Laadpunten en elektrische deelauto's

In Gulpen-Wittem zijn twee elektrische deelauto’s beschikbaar die iedereen kan en mag gebruiken. De gemeente breidt tevens het aantal publieke laadpalen voor elektrische auto's uit tot circa 300 in 2030.  

Gebruik van deelauto's Mechelen en Wijlre

In Gulpen-Wittem zijn twee elektrische deelauto’s beschikbaar die iedereen kan en mag gebruiken. De auto's staan op de parkeerplaats bij A gen Sjoeël, basisschool Witheim in Mechelen en op de parkeerplaats bij de speeltuin aan de burgemeester van Laarstraat in Wijlre. Voor veel mensen is de combinatie van deelauto, fiets en openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor de (tweede) auto. U kunt een auto reserveren via de app van aanbieder Goodmoovs op uw telefoon.

U kunt de auto’s voor verschillende doeleinden gebruiken. Denk aan een bezoek aan een kennis, een afspraak in het ziekenhuis of wanneer u boodschappen wilt doen. U mag zowel kleine als grote afstanden afleggen. Als u niet zo veel rijdt, is het gebruik van de deelauto voordelig. De prijs is opgebouwd uit een tijd- en afstandcomponent. U betaalt een bedrag per uur en een bedrag per kilometer. Het bedrag per uur is afhankelijk van het tijdstip. Bekijk het overzicht van de abonnementen (PDF, 156.8 kB). Hieronder nog enkele rekenvoorbeelden met de gratis prepaid optie:

 1. Voorbeeld
  U moet naar het ziekenhuis en maakt een reservering van 17:00 tot 20:00 uur. U haalt de auto op om 17:12 en levert deze om 20:15 uur in en rijdt 40 km. De kosten (zonder voordelig abonnement):
  Het eerste uur is het duurst. vanwege spitsuur 17:00-18:00 uur = 2 credits  €2,- = €4,-. Daarna zijn de kosten lager 18:00-20:15 uur = 2,25 credits à €2,- = €4,50.
  De afstand is 40 km: 40 x 0,18 = €7,20.

  De totale kosten voor deze reservering zijn €15,70.
   
 2. Voorbeeld:
  U gaat uit eten en maakt een reservering van 19:00 tot 00:00 uur. U haalt de auto om 19:03 uur op en levert deze om 23:40 uur in en rijdt 25 km. De kosten (zonder voordelig abonnement): de avonduren zijn voordelig 19:00-00:00 uur = 6 credits à €2,- = €6,-. De afstand is 25 km: 25 x 0,18 = €4,50.

  De totale kosten voor deze reservering zijn €10,50.
   
 3. Voorbeeld
  U gaat winkelen en maakt een reservering van 10:00 tot 13:00. U haalt de auto om 10:07 uur op en levert deze om 13:40 uur in en rijdt 70 km. De kosten (zonder voordelig abonnement): overdag zijn de uren iets duurder: 10:00-13:00 uur = 4 credits à €2,- = €4,-. De afstand is 70 km: 70 x 0,18 = €12,60,-.

  De totale kosten voor deze reservering zijn €16,60

Aanmelden

U kunt zich als volgt aanmelden:

Reserveren

Om in een deelauto te rijden, moet u deze eerst digitaal reserveren. Dit werkt via de Goodmoovs app. Wanneer u de auto wilt openen of afsluiten, gebruikt u ook deze app. Lees de handleiding van de app (PDF, 1.8 MB).

Auto openen met uw reservering:

 1. Open uw reservering in directe nabijheid van de auto
 2. De app maakt contact met de auto en opent de deur
 3. Bekijk de instructiekaart in de auto voor de verdere procedure. U kunt hier alvast de instructiekaarten van de Nissan Leaf TZ-903-P (PDF, 214.8 kB) (Wijlre) en de Nissan Leaf TZ-308-X (PDF, 215.0 kB) (Mechelen) bekijken.


Auto sluiten met uw reservering:

 1. Sluit de laadkabel aan en leg de pas terug in de auto
 2. Haal uw spullen uit de auto, sluit de deur en doe deze op slot met de app
 3. Als de deur gesloten is, beëindigt u uw reservering in de app

Veelgestelde vragen

 • Hoe zit het met de verzekering?
  De verzekering is WA + casco met 350 euro eigen risico.
 • Mag ik met de deelauto naar het buitenland? 
  Dat kan, ook bent u gewoon verzekerd in het buitenland.
 • Is er een tijdslimiet? Er is geen tijdslimiet.
  U kunt in principe met de auto op vakantie, al is dit minder gunstig.
 • Moet ik een boete betalen als ik over mijn reservering ga? U betaalt geen boete, maar betaalt voor verlenging van de reservering.
 • Hoe toon ik aan dat eventuele schade niet door mij is veroorzaakt. U krijgt bij aanvang van de reservering een lijst te zien in de app met bekende typen schade en dient aan te geven of er nieuwe schade zichtbaar is. Bij het eindigen van de reservering dient hetzelfde gedaan te worden.
 • Kan ik een account delen of is dit niet mogelijk? 
  Een account is gekoppeld aan uw rijbewijs, dus dit is niet mogelijk. Een account aanmaken is echter gratis en eenvoudig.
 • Wat is het nummer van de helpdesk?
  Voor urgente zaken kunt u bellen met telefoonnummer 085 73 25 660.

Openbare laadpunten

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. De voorspelling is dat er rond 2030 circa 2.000 elektrische auto’s in onze gemeente aanwezig zijn. Daarnaast ontvangen we ook bezoekers, toeristen en dagjesmensen met elektrische auto's. Gulpen-Wittem gaat daarom het aantal publieke laadpalen tot 2030 uitbreiden tot circa 300. Iedere laadpaal bestaat uit 2 laadpunten.

Wilt u precies weten waar al die laadpalen staan, dan kunt u het beste een app downloaden. Met de InCharge app van Vattenfall vindt u bijvoorbeeld bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen het netwerk van Vattenfall in andere landen. U navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren ziet u of de laadpaal bezet is. Wilt u de app niet downloaden? Het vinden van een oplaadpunt in Google Maps is ook heel eenvoudig. Ga naar de app en voer de zoekwoorden ‘ev charging’ of ‘ev charging stations’ in. U krijgt vervolgens een lijst te zien met alle dichtstbijzijnde laadpalen en laadstations in uw omgeving. Van hieruit kunt u meteen een route plannen om uw elektrische auto daar op te laden. Een laadpaal selecteren via de kaartweergave is ook mogelijk. U kunt ook de website van de ANWB raadplegen voor een overzicht van alle openbare laadpalen. 

Een openbare laadpaal aanvragen

Het laden van uw elektrische voertuig op eigen terrein heeft de voorkeur. Als u ruimte heeft op eigen terrein dient u hier op eigen kosten, of in overleg met uw leasemaatschappij, een laadvoorziening te realiseren. Bent u wel in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen parkeerplaats op eigen terrein? Vraag dan zelf een gratis publieke laadpaal aan. Dit doet u via de website van Vattenfall.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken