Laadpunten en elektrische deelauto's

Een auto die veel stilstaat kost onnodig veel geld, maar ook als u meer rijdt kan autodelen stukken voordeliger zijn. Wellicht dat u ook flink kunt besparen op de maandelijkse autokosten door te gaan autodelen met de buurt. Een deelauto vormt een aantrekkelijk alternatief voor de (tweede) auto in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer.

In Gulpen-Wittem zijn twee elektrische deelauto’s beschikbaar die iedereen kan en mag gebruiken. De gemeente breidt tevens het aantal publieke laadpalen voor elektrische auto's uit tot circa 300 in 2030. 

Deelauto’s in Mechelen en Wijlre

In Gulpen-Wittem zijn twee elektrische deelauto’s beschikbaar, aangeboden door OnzeAuto:
 

  • Renault Megane E-tech op de parkeerplaats bij A gen Sjoeël, basisschool Witheim in Mechelen
  • Renault Megane E-tech op de parkeerplaats bij Burgemeester van Laarstraat in Wijlre

U kunt de deelauto's voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals een bezoek aan een kennis, een afspraak in het ziekenhuis of om boodschappen mee te doen. Zowel korte als lange afstanden zijn toegestaan. U kunt kiezen uit verschillende abonnementen met maandelijks rijtegoed voor uzelf of om te delen met uw huishouden.

Voorbeeld 1:

Stel, u moet naar het ziekenhuis in Maastricht voor een afspraak. De afstand is ongeveer 30 km enkele reis, dus 60 km retour. Uw afspraak duurt 2 uur. In dit geval zou de rit in totaal €24,60 kosten (€4,50 x 2 uur + €0,26 x 60 km). Afhankelijk van uw abonnement kunt u deze rit meerdere keren per maand maken.

Voorbeeld 2:

U wilt gezellig uit eten gaan in Gulpen, op ongeveer 10 km afstand van Mechelen. U reserveert de deelauto voor 3 uur. In dit geval kost de rit €18,70 (€4,50 x 3 uur + €0,26 x 20 km). Ook hier geldt dat het aantal keren dat u deze rit per maand kunt maken afhankelijk is van uw abonnement.

Kijk voor meer informatie over autodelen, abonnementen, verzekeringen en meer op www.onzeauto.nl. Neem gerust contact op als u meer wilt weten over autodelen in uw kern.

Bij voldoende animo is een deelauto ook mogelijk bij u in de buurt!

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het initiatief in Mechelen. Klik op deze pagina op 'meedoen'.

U kunt zich aanmelden voor het initiatief in Wijlre. Klik vervolgens op 'meedoen' of 'meer informatie'.

Heeft u interesse in een deelauto voor een andere kern dan Mechelen? Dit kunt u aangeven op de website van OnzeAuto.

Openbare laadpunten

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. De voorspelling is dat er rond 2030 circa 2.000 elektrische auto’s in onze gemeente aanwezig zijn. Daarnaast ontvangen we ook bezoekers, toeristen en dagjesmensen met elektrische auto's. Gulpen-Wittem gaat daarom het aantal publieke laadpalen tot 2030 uitbreiden tot circa 300. Iedere laadpaal bestaat uit 2 laadpunten.

Wilt u precies weten waar al die laadpalen staan, dan kunt u het beste een app downloaden. Met de InCharge app van Vattenfall vindt u bijvoorbeeld bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen het netwerk van Vattenfall in andere landen. U navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren ziet u of de laadpaal bezet is. Wilt u de app niet downloaden? Het vinden van een oplaadpunt in Google Maps is ook heel eenvoudig. Ga naar de app en voer de zoekwoorden ‘ev charging’ of ‘ev charging stations’ in. U krijgt vervolgens een lijst te zien met alle dichtstbijzijnde laadpalen en laadstations in uw omgeving. Van hieruit kunt u meteen een route plannen om uw elektrische auto daar op te laden. Een laadpaal selecteren via de kaartweergave is ook mogelijk. U kunt ook de website van de ANWB raadplegen voor een overzicht van alle openbare laadpalen. 

Een openbare laadpaal aanvragen

Het laden van uw elektrische voertuig op eigen terrein heeft de voorkeur. Als u ruimte heeft op eigen terrein dient u hier op eigen kosten, of in overleg met uw leasemaatschappij, een laadvoorziening te realiseren. Bent u wel in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen parkeerplaats op eigen terrein? Vraag dan zelf een gratis publieke laadpaal aan. Dit doet u via de website van Vattenfall.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken