Mensen die door ouderdom, ziekte of handicap hulp nodig hebben bij praktische klusjes, of behoefte hebben aan een praatje, kunnen een beroep doen op een vrijwilliger dichtbij hen in de buurt. Dit kan gebeuren door de buurvrouw, een straatgenoot, maar ook door een vrijwilliger die zich meldt bij de gemeente Gulpen-Wittem. In het laatste geval is er sprake van Georganiseerde Burenhulp. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie over georganiseerde burenhulp via tel. 14 043 of mail: vrijwilligerswerk@gulpen-wittem.nl.

Kenmerken van Burenhulp

Mensen die door ouderdom, ziekte of handicap hulp nodig hebben bij praktische klusjes, of behoefte hebben aan een praatje, kunnen een beroep doen op een vrijwilliger dichtbij hen in de buurt. Dit kan gebeuren door de buurvrouw, een straatgenoot, maar ook door een vrijwilliger die zich meldt bij de gemeente Gulpen-Wittem. In het laatste geval is er sprake van Georganiseerde Burenhulp.

Vanzelfsprekend

Burenhulp is in de meeste kernen van Gulpen-Wittem een vanzelfsprekendheid. Verreweg de meeste burenhulpactiviteiten worden  door de burgers onderling geregeld. Toch blijft er een kleine groep over die geen netwerk heeft dat (al dan niet tijdelijk) draagkrachtig is. Daarvoor is de georganiseerde Burenhulp in het leven geroepen.

Georganiseerde burenhulp in Gulpen-Wittem

Een vrijwilliger kan zich bij de Vrijwilligerscentrale Gulpen-Wittem aanmelden als burenhelper. Veelal komt een vrijwilliger niet binnen als burenhelper, maar met een algemeen aanbod om als vrijwilliger ‘iets te betekenen voor een ander’. Bij dit aanbod matcht de consulent de vacature van burenhelper. De consulent voert een oriënterend gesprek met de vrijwilliger en checkt de geschiktheid van de vrijwilliger. Het gaat dan bijvoorbeeld om sociale vaardigheden en beschikbaarheid.

Wie wordt er geholpen?

Een vrijwilliger van Georganiseerde Burenhulp helpt mensen die:

  • eenmalig of af en toe iemand nodig hebben om praktische klusjes te doen in en om het huis;
  • regelmatig behoefte hebben aan persoonlijk contact of gezelschap.

Hoe wordt er geholpen?

Een vrijwilliger kan op allerlei manieren helpen:

  • eenvoudige klusjes doen zoals boodschappen, sjouw- of andere karweitjes, hond uitlaten, afwasje doen;
  • vervoer aanbieden of meegaan naar het ziekenhuis;
  • gezellig een praatje komen maken, een spelletje doen, voorlezen of samen wandelen;
  • ondersteunen bij de administratie;
  • dagelijks contact zoeken via telefooncirkel of bezoekje, om te weten of iemand zich nog redt;
  • meegaan met een uitje, zwemmen, naar theater of museum, samen of met een groep.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken