Kinderboek Citta de Slak

Kinderen kunnen door het kinderboek Citta de Slak meer over Cittaslow leren!

Kinderen kunnen al lezend leren over het thema ‘Cittaslow’ en ontdekken wat dat allemaal inhoudt via het kinderboek dat de gemeente Gulpen-Wittem heeft uitgebracht. Tijdens een feestelijke bijeenkomst onthulde burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens, samen met een aantal kinderen, trots het eerste exemplaar. Popkoor Galou uit Gulpen bracht (via een film) op de melodie van de Cittaslow hymne een uniek lied ten gehore met teksten uit het boek. In 2022 is het Kinderboek, tijdens de internationale Cittaslow-jaarvergadering in Italië, uitgeroepen tot beste internationale project in de categorie 'Gastvrijheid, Bewustwording en Training'.

Kinderboek Citta de slak

Het verhaal van Cittaslow in Gulpen-Wittem

“Het boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeenschap zelf”, vertelt Anjo Steijns-Bodelier uit Wijlre, initiatiefnemer van het boek. “En voor de productie met hulp van ondernemers uit de omgeving". De prikkelende teksten zijn geschreven door Jean-Philippe Rieu en de kleurrijke tekeningen zijn afkomstig van Marion Verhappen. "De aanloop naar de presentatie van het boek was aandoenlijk, oprecht en daardoor minstens net zo waardevol als het uiteindelijke boekwerk zelf.” Dat bevestigt Jean-Philippe Rieu vol overtuiging. “We hebben alle basisscholen en hoeskamers in de gemeente bezocht om samen met jongeren en ouderen te filosoferen over Cittaslow en wat dit voor hén inhoudt. Keer op keer gebeurde er iets bijzonders bij deze sessies. De input was dikwijls zo puur dat we voor de herkenbaarheid sommige frases letterlijk hebben overgenomen. Het is écht een boek van Gulpen-Wittem.”

Ik heet Cittaslow, maar bijna iedereen noemt me Citta.
Ik ben een slak en tegelijk ben ik jij en ben ik wij.
Zie je: dat klinkt toch vreemd, dat is toch raar? En toch is het waar!
Als je mijn boek leest zal je verbaasd zijn. Want wat ik je ga vertellen kan niet waar zijn.
En toch is het waar!

De gemeente Gulpen-Wittem is in 2018 benoemd tot ‘Cittaslow gemeente’. “Dat staat voor een goede kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers en ondernemers, in een duurzame omgeving die verbonden is met een kwalitatief hoogwaardig landschap met krachtige sociale gemeenschappen”, licht burgemeester Ramaekers toe tijdens de boekpresentatie. “Om jongeren te laten ervaren wat Cittaslow inhoudt en waarom we dit gedachtengoed koesteren en moeten doorgeven aan volgende generaties heeft de gemeente dit boek uitgebracht. Vanaf het begin zijn inwoners, jong en oud, nauw betrokken. Dat maakt het eindresultaat herkenbaar en waardevol. Ik ben echt ontzettend trots en raad vanzelfsprekend iedereen die meer wil weten over Cittaslow aan om dit boek te lezen!”

De makers:

  • Tekst: Jean-Philippe Rieu
  • Illustraties: Marion Verhappen
  • Initiatief: Anjo Steijns-Bodelier
  • Vormgeving: Judith Eurlings

Waar is het boek te koop?

Het boek Citta de Slak is voor €12,50 te koop op de volgende plekken:

  • Bij onze Cittaslow ambassadeurs
  • In de Visit Zuid-Limburg shop in Gulpen (Dorpsstraat 27, 6271 BK Gulpen)
  • Bij de bibliotheek Gulpen (Willem Vliegenstraat 8, 6271 DA Gulpen)
  • In de kloosterboekwinkel Wittem (Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem)​

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken