Geslachtswijzigingsaangifte

Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Dan moet de gemeente waar u geboren bent deze eerst in uw geboorteakte aanpassen. Voor een genderneutrale geboorteakte kunt u een verzoek naar de rechtbank sturen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen.

Vermelding geslacht aanpassen bij geboortegemeente

De overheid gebruikt 2 geslachten: ‘man’ en ‘vrouw’. Bij de geboortegemeente kunt u de vermelding van uw geslacht aanpassen van ‘man’ naar vrouw’. Andersom is ook mogelijk.

Wijziging naar genderneutrale vermelding sturen naar rechtbank

U kunt bij de gemeente niet kiezen voor een genderneutrale vermelding. Bij de gemeente kunt u alleen aangeven of u man of vrouw wilt worden. Wilt u uw geslacht aanpassen in een genderneutrale vermelding? Stuur dan een verzoek naar de rechtbank. 

Regels voor aanpassen geslacht

Er gelden regels voor een geslachtswijziging op officiële documenten. 

Verklaring arts nodig voor aanpassen vermelding geslacht

Voor een wijziging van vermelding van geslacht heeft u een verklaring nodig van een deskundige. Dat kan een arts, psycholoog of psychotherapeut zijn. Het gaat om een verklaring met de aanwijzing ‘deskundige transgenders’.  U hoeft geen operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te hebben gehad. 

Wijziging vermelding geslacht kinderen tot 16 jaar

Kinderen tot 16 jaar kunnen hun geslacht nu niet laten aanpassen. 

Wijziging vermelding geslacht en nationaliteit

Om een wijziging in de vermelding van uw geslacht door te geven moet u:

  • de Nederlandse nationaliteit hebben of;
  • minimaal een jaar in Nederland wonen. Dit geldt als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
  • Geslachtswijziging en voornaam wijzigen

Wilt u de vermelding van uw geslacht laten aanpassen door uw geboortegemeente? Als u dat wilt dan kunt u meteen ook uw nieuwe voornaam of voornamen opgeven. Uw geboortegemeente zet deze namen dan in uw geboorteakte.

Verzoek wijziging geslacht doen

U kunt de vermelding van uw geslacht laten aanpassen in de gemeente waar u bent geboren. Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Bent u in buiten Nederland geboren? Dan kunt u een verzoek doen bij de gemeente Den Haag. 

Nieuw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs aanvragen na wijziging

Staat de nieuwe vermelding van uw geslacht in de BRP? Dan kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Dat kunt u doen bij de gemeente waar u woont. Oude documenten zijn niet meer geldig. Die moet u inleveren.

U moet de geslachtswijziging op uw geboorteakte persoonlijk aanvragen. Het is niet mogelijk om iemand anders te vragen dit voor u te doen.

Maak voor de aanvraag een afspraak bij de gemeente

Telefonisch

U kunt een afspraak maken via tel.: 14 043 (from abroad: 0031 43 8800 600).

Online

U kunt een afspraak maken via: info@gulpen-wittem.nl

Belangrijk na de wijziging

Als uw geboorteakte is aangepast, past de gemeente de wijzigingen aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Overheidsorganisaties die zijn aangesloten op de BRP ontvangen de wijzigingen automatisch. Deze organisaties zijn bijvoorbeeld:

  • de Belastingdienst;
  • pensioenfondsen;
  • Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW);
  • Sociale Verzekeringsbank (SVB);
  • zorgverzekeraars.

Aan andere organisaties moet u zelf doorgeven dat uw geslacht en eventueel uw voornamen zijn gewijzigd.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken