Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd

Er zijn veel vragen, er komen veel steunbetuigingen uit de samenleving en mensen bieden aan te helpen. Dat is hartverwarmend! Wat kunt u doen? Wij informeren u hier graag over. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen voor uitvoerige informatie.

Poster Hart voor vluchtelingen

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL), waarin gemeente Gulpen-Wittem deelneemt, organiseert de opvang van vluchtelingen in opdracht van de rijksoverheid. VRZL brengt locaties in beeld en matcht hierbij vraag en aanbod. In Gulpen-Wittem worden op dit moment 76 vluchtelingen opgevangen op één centrale locatie: bungalowpark Landsrade. Daarnaast zijn er ook particulieren die onderdak bieden aan vluchtelingen. We verzoeken vluchtelingen om zich in elk geval te melden bij de gemeente. Dat is belangrijk zodat we zicht houden op het aantal vluchtelingen in onze gemeente en zodat we de juiste ondersteuning kunnen bieden. Wij proberen de opvang van de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te faciliteren in de huisvesting en te helpen waar mogelijk bij vragen of knelpunten. De gemeente heeft een coördinator aangewezen. De coördinator is van maandag t/m donderdag bereikbaar via e-mail: oekraine@gulpen-wittem.nl of telefonisch via tel. 14 043.

Noodopvanglocatie

De crisisnoodopvang in Swolgen is aangewezen als opvanglocatie voor vluchtelingen vanuit Oekraïne. Deze locatie is een doorstroomlocatie van waaruit vluchtelingen elders worden onder gebracht zoals in bungalowpark Landsrade in onze gemeente. Omwonenden van het bungalowpark zijn persoonlijk en per brief geïnformeerd over de vluchtelingenopvang.

Spullen inzamelen

Hoe goed bedoeld ook, breng geen spullen naar bungalowpark Landsrade. Er is op dit moment geen behoefte aan spullen op deze locatie. Wij adviseren u om uw spullen nog even te bewaren. Mocht de vraag naar spullen er toch komen, dan vermelden we dat hier.

Zelf hulp bieden

Veel van onze inwoners hebben de behoefte om iets te doen voor mensen uit Oekraïne. Hulpverleners geven aan dat er vooral behoefte is aan geld en opvang. En dat het heel belangrijk is dat acties worden gecoördineerd. Vandaar het advies:

  • Wilt u geld doneren? Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.
  • Verder kunt u een bijdrage doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.
  • Overweegt u vluchtelingen onderdak te bieden? Of u in te zetten als vrijwilliger bij de opvang van vluchtelingen? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland.
  • U kunt tevens opvang aanbieden via Takecarebnb. Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Informeer u goed wanneer u vluchtelingen wilt opvangen. Lees hier meer over het opvangen van vluchtelingen: 10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb.
  • RefugeeHelpbiedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hier staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, vraag en aanbod komen samen en iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen kan hier terecht.

Online taalondersteuning

Spreekt u Oekraïns en/of Russisch en tenminste één andere taal? En wilt u als vrijwilliger helpen om een brug te slaan tussen anderstaligen? Meldt u dan aan als online vertaler op Teleportel.

Dit platform is een vrijwilligersinitiatief dat is opgezet voor de Oekraïnse vluchtelingencrisis. Oekraïns en/of Russisch sprekenden - met kennis van andere talen – vertalen in real-time, via het internet, voor Oekraïnse vluchtelingen. Dit zijn géén professionele vertalers of tolken maar meertalige burgers. Het doel is om vluchtelingen te helpen bij hun essentiële behoeften. Iedereen kan gratis van de ‘vertaaldienst’ gebruik maken. Het werkt eenvoudig. De gebruiker en de vluchteling zitten op dezelfde plaats. De vertaler op een willekeurige andere plaats. Via de smartphone of computer helpt de vertaler om tijdens het gesprek te tolken.

Heeft u zelf hulp nodig?

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en bent u bang of angstig hierover? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Probeer daarbij zoveel mogelijk uw dagelijkse routine aan te houden.

Mocht u er alleen of met uw eigen netwerk niet uitkomen, overleg dan met uw (huis)arts. Tevens kunt u terecht bij Stichting MIND Korrelatie, hier staan psychologen u gratis te woord en kunnen u doorverwijzen indien nodig.

Bij De Luisterlijn kunt u uw verhaal kwijt bij een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088-0767 000.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen aan de gemeente over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Kijk of uw vraag bij de veelgestelde vragen staat. Wij werken er hard aan om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Wij vullen dit overzicht dan ook met enige regelmaat aan. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact op met onze medewerkers via telefoonnummer 14 043 of stuur uw vraag naar Oekraine@gulpen-wittem.nl.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken