Klimaatcampagne ‘Wie sjoën os Limburg is’

Waterklaar is het motto waaronder de gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg en WML zich verenigd hebben. Het motto dat ten grondslag ligt aan de campagne om iedereen in Zuid Limburg bewust te maken van de gevolgen die klimaatverandering op onze waterhuishouding heeft. Deze zomer geven we het startschot met als doel inwoners aan te sporen zelf eenvoudige maatregelen te nemen om wateroverlast te voorkomen. Voorbeelden vindt u op www.waterklaar.nl/sjoen. Om de Zuid-Limburgers al een beetje op weg te helpen, valt bij iedereen de komende week een envelop met bloemenzaadpapier op de mat.

Gevolg van klimaatverandering voor waterkwaliteit

Klimaatverandering leidt tot uitersten. Er valt steeds meer regenwater in korte tijd. Tegelijkertijd kennen we langere perioden van extreme droogte. Stedelijke gebieden hebben vaker last van hittestress en het kost meer moeite om drinkwater schoon te houden. Joyce Nelissen, directeur WML: “Het overgrote deel van Maastricht en Heuvelland drinkt water uit de eigen regio. Het wordt gemaakt van grondwater dat ligt opgeslagen onder het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Mergelrijke ondergrond is op veel plekken poreus; het grondwater is dus gevoelig voor wat er bovengronds gebeurt. Een groot deel van deze regio leeft bovenop het drinkwater van morgen en overmorgen. Goed omgaan met onze omgeving is dus ook goed voor ons eigen drinkwater. Dat kan bijvoorbeeld door gifvrij tuinieren.”

Eenvoudige maatregelen

“Wij leven in een uniek stukje Nederland waar het heerlijk wonen is. Om dat zo te houden zijn we samen aan zet. Laten we er daarom samen voor zorgen dat we regenwater opvangen waar het valt en steen vervangen door groen. Een regenton plaatsen, de regenpijp afkoppelen, een boom planten of stoeptegels vervangen door plantjes zijn eenvoudige maatregelen die u zelf kunt nemen. Daarmee maken we onze prachtige omgeving nog leefbaarder om te wonen. Kijk voor meer eenvoudige maatregelen op www.waterklaar.nl/sjoen. Samen maken we het verschil, waardoor we óók in de toekomst kunnen zeggen: Wie sjoën os Limburg is”, aldus Josette van Wersch, dagelijks bestuur Waterschap Limburg.

Wie sjoën os Limburg is

Sjoën… een uniek en alleszeggend Limburgs woord waarin trots, eigenheid en genieten verborgen liggen. Maar sjoën staat ook voor schoon en goed en dat is waar Waterklaar ook voor staat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Limburg ook in de toekomst onbetwist het stukje Nederland blijft dat het sjoënste is. De komende tijd mogen inwoners en bedrijven meer klimaatacties verwachten waarin we uitleggen waarom we samen maatregelen moeten nemen.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken