Nationale Dodenherdenking 4 mei

Jaarlijks vindt op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. De invulling van deze viering is door het coronavirus anders dan we gewend zijn. Er is dit jaar géén georganiseerde bijeenkomst bij het herdenkingsmonument op de Eyserlinde in Eys. Het college van Burgemeester en Wethouders houdt er op het gebruikelijke tijdstip wel twee minuten stilte nadat het Signaal Taptoe Infanterie heeft geklonken en legt er een krans.

Hoewel samenzijn tijdens Herdenkingsdag voor steun en troost zorgt, is het vanwege het coronavirus helaas niet wenselijk dat er ook toeschouwers aanwezig zijn. Wel kunt u op een andere manier uw betrokkenheid en medeleven tonen.

Live uitzending

De dodenherdenking in Gulpen-Wittem wordt live uitgezonden via Youtube. Uitzending gemist?

​Fotorapportage

Eleven Media heeft een fotorapportage gemaakt van de ingetogen, mooie ceremonie.

Kransen of bloemen

Inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven die een krans of bloemen willen leggen bij een gemeentelijk monument, kunnen dit op eigen gelegenheid doen op 4 mei gedurende de dag. Houd daarbij voldoende afstand tot elkaar, minimaal 1,5 meter en houd het op een kort bezoek.

Maak een herdenkingssteentje

Wilt u toch betrokken zijn en symbolisch laten weten dat u meeleeft tijdens de Nationale Dodenherdenking? Neem dan deel aan de actie #herdenkingssteentjes en maak zelf ook een eigen herdenkingssteentje! Hoe werkt dit? Iedereen kan een steentje beschilderen (in de kleuren rood, wit of blauw) en/of een naam erop zetten van iemand waarnaar uw gedachten uit gaan. Gebruik alleen kleine steentjes. Lever uw steentje(s) in, in het weekend van 2 en 3 mei bij de kiosk in Mechelen en plaats ze in de daarvoor bestemde gemarkeerde krat. Scouting St. Martinus Mechelen plaatst de herdenkingssteentjes in de vorm van een Nederlandse vlag, bloem, of vrijheidsfakkel bij het herdenkingsmonument op de Eyserlinde in Eys. Via de herdenkingssteentjes kunt u uw betrokkenheid tonen tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Herdenk thuis

U kunt ook thuis zichtbaar herdenken, graag zelfs. Dit doet u door een vlag half stok te hangen. Dat mag de Nationale vlag, de Europese vlag, de Limburgse vlag of de officiële gemeentevlag zijn. Verder worden blazers uit Gulpen-Wittem verzocht om het Signaal Taptoe Infanterie om 19.59 uur mee te spelen vanuit thuis of in de buurt van een gemeentelijk monument. Na twee minuten stilte klinkt traditiegetrouw het Wilhelmus. U wordt uitgenodigd vanuit huis mee te zingen.

Vlagprotocol

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken