Koninklijke onderscheiding

Kent u iemand uit Gulpen-Wittem die een Koninklijke onderscheiding (een 'lintje') verdient? U kunt hem of haar voordragen. Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Zoals vrijwilligerswerk. Maar ook iemand die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in de sport, wetenschap of op zijn of haar werk kunt u voordragen. Voordragen doet u via de landelijke website lintjes.nl. Op deze website vind u ook uitgebreide informatie.

Voordragen

Wat u moet weten

  • Wilt u dat de onderscheiding bij de 'lintjesregen' rond Koningsdag wordt uitgereikt? Dien dan uw voorstel bij ons in vóór 1 juni van het jaar ervoor
  • Als u iemand wilt voordragen voor een lintje bij een bijzondere gelegenheid zoals bijvoorbeeld het jubileum van deze persoon of van de organisatie, dan moet het voorstelformulier 6 maanden voor de uitreiking zijn ingediend
  • Wilt u eerst weten of iemand in aanmerking komt? Neem dan contact op met het secretariaat van de burgemeester, Marly Lemmerlijn-Curfs (043 8800727), m.lemmerlijn-curfs@gulpen-wittem.nl

Aanvullende informatie

Lintjesregen

Heel wat landgenoten ontvangen bij gelegenheid van Koningsdag een Koninklijke onderscheiding, ook wel een lintje genoemd. Deze blijk van waardering ontvangen zij omdat zij zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Dat kan zijn door bijvoorbeeld een langdurige inzet als vrijwilliger bij een vereniging of maatschappelijke organisatie, maar ook voor een uitzonderlijke prestatie.

Bijzondere gelegenheid

Niet alleen bij de lintjesregen, maar ook bij bijzondere gelegenheden kan een Koninklijke onderscheiding worden uitgereikt. Bijvoorbeeld bij de viering van een jubileum.

Voorwaarden

Vrijwilligers komen in aanmerking als zij zich aantoonbaar belangeloos hebben ingezet voor de samenleving. Ook kan iemand die in zijn werk een buitengewone prestatie geleverd heeft een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De prestatie moet aanzienlijk verder gaan dan het werk wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden. Bovendien moet de prestatie een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Voor een Koninklijke onderscheiding gelden criteria waaraan de voordracht moet voldoen:

  • De aanvraag moet tijdig zijn ingediend
  • De kandidaat moet van onbesproken gedrag zijn

Waar aanvraag indienen?

Een aanvraagformulier kunt u digitaal invullen of downloaden op lintjes.nl. Na volledige invulling van het formulier kunt u deze indienen bij de gemeente Gulpen-Wittem via info@gulpen-wittem.nl of per post: t.a.v. de burgemeester van Gulpen-Wittem, Postbus 56, 6270 AB Gulpen.

Tijdstip indienen aanvraag

Als u een kandidaat wilt voordragen voor Lintjesregen, dan dient de aanvraag uiterlijk 1 juni in het jaar voorafgaande aan Koningsdag te zijn ingediend. Bij een bijzondere gelegenheid dient de aanvraag ongeveer 6 maanden van tevoren bij de gemeente binnen te zijn.

Motivering

De motivering is een belangrijk onderdeel van het voorstel. Hierin moet worden aangegeven wat de bijzondere verdiensten zijn van de kandidaat en waarom deze zo bijzonder zijn. Behalve uitgebreide informatie over de bezigheden, moet ook een compleet beeld van de jaren dat de betreffende persoon daarmee bezig is geweest worden toegevoegd. Voeg ook schriftelijke onderbouwingen (door betrokken partijen) van verdiensten toe als bijlage.

Inlichtingen vooraf

Het is aan te bevelen vooraf contact op te nemen met het secretariaat van de burgemeester, Marly Lemmerlijn-Curfs (043 8800727, m.lemmerlijn-curfs@gulpen-wittem.nl), om te informeren of de persoon die u wilt voordragen aan de gestelde criteria voldoet.
Lintjes.nl. Op Lintjes.nl kunt u eveneens nadere informatie vinden en het aanvraagformulier downloaden of digitaal invullen.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken