limburgse cultuur en de veelzijdige Euregio.

Bij Hoeve Beusdalshof kan men ook heerlijk bourgondisch genieten van de (h)eerlijke streekproducten die zo’n 25 km rondom de hoeve geproduceerd worden. Hoeve Beusdalshof staat, naast het gebruik van streekproducten, ook voor gastvrijheid en het behoud van cultuurhistorie en ons monumentaal erfgoed. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Lemmenstraat 71-73, 6273 NB Ingber
Website: www.hoevebeusdalshof.com
Telefoon: 06 39099654

Bloemboetiek ’t Blumpke

’t Blumpke haalt buiten naar binnen in hun bloemenboetiek. In de afgelopen 40 jaar zijn zij uitgegroeid tot een begrip in de regio. Ze zorgen voor frisse snijbloemen, boeketten op maat en verschillende soorten planten welke zij zo veel mogelijk duurzaam inkopen.
Gedurende het jaar beweegt niet alleen het aanbod in bloemen, maar ook het volledige Blumpke assortiment met de seizoenen mee. Zo verrassen zij hun klanten telkens met iets nieuws. Dit familiebedrijf laat zien dat zij met passie zorgen voor een kwalitatief product wat mensen verrast en goed doet. ’t Blumpke staat, naast duurzaamheid, ook voor klantvriendelijkheid, kleinschaligheid en het ondersteunen van lokale/streekgebonden ondernemers. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Markt 6, 6271 BD Gulpen
Website: www.blumpke.nl
Telefoon: 043-4501326

Wijndomein Aldenborgh

Bij Domein Aldenborgh is het maken van wijn een inspirerende reis naar de oorsprong van pure smaak. Luisterend naar het ritme van de seizoenen laat de wijngaardenier zijn druiven rijpen tot ze precies de eigenschappen hebben die typerend zijn voor de uitstekende kwaliteit van de Eyser wijnen. De druiven groeien in perfecte dialoog met de natuur, waardoor essentiële smaakstoffen behouden blijven. Door het gebruik van onder andere oud Romeinse technieken hebben zij een systeem ontwikkeld waarmee ze succesvol druiven cultiveren zonder enige toevoeging van organische of anorganische pesticide of fungicide. Hiermee onderscheidt Domein Aldenborgh zich van andere wijngaarden in de regio. Domein Aldenborg staat voor lokale eigenheid, duurzaamheid, ambacht, streekproducten maar ook voor het behoud van cultuurhistorie. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslowgemeente.

Benoemd in 2020 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Sint Agathastraat 3, 6587 AJ Eys
Website: www.symbioticwinemakers.com
Telefoon: 043-4511927

Eyserhalte

Midden in de heuvels van Zuid-Limburg tussen Eys en Wittem bevindt zich de Eyserhalte; een bloeiende delicatessenzaak met een ruim assortiment aan groenten en fruit, onder andere afkomstig van eigen landgoed. Een ongeëvenaarde beleving van eerlijke, culinaire streekgebonden producten in Limburg is waar de Eyserhalte voor staat. De Eyserhalte staat daarnaast ook voor duurzaamheid, gastvrijheid en maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Wittemerweg 2, 6287 AB Eys
Website: www.eyserhalte.nl
Telefoon: 043-4512290

Taverne Lambieck - Laissez faire Art Café

Getransformeerd van restaurant naar winkel: Laissez faire Art Café. Taverne Lambieck biedt keramiekworkshops, biologische producten zoals olijfolie, limoncello, wijnen, koffie, thee en chocolade. Zij verwerken en werken duurzaam, gifvrij en natuurlijk recyclebaar.

Adres: Grachtstraat 5, 6287 AE Eys
Website: www.tavernelambieck.nl
Telefoon: 06 11582924 / 06 11582925

Gerardushoeve

De Gerardushoeve in Epen richt zich op een duurzame benadering van streekgastronomie. Het motto ‘van boer naar bord’ van de Gerardushoeve duidt op de korte lijnen die er bestaan tussen (eigen) productie en consumptie van regionale streekproducten van (ambachtelijke) toeleveranciers uit de directe Euregionale omgeving. Speciale vermelding verdient het Gerardusbier, een co-product met Gulpener Bierbrouwerij, waarvan een deel wordt afgedragen ten behoeve van de restauratie en het onderhoud van het Gerardusklooster in Wittem. Op deze wijze draagt het bedrijfsleven haar steentje bij aan de duurzame instandhouding van het regionale, bouwkundige en religieuze erfgoed. De Gerardushoeve ondersteunt en versterkt het gevoel van gastvrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid, cultuurhistorie en lokale eigenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Julianastraat 23, 6285 AH Epen
Website: www.gerardushoeve.nl
Telefoon: 043 4551722

Gulpener Bierbrouwerij

Als onafhankelijke familiebrouwerij zorgt de Gulpener bierbrouwerij al sinds 1825 voor een sterke band met de omgeving en zijn ze graag van meerwaarde voor de wereld om hen heen. Daarom brouwen ze bier met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen, gebruiken ze milieuvriendelijke hop uit hun eigen hoptuin en komt de gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijkt de Gulpener bierbrouwerij de kwaliteit en smaak van de bieren, versterken ze de regio en verkleinen ze hun ecologisch voetafdruk. De Gulpener Bierbrouwerij ondersteunt en versterkt het gevoel van gastvrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en lokale eigenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Rijksweg 16, 6271 AE Gulpen
Website: www.gulpener.nl
Telefoon: 043-4507575

Schaapskooi Mergelland

Schaapskooi Mergelland creëert natuurwaarden in natuurgebieden en stedelijk groen. Dit doen zij door het realiseren van een duurzaam begrazingsbedrijf met schapen, ingebed in maatschappelijke belangen als mens, milieu en dierenwelzijn. Begrazing met schapen heeft een gunstig effect op de structuurvariatie, de soortensamenstelling en de ontwikkeling van de vegetatie. Door de (vrouwelijke) herder en haar hardwerkende honden wordt een kudde van circa 2.500 stuks Mergelland schapen gehoed. Dit streekeigen schapenras is uitermate geschikt om kalkgraslanden te beheren. Schaapskooi Mergelland staat voor lokale eigenheid, landschapsbeheer, ambacht en maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee waarborgt het onze identiteit als Cittaslow-gemeente Gulpen-Wittem.

Benoemd in 2019 tot Cittaslowambassadeur.

Adres: Julianastraat 41B, 6285 AH Epen
Website: www.schaapskooimergelland.nl
Telefoon: 06 86827282

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken