Identiteitskaart persoonlijk aanvragen

Afspraak maken aanvraag

Een identiteitskaart (ID-kaart) kunt u persoonlijk of digitaal bij het Klantcontactcentrum aanvragen. Daarvoor maakt u een afspraak. Het nieuwe document is na 7 werkdagen klaar. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een ID-kaart 5 jaar geldig.

Afspraak maken aanvraag

Wat u moet weten

Op de website van de Rijksoverheid leest u in welke landen een ID-kaart als geldig reisdocument wordt geaccepteerd.

Vanaf 1 januari 2020: vernieuwde ID-kaart

Vanaf 1 januari 2020 heeft de identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Spoedaanvraag

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag vóór 14.00 uur. Hiervoor betaalt u extra. U kunt uw ID-kaart meestal de volgende werkdag afhalen. Bent u uw oude ID-kaart kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer.

Is zelfs een spoedaanvraag niet snel genoeg? Lees meer op deze website van de Rijksoverheid.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? Dan kunt u dit digitaal doorgeven.
U kunt ook een afspraak bij de gemeente maken. U vult een vermissingsverklaring in en kunt daarna direct een nieuw ID-kaart aanvragen. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten (rijbewijs, paspoort) mee.

Reizen met kinderen, reisdocument kind

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u geen gezag of gezamenlijk gezag heeft? Heeft uw kind een andere achternaam? Zorg dan dat u kunt bewijzen dat u het ouderlijk gezag heeft of dat u toestemming van de gezaghouder(s) heeft. Lees meer op Rijksoverheid: Toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland.

Aanvragen Nederlandse identiteitskaart voor kinderen

Let op: Tot 12 jaar is toestemming van beide ouders nodig. Kan één van beiden niet bij de aanvraag aanwezig zijn, dan moet hij of zij het Formulier Toestemming reisdocument minderjarige invullen en ondertekenen. Lever dit formulier samen met een kopie van het legitimatiebewijs in. Een kind moet voor het aanvragen en afhalen van een reisdocument persoonlijk naar het gemeentehuis komen.

Vraag het document 'toestemming verstrekking document voor een minderjarige' bij het Klantcontactcentrum aan via e-mail: info@gulpen-wittem.nl of via tel. 14 043.

Thuisservice bij gezondheidsproblemen

Kunt u om gezondheidsredenen niet naar het Klantcontactcentrum komen? Bijvoorbeeld omdat u bedlegerig bent of in een verpleeghuis woont? Maak dan via telefoonnummer 14 043 een afspraak voor de thuisservice. Een medewerker komt dan bij u langs om de aanvraag te regelen. Na ongeveer een week wordt uw ID-kaart bij u thuisbezorgd. Aan deze service zijn geen extra kosten verbonden.

Brexit: vanaf 1 oktober 2021 reizen naar VK alleen nog met paspoort!

Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig.

Burgers die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen (dat zijn burgers die op of voor 31 december 2020 in het VK wonen) kunnen tot en met eind 2025 gebruikmaken van hun ID-kaart. Mogelijk hebben deze burgers een bewijs nodig dat zij onder het Terugtrekkingsakkoord vallen. De landen die onder het VK vallen zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Meer informatie over de Brexit.

Meenemen

12 jaar en ouder

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • Pasfoto, let op de eisen

Jonger dan 12 jaar

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • Pasfoto, let op de eisen
  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of gezaghouder(s) 
  • (Kopie) identiteitsbewijs van beide ouders of gezaghouder(s)
  • Formulier Toestemming reisdocument minderjarige printen. Download het online formulier, print dit en neem het ingevulde en ondertekende formulier mee naar het gemeentehuis.

In het Klantcontactcentrum vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor mindervaliden en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De kosten zijn € 9,00 voor een gewone foto en € 13,00 voor een digitale foto. U kunt hiervoor pinnen. Contant betalen is niet mogelijk.

Kosten

Kosten identiteitskaart
Soort ID-kaart Standaard prijs Prijs bij spoedaanvraag
Vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 75,80 € 132,80 (inclusief € 57,00 toeslag spoedaanvraag) 
Tot en met 17 jaar (5 jaar geldig)  € 40,90 € 97,90 (inclusief € 57,00 toeslag spoedaanvraag) 

U betaalt de kosten op het moment dat u de ID-kaart aanvraagt.

Voor het afhalen van een ID-kaart kunt u zónder afspraak bij het Klantcontactcentrum terecht

Bekijk de openingstijden van het Klantcontactcentrum in Gulpen.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken