Centrum Gulpen wordt steeds mooier

Deze week is de reconstructie van de Looierstraat en de Gulp vrijwel klaar. De Looierstraat wordt vandaag weer opengesteld voor verkeer. De openbare ruimte is in een nieuw jasje gestoken. Bezoekers worden verleid om langs de Gulp aan het water te zitten. Daardoor en door de prachtige materialen in het speelse ontwerp is het straks extra goed toeven in dat stukje centrum van Gulpen. De reconstructie van de Looierstraat en Gulp is fase 1 van het centrumplan.

Tweede fase centrumplan

De herinrichting van Markt, Dorpsstraat, Rosstraat, Kapelaan Pendersplein en Kiebeukel wordt later dit jaar opgestart. Eerder dan in de originele planning, is de Markt al aangepakt. omdat de gemeente in overleg met de plaatselijke ondernemers en de aannemer vanwege de coronacrisis werkzaamheden naar voren heeft gehaald. Zodat ondernemers straks, als ze weer open mogen, zo weinig mogelijk overlast hebben. Nu wordt onderzocht of ook een gedeelte van het Kapelaan Pendersplein al aangepakt kan worden.

Bewoners en bezoekers over de plannen

In het laatste Centrumplan Journaal van december 2019 zeiden omstanders al dat ze konden zien hoe mooi het werd. Nu is het in volle glorie zichtbaar. In een volgende editie van het Centrumplan Journaal krijgt u digitaal sfeerbeelden te zien van het resultaat. Omdat bijeenkomsten vanwege het coronavirus niet zijn toegestaan wordt de feestelijke opening verplaatst naar een later moment.

Meer dan 1 doel

Naast de opwaardering van het centrum, is een belangrijk doel om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De klimaatverandering leidt tot een toename van hevige regenval en die veroorzaakt vaak wateroverlast. Door een aparte afvoer voor regenwater aan te leggen wordt het risico op overlast beperkt.

De plannen zijn samen met betrokkenen ontwikkeld

In Gulpen-Wittem hanteren we de Cittaslow filosofie: respect voor mens en natuur, aandacht voor elkaar en de eigen omgeving. De manier waarop de gemeente samen met bewoners en ondernemers aan de omgeving werkt past bij deze gedachte. Ook het centrumplan is vanaf het begin in samenspraak met betrokkenen tot stand gekomen. En tijdens de uitvoering is nauw contact onderhouden met omwonenden en ondernemers. Jos Last, wethouder Openbare Ruimte, is blij met het project: “Het ziet er prachtig uit, het maakt het centrum van Gulpen aantrekkelijker. Maar dat is niet het enige, het gaat ook wateroverlast beter tegen dan voorheen. En dat is heel belangrijk in deze tijden van klimaatverandering, waarbij we vaker te kampen hebben met zware regenval. Het mooie resultaat wordt mede mogelijk gemaakt door alle deskundigen in de uitvoering en met steun van de Provincie Limburg en Waterschap Limburg. Kers op de taart is ook de goede onderlinge samenwerking tussen de aannemer, inwoners, ondernemers en de gemeente. Dat is echt heel goed gegaan.”

Mural van plaatselijke kunstenares

Onder andere het Bewonersnetwerk Gulpen denkt al geruime tijd mee over de ontwikkelingen in het centrum. Zo hebben zij het initiatief genomen om Yasja Ligtelijn - de maakster van de Limburgse carnavalsposter van dit jaar - te vragen een mural te maken op de gevel van de Gulpener Brouwerij. Het bewonersnetwerk over de mural: “Tijdens een van de bewonersavonden werd de vraag gesteld of er ook iets aan de lichtelijk verwaarloosde muur van de brouwerij gedaan kon worden. Die muur wordt namelijk het uitzicht vanaf het park en nog meer vanuit het aangrenzende nieuwe gemeenschapshuis. Wij kende Yasja van haar prachtige murals en ook andere insprekers bleken haar werk al te kennen en spraken lovend over haar. De gemeente nodigde ons uit om met een voorstel te komen, dat hebben we met veel plezier gedaan.” Yasja heeft gisteren haar werk afgerond. “Het was een hele klus maar ik ben dik tevreden”, zegt Yasja. “Ik vind dit mijn mooiste mural tot nu toe. Het past helemaal bij het dromerige dat me altijd overvalt als ik in het Heuvelland ben. Dit is mijn kijk op het Heuvelland en tegelijk op de ideale wereld. Ik heb er ook erg veel details in verwerkt. Daarom zullen vaker mensen langer bij deze mural stil blijven staan. En een volgende keer zullen ze weer andere bijzonderheden ontdekken.” Marion Van der Kleij, wethouder Kunst en Cultuur vult aan: “Extra trots ben ik vanuit Kunst en Cultuur op dit werk van Yasja, een groot talent uit onze eigen gemeente. Je ziet dat er iets gebeurt met mensen die langs het werk van Yasja lopen. Het is bijzonder dat deze mural zoveel los maakt. Grote dank gaat uit naar het Bewonersnetwerk Gulpen dat met het idee kwam en zich heeft ingespannen voor de realisatie.”

Bekijk hier het Centrumplan Journaal - aflevering 7 - Update Looierstraat / Gulp en mural Yasja Ligtelijn

Foto's: Eleven Media

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken