Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan. Daarvoor maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het nieuwe document is na 5 werkdagen klaar. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Afspraak maken

Wat u moet weten

U kunt uw rijbewijs pas aanvragen de dag nádat u bent geslaagd. Dat komt omdat het CBR een dag de tijd nodig heeft om uw recht op een rijbewijs vast te leggen in het Centraal Register Rijbewijzen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Hiervoor betaalt u extra. U kunt uw rijbewijs meestal de volgende werkdag afhalen. Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U maakt een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. U vult bij de gemeente een vermissingsverklaring in. Daarna kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Neem uw legitimatiebewijs mee.

Geldigheid

Geldigheid rijbewijs
Leeftijd/soort rijbewijs Geldig
18 tot 65 jaar Maximaal 10 jaar
65 tot 70 jaar Tot 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaar Maximaal 5 jaar
Rijbewijs C en/of D Maximaal 10 jaar (maximaal 5 jaar bij beroepskeuring)

Om medische redenen kan een rijbewijs korter geldig zijn.

Medische keuring

In sommige gevallen is een medische keuring nodig voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of vernieuwen:

  • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • U heeft een beperking die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • U heeft een (groot) rijbewijs voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. Het CBR adviseert om de keuring tenminste 3 maanden voor het verlopen van het rijbewijs aan te vragen. Lees meer op CBR: Gezondheidsverklaring aanvragen.

Rijbewijs vernieuwen vanwege extra categorie

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u al een rijbewijs en heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Lees meer op CBR: Gezondheidsverklaring aanvragen.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs? Dan moet u het misschien laten omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer op RDW: Voorwaarden omwisselen buitenlands rijbewijs. U moet hiervoor een afspraak maken.

Jonger dan 18 jaar

Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. Ben je geslaagd, dan mag je ook autorijden. Tot je 18e moet er wel een coach naast je zitten. Lees meer op 2todrive: Zo werkt het.

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Recente pasfoto, let op de eisen
  • Uw oude rijbewijs (in geval van verlenging, uitbreiding of omwisseling)
  • Verklaring van geschiktheid van het CBR (als een medische keuring van toepassing is)

In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 6,00 (contant betalen).

Kosten

Kosten rijbewijs
Soort rijbewijs Prijs
Aanvraag € 39,45
Spoedaanvraag € 73,55 (inclusief € 34,10 toeslag voor spoedaanvraag)

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken