Voelt u zich eenzaam? U bent niet de enige

Eenzaamheid wordt een probleem als het langer duurt

Eenzaamheid ervaren we allemaal weleens. Dat is heel normaal. Het is een signaal dat u iets aan uw contacten moet doen. Wij kunnen u ondersteunen om gevoelens van eenzaamheid aan te pakken. U kunt er bijvoorbeeld last van hebben wanneer u na een verhuizing geen aansluiting vindt in een nieuwe gemeente of buurt. Of als u een verlies hebt ervaren van uw partner, van een baan of van een goede vriend of vriendin.

Misschien een gek idee, maar ook blije gebeurtenissen zoals het krijgen van een (eerste) kind kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Er zijn veel mensen die zich al heel lang eenzaam voelen. Ook dan is er echt veel aan te doen.
Een filmpje van Stichting Eenzaamheid legt heel goed uit wat eenzaamheid is. Wat het met u doet en wat u zelf kunt doen om het leven prettiger te maken. Waar nodig met hulp van goed opgeleide mensen.

Gulpen-Wittem ondersteunt inwoners om eenzaamheid aan te pakken

Wij ondersteunen inwoners door:

 • Informatie te geven over wat eenzaamheid is. Op sociale media, op websites en in een folder.
 • Het gesprek over eenzaamheid op gang te brengen. Vele vrijwilligers hebben een training hiervoor gevolgd. Zodat ze weten waar ze het over hebben. En zodat goede informatie zich onder de inwoners gaat verspreiden.
 • In een filmpje ziet u dat praten over uw gevoel van eenzaamheid goed is, het is namelijk de eerste stap op weg naar verandering. Op weg naar kunnen omgaan met die gevoelens. En weer die contacten opbouwen die u prettig vindt. En laten we eerlijk zijn. Als we het allemaal weleens voelen, dan is het toch heel normaal om dat te benoemen? Net als gevoelens van verdriet of blijdschap?

Kort gezegd: eenzaamheid is normaal. Last van eenzaamheid moet u aanpakken, voor uw gezondheid en welzijn.

Kom in actie en praat erover met iemand die u vertrouwt, dat is de eerste stap. En neem contact op met het Wmo-loket Gulpen-Wittem voor passende hulp. Want aan last van eenzaamheid kunt u écht veel doen.
Wmo-loket Gulpen-Wittem e-mail: wmo-loket@gulpen-wittem.nl. U kunt ook bellen met het Wmo-loket: tel. 14 043, optie 1 Wmo.
De consulenten zijn opgeleid om u te helpen met een aanpak die bij u past.

Informatie over cursus 'Creatief Leven: Verbind, Ontdek, Creëer'

Voel u zich soms eenzaam en verlangt u naar positieve veranderingen in uw leven? Doe dan mee aan onze inspirerende cursus Creatief Leven. Speciaal ontworpen voor volwassenen die eenzaamheid willen overwinnen en een nieuwe weg in willen slaan.

Wat biedt deze cursus?

 • Bewezen effectiviteit: deelnemers ervaren aantoonbaar minder eenzaamheid na het volgen van deze cursus.
 • Stap voor stap verandering: acht bijeenkomsten en een werkboek helpen u bij het ontdekken van uzelf. En het maken van eigen keuzes op weg naar meer verbondenheid die bij u past.
 • Praktijkgerichte aanpak: een training die u leert om op een positieve en creatieve manier in het leven te staan. Met leuke en leerzame opdrachten in de les en thuis.

Wanneer en waar zijn de bijeenkomsten?

Datums:

 • dinsdag 2, 9, 16 en 23 april
 • dinsdag 7 en 14 mei

Tijdstip: 10.30 - 13.00 uur
Locatie: ‘t Gulper Hoes (Rosstraat 5 in Gulpen)

Wat kunt u verwachten?

 • Leer anders naar uzelf en de wereld kijken.
 • Ontdek een nieuwe manier van positief en creatief denken en leven.
 • Oefen en leer luisteren naar uzelf, krijg meer zelfkennis en stel uzelf nieuwe doelen.
 • Een veilig gevoel staat voorop. In de groep deelt u alleen wat u wilt. U werkt voor uzelf aan opdrachten. Ook leert u van en met elkaar door gesprekken en plezierige oefeningen.
 • Deskundige begeleiding van Josja Biessen, specialist Eenzaamheid.

Kosten cursus

De cursus Creatief Leven wordt u gratis aangeboden door de gemeente. U betaalt alleen €25 voor het werkboek. Aanmelden kan via deze webpagina, via uw Wmo-consulent of stuur een e-mail naar wmo-loket@gulpen-wittem.nl. U kunt ook bellen met het Wmo-loket: tel. 14 043, optie 1 Wmo.

Deelname aan de cursus 'Creatief Leven; Verbind, Ontdek, Creëer' kost €25. Na aanmelding voor de cursus ontvangt u een factuur voor het werkboek. Zodra de factuur betaald is, wordt uw deelname bevestigd.

Bekijk een filmpje over de cursus Creatief Leven

Neem de eerste stap naar een creatiever en meer vervullend leven! Ontdek de kracht van verbinding en positief denken met de cursus Creatief Leven. We kijken ernaar uit u te verwelkomen op deze bijzondere reis!

Aanmelden cursus Creatief Leven: Verbind, Ontdek, Creëer

Alle velden met een * zijn verplicht


DD-MM-JJJJ (bijv. 25-07-2024)

De postcode moet bestaan uit vier cijfers, gevolgd door twee letters. Tussen de cijfers en letters mag maximaal één spatie staan.

bijv. 06-12345678 of 0485-123456

Filmpje eenzaamheid

Bekijk onderstaand filmpje over eenzaamheid, waarin je de signalen kunt herkennen en er uitgelegd wordt wat je eraan kunt doen.

Lokale coalitie Gulpen-Wittem

In Gulpen-Wittem is een 'lokale coalitie', die tot doel heeft om tot een gezamenlijke aanpak te komen die aansluit bij de lokale behoeften én bij de initiatieven die er binnen onze gemeente al zijn. Wilt je je aanmelden bij de lokale coalitie? Dat kan via onderstaande button.

Aanmelden voor lokale coalitie

Leden

De volgende organisaties hebben zich inmiddels aangemeld en ondersteunen de lokale coalitie 'Eén Tegen Eenzaamheid' in Gulpen-Wittem:

Lokale coalitie 'Eén Tegen Eenzaamheid'
Organisatie / burgerinitiatief / privépersoon
Click4friends
Hulp bij dementie
Envida
Stichting Trajekt Gulpen-Wittem
Bewonersnetwerk Gulpen
Stichting kernoverleg Slenaken
Stichting Heinz Bijzondere Vakantiereizen
Regio Heuvelland Zonnebloem
Paus Franciscusgroep Wijlre
MEE Zuid-Limburg
Stichting Leven naast de Brouwerij
Protestantse gemeente Maas-Heuvelland
Sevagram
Biessonder
Stichting Artidé
Stichting Vier het Leven
Zorgboerderij Trintelen
Wonen Wittem
Vrijwilligerscentrale Gulpen-Wittem
Levantogroep Vrijwilligers (maatjes-project)

Gulpen-Wittem wil een gemeente zijn waarin:

Elke inwoner weet wat eenzaamheid is en wat je eraan kunt doen als je er last van hebt.
Inwoners durven te praten over hun eigen gevoel van eenzaamheid in plaats van dat we met elkaar praten óver anderen die te maken hebben met eenzaamheidsgevoelens.

Elke inwoner weet dat hij of zij er niet alleen voor staat en dat eenzaamheid echt aan te pakken valt, ook al voelt dat soms anders.
Kortom, een gemeente waar inwoners met behulp van de juiste ondersteuning zélf in actie kunnen komen om gevoelens van eenzaamheid aan te pakken!

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken