Veilig buitengebied

Veiligheid vasthouden en verbeteren vraagt doorlopend inzet

De Heuvellandgemeenten Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem en Meerssen streven naar een veilig buitengebied. Dit omvat alle gebieden buiten de dorpskernen. Helaas trekt het buitengebied soms ook criminelen aan die hier hun activiteiten willen uitvoeren en verbergen. Verkeersveiligheid, (jeugd) overlast en inbraken zijn voorbeelden die we samen willen voorkomen en, waar nodig, bestrijden! Er is nu een netwerk “Veilig Buitengebied” in de Heuvellandgemeenten. Lokale werkgroepen bestaande uit bewoners, ondernemers en organisaties werken momenteel actief aan veiligheid en leefbaarheid. Samenwerking tussen publieke en private partijen is cruciaal om criminaliteit tegen te gaan en te voorkomen.

Oproep: Sluit je aan bij de werkgroepen Veilig Buitengebied!

Wil jij bijdragen aan de veiligheid van het buitengebied in de Heuvellandgemeenten? Sluit je dan aan bij de werkgroep Veilig Buitengebied in jouw gemeente. Samen met andere bewoners, ondernemers en een groot aantal organisaties waaronder politie, brandweer, waterschap, natuurorganisaties, provincie, wildbeheereenheid en LLTB, zorg je voor een veilige buurt.
Meer weten of aanmelden? Mail naar: maud.bessems@gulpen-wittem.nl

De wijkagent: jouw aanspreekpunt bij de politie

Ken jij jouw wijkagent? In de Heuvellandgemeenten werken er veel gezichten bij de politie. Maar de agent in jouw wijk is het eerste aanspreekpunt in vele gevallen. Zij werken met de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s), de gemeente, maatschappelijke organisaties en natuurlijk de (wijk)bewoners samen aan een leefbare buurt. Zoek op wie jouw wijkagent is via www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten.

Contact met wijkagent

De wijkagent is de schakel tussen de wijk en de politieorganisatie en daarom ook het eerste aanspreekpunt voor buurtbewoners bij bijvoorbeeld overlast, conflicten en het vermoeden van strafbare feiten. Is er sprake van een spoedsituatie? Bel dan 112, voor niet-spoedeisende vragen of problemen bel tel. 0900-8844. Je kunt dit nummer ook bellen om een afspraak te maken met de wijkagent.

Ondermijnende criminaliteit: een dunne scheidslijn tussen legaal en illegaal

Wat betekent ondermijnende criminaliteit nu eigenlijk? Het is een complex begrip, maar in essentie draait het om de verstrengeling van de onderwereld en de bovenwereld. Ondermijning omvat praktijken als het wegsluizen van geld, drugshandel, corruptie, afpersing, milieuvervuiling en belastingontduiking. Mensen maken gebruik van “legale” panden, bedrijven of andere zaken, om illegale activiteiten uit te voeren. Krijg je een aanlokkelijk aanbod om een ruimte te verhuren die te mooi lijkt om waar te zijn? Vaak is dat inderdaad het geval!
Criminele netwerken verdienen hun fortuin voornamelijk met drugs, prostitutie en frauduleuze praktijken met toeslagen. Hier gaat het landelijk om gigantische bedragen. Maar ook hier in het Heuvelland is ondermijnende criminaliteit een probleem dat we willen bestrijden en voorkomen. Om ondermijning aan te pakken, slaat de gemeente de handen ineen met ondernemers, bewoners en partners zoals het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie.

Stop diefstal: GPS-apparatuur in landbouwvoertuigen blijkt magneet voor dieven in Limburg

GPS-apparatuur is prijzig en wordt veel gebruikt in de agrarische sector. Het is echter ook een onweerstaanbaar doelwit voor criminelen, die het zonder pardon de landsgrenzen over laten vliegen naar buitenlandse oorden. En jij, als ondernemer, blijft met een gigantische financiële tegenvaller zitten. Denk aan de ravage na een inbraak, de stilstand van je apparatuur en de immense kosten die gepaard gaan met de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Daarom zijn er 4 stappen bedacht om de diefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

  1. Registreer je apparatuur.
  2. Markeer je apparatuur.
  3. Demonteer je apparatuur en sla thuis op een veilige plek op.
  4. Signaleer verdachte situaties.

Om jou te helpen jouw GPS-apparatuur effectief te beschermen, biedt PVO een markeerset aan. Deze set bevat 20 gepersonaliseerde permanente labels, 10 raamstickers, een duidelijke montagehandleiding en een stappenplan in de vorm van een overzichtelijke infographic. Hiermee kun je jouw apparatuur op een doeltreffende manier beveiligen en verdachte situaties snel herkennen.

Gratis markeerset voor agrarische ondernemers in Limburg: Vraag jouw gratis markeerset voor GPS-apparatuur aan.

Oplichting via WhatsApp: ‘Dit is schadelijk voor jongeren’

PVO Limburg is bezorgd over de toenemende oplichting via WhatsApp onder jongeren. Steeds meer jongeren worden namelijk slachtoffer van oplichting via WhatsApp. In Limburg is het aantal meldingen van deze vorm van fraude in de afgelopen maanden sterk toegenomen, blijkt uit onderzoek van de RegioBank. Een veelvoorkomende methode is dat criminelen zich voordoen als een bekende van het slachtoffer. Ze vragen dan om geld voor een onverwachte uitgave, zoals een taxirit of een medische behandeling. Een andere methode is dat criminelen jongeren verleiden om deel te nemen aan een nep-cadeauactie.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken