Elektrische auto's en laadpalen

Elektrisch rijden in Gulpen-Wittem

De gemeente Gulpen-Wittem heeft de inwoners binnen de gemeente een impuls willen geven voor het delen van elektrische deelauto’s. Hiervoor zijn 2 elektrische deelauto’s beschikbaar gesteld door OnzeAuto in de kernen Mechelen en Wijlre.

Na meerdere pogingen om het gebruik van de deelauto’s te promoten is gebleken dat er helaas weinig animo onder de inwoners is om elektrische auto’s te delen. Hoewel wij als gemeente achter het autodelen staan, hebben wij besloten om dit project per 1 februari 2024 te stoppen.

Wij hopen dat er alsnog vanuit de omgeving buurtinitiatieven worden gestart om elektrische auto’s te delen. Wilt u weten wat daarvoor nodig is? Wij denken graag met u mee.
Stuur uw e-mail naar samengroen@gulpen-wittem.nl.

Openbare laadpunten

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. De voorspelling is dat er rond 2030 circa 2.000 elektrische auto’s in onze gemeente aanwezig zijn. Daarnaast ontvangen we ook bezoekers, toeristen en dagjesmensen met elektrische auto's. Gulpen-Wittem gaat daarom het aantal publieke laadpalen tot 2030 uitbreiden tot circa 300. Iedere laadpaal bestaat uit 2 laadpunten.

Wilt u precies weten waar al die laadpalen staan, dan kunt u het beste een app downloaden. Met de InCharge app van Vattenfall vindt u bijvoorbeeld bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen het netwerk van Vattenfall in andere landen. U navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren ziet u of de laadpaal bezet is. Wilt u de app niet downloaden? Het vinden van een oplaadpunt in Google Maps is ook heel eenvoudig. Ga naar de app en voer de zoekwoorden ‘ev charging’ of ‘ev charging stations’ in. U krijgt vervolgens een lijst te zien met alle dichtstbijzijnde laadpalen en laadstations in uw omgeving. Van hieruit kunt u meteen een route plannen om uw elektrische auto daar op te laden. Een laadpaal selecteren via de kaartweergave is ook mogelijk. U kunt ook de website van de ANWB raadplegen voor een overzicht van alle openbare laadpalen.

Een openbare laadpaal aanvragen

Het laden van uw elektrische voertuig op eigen terrein heeft de voorkeur. Als u ruimte heeft op eigen terrein dient u hier op eigen kosten, of in overleg met uw leasemaatschappij, een laadvoorziening te realiseren. Bent u wel in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen parkeerplaats op eigen terrein? Vraag dan zelf een gratis publieke laadpaal aan. Dit doet u via de website van Vattenfall.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken