Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan; daarvoor maakt u een afspraak

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan. Daarvoor maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het nieuwe document is na 5 werkdagen klaar. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Verlengen van uw rijbewijs kunt u vanaf 1 december gemakkelijk digitaal via de RDW doen of via het Klantcontactcentrum van de gemeente. In beide gevallen haalt u het rijbewijs op bij de gemeente. Bij een digitale verlenging is uw rijbewijs na 2, in plaats van 5 werkdagen, klaar.

Rijbewijs, eerste aanvraag

Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag ná uw examen. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Vernieuw uw rijbewijs vóór deze datum verstreken is, anders is uw rijbewijs verlopen.

Aanpak

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u strenger wordt gestraft als u zich niet aan de verkeersregels houdt. Meestal heeft u vijf jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw achttiende een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode zeven jaar. U mag al rijexamen voor de auto doen als u zeventien jaar bent. U mag dan autorijden met een coach naast u.

U vraagt een rijbewijs aan in de gemeente waarin u staat ingeschreven. Ook uw rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Een bromfietsrijbewijs aanvragen gaat op dezelfde manier als een eerste rijbewijs. Voor de aanvraag van een rijbewijs voor vrachtwagen of bus moet u altijd eerst medisch gekeurd worden.

Maak direct een afspraak aanvraag rijbewijs

U kunt tevens bellen naar tel. 14 043 of een mail sturen naar info@gulpen-wittem.nl.

Op de gewenste dag gaat u naar de locatie waar de afspraak plaatsvindt.
Hierna duurt het ongeveer 5 werkdagen tot het nieuwe document klaar is.

Voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw geldige legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart);
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 9,00 voor een gewone foto en € 13,00 voor een digitale foto. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk;
 • bent u jonger dan 18 jaar, dan heeft u een begeleiderspas nodig. Deze begeleiderspas kunt u al eerder aanvragen dan dat u examen doet;
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheid heeft u eventueel een medische keuring/gezondheidsverklaring nodig (lees hieronder meer erover);
 • bij diefstal of verlies heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze vult u bij de gemeente in.

Voor het afhalen van uw rijbewijs hoeft u géén afspraak te maken

Denk bij het afhalen eraan om het afhaalbewijs mee te nemen dat u bij de aanvraag ontvangen heeft.

Voorwaarden

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Rijbewijs, digitaal verlengen bij de RDW

Online, makkelijk en snel: u kunt uw rijbewijs vanaf 1 december 2021 via de website van de RDW verlengen. U kunt uw rijbewijs dan al na 2 werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Verleng uw rijbewijs digitaal via de RDW

U moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Gulpen-Wittem.
 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U heeft de DigiD-app met ID-check (Geschikte identiteitsbewijzen: Nederlandse rijbewijs, afgegeven vanaf 14 november 2014. Uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart. Let op: Is uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart afgegeven door een ambassade, consulaat-generaal, grensgemeente of de Schipholbalie? Dan kunt u de ID-check alleen doen met een paspoort dat is afgegeven vóór 30 augustus 2021 of een identiteitskaart die is afgegeven vóór 1 augustus 2021.)

Uitgebreide informatie over de voorwaarden leest u op de website van de RDW.

Hoe werkt het?

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan regelt u gemakkelijk in 3 stappen de verlenging van uw rijbewijs.

Stap 1: Uw pasfoto laten maken bij een RDW-erkende fotograaf

Voor uw nieuwe rijbewijs moet u een pasfoto laten maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Die vindt u op www.rdw.nl/locatiewijzer. U kunt in Gulpen-Wittem voor een digitale foto terecht bij de DA Drogist op de Rijksweg 53 in Gulpen of in de fotocabine in het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis. U betaalt zelf voor het maken van de foto. Neem uw rijbewijs mee naar de fotograaf of de fotocabine. U zet hier ook uw handtekening. Deze wordt later gebruikt op uw nieuwe rijbewijs. U rekent de foto af bij de fotograaf. De fotograaf of fotocabine verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van de RDW. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 9,00 voor een gewone foto en € 13,00 voor een digitale foto. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk.

Stap 2: Uw online aanvraag

 • U gaat naar de webpagina van de RDW.
 • U kiest daar voor ‘rijbewijs verlengen en u logt in met de DigiD-app met ID-check. Op www.digid.nl/over-digid vindt u alle informatie over de app.
 • Nadat u bent ingelogd, regelt u binnen een paar minuten de verlenging van uw rijbewijs. U rekent meteen af met iDEAL. De RDW maakt uw rijbewijs. U kunt het al na 2 werkdagen ophalen in het gemeentehuis. U ontvangt een e-mail van de RDW als uw rijbewijs bij de gemeente klaar ligt.

Stap 3: Uw rijbewijs ophalen

 • U kunt uw rijbewijs ophalen bij het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor géén afspraak te maken.
 • Neem uw huidige rijbewijs mee, dat moet u inleveren. Daarna krijgt u uw nieuwe rijbewijs.

Meer informatie over digitaal verlengen vindt u op de website van de RDW.

Filmpje met uitleg over digitaal aanvragen verlenging rijbewijs

Rijbewijs, verlengen bij het Klantcontactcentrum

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om deze te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is.

Heeft u een gezondheidsverklaring/medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Houdt u dan rekening met een verwerkingstermijn bij het CBR van enkele maanden. Deze gezondheidsverklaring/medische keuring is ook bij ons te koop (zie informatie hieronder bij 'kosten'). Het is belangrijk te weten dat het resultaat van de gezondheidsverklaring/medische keuring één jaar geldig is.

Verleng uw rijbewijs ongeveer veertien werkdagen voordat uw huidig rijbewijs verloopt. Zo voorkomt u dat u tijdelijk niet mag rijden.

Aanpak

Een rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

Maak een afspraak voor verlengen rijbewijs

 • Op de gewenste dag gaat komt u naar het gemeentehuis
 • Hierna duurt het ongeveer 5 werkdagen tot het nieuwe document klaar is.

Voor de verlenging van uw rijbewijs heeft u nodig:

 • een afspraak;
 • uw oude rijbewijs;
 • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto eisen. Tijdens ons bezoek vragen wij om één goed gelijkende kleurenpasfoto. In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 9,00 voor een gewone foto en € 13,00 voor een digitale foto. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk.
 • afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand moet u eventueel een medische keuring laten doen (lees hieronder meer erover);
 • bij verlies of diefstal van uw oude rijbewijs heeft u een vermissingsverklaring nodig. Deze vult u bij de gemeente in.

Voor het afhalen van uw rijbewijs heeft u géén afspraak nodig. Denk bij het afhalen eraan om het afhaalbewijs mee te nemen dat u bij de aanvraag ontvangen heeft. Neem ook uw oude rijbewijs mee, als u dit nog bezit.

Is uw rijbewijs beschadigd?

Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Spoedaanvraag, kwijt of gestolen, geldigheid, extra categorie, omwisseling

U kunt uw rijbewijs pas aanvragen de dag nádat u bent geslaagd. Dat komt omdat het CBR een dag de tijd nodig heeft om uw recht op een rijbewijs vast te leggen in het Centraal Register Rijbewijzen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Hiervoor betaalt u extra. U kunt uw rijbewijs meestal de volgende werkdag afhalen. Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

U maakt een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. U vult bij de gemeente een vermissingsverklaring in. Daarna kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Neem uw legitimatiebewijs mee.

Online kunt u ook verlies of diefstal registreren. De melding wordt met DigiD gedaan via www.rdw.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig.

Geldigheid

Geldigheid rijbewijs
Leeftijd/soort rijbewijs Geldig
18 tot 65 jaar Maximaal 10 jaar
65 tot 70 jaar Tot 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaar Maximaal 5 jaar
Rijbewijs C en/of D Maximaal 5 jaar (i.v.m. beroepskeuring)

Om medische redenen kan een rijbewijs korter geldig zijn.

Rijbewijs vernieuwen vanwege extra categorie

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot tractor. Heeft u al een rijbewijs en heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Lees meer op CBR: Gezondheidsverklaring aanvragen.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs? Dan moet u het misschien laten omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer op RDW: Voorwaarden omwisselen buitenlands rijbewijs. U moet hiervoor een afspraak maken.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Jonger dan 18 jaar

Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. Ben je geslaagd, dan mag je ook autorijden. Tot je 18e moet er wel een coach naast je zitten. Lees meer op 2todrive: Zo werkt het.

Medische keuring / gezondheidsverklaring

In sommige gevallen is een medische keuring nodig voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of vernieuwen:

 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • U heeft een beperking die van invloed is op uw rijvaardigheid
 • U heeft een (groot) rijbewijs voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. Het CBR adviseert om de keuring tenminste 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs aan te vragen.

De Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

 • De gemeente Gulpen-Wittem. U kunt deze bij het Klantcontactcentrum kopen (zie kosteninformatie hieronder).
 • Mijn CBR voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
 • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Lees meer over de gezondheidsverklaring op de website van CBR: Gezondheidsverklaring aanvragen.

Kosten

Kosten rijbewijs
Soort rijbewijs Prijs
Aanvraag € 51,10
Spoedaanvraag € 90,75 (inclusief € 39,65 toeslag voor spoedaanvraag)
Gezondheidsverklaring bij gemeente € 44,50
Rijbewijs digitaal verlengen via RDW € 51,11
Toeslag vermissing rijbewijs € 18,00

In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 10,00. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk. 

RDW digitaal verlengen: naast bovenstaande kosten betaalt u bij de fotograaf of pasfotoautomaat extra kosten voor de pasfoto en het verwerken van de handtekening. De kosten bij de pasfotoautomaat in het Klantcontactcentrum bedragen hiervoor € 9,00 voor een gewone foto en € 13,00 voor een digitale foto. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk.

Informatie over de kosten van een gezondheidsverklaring is te vinden op de website van het CBR.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken