De toerismeondernemers in coronatijd - We zijn er voor elkaar in Gulpen-Wittem - deel 3

Reizen naar het buitenland is nog niet mogelijk. Daarom gaan Nederlanders er in eigen land op uit. Al gelden daarbij natuurlijk de nodige restricties. Ook in Gulpen-Wittem zijn gastenverblijven beperkt open. Dat vraagt om maatregelen die soms haaks staan op de gastvrijheid die ze nastreven. Desondanks worden de ondernemers uit de toeristenbranche er creatief van. Ook werken ze samen waar het kan. Rob Kemmeren en Laura Lazzarini delen hun ervaringen.

Rob en Laura runnen B&B Dalauro in Eys. Ze verwelkomen al jaren gasten uit binnen- en buitenland. "In maart - toen Nederland grotendeels op slot ging - mochten we nog open blijven. Toch kregen we de ene na de andere annulering", vertelt Rob. "De overheid raadde reizen en recreëren immers sterk af. Daarom besloten we om tijdelijk te sluiten. Hoe graag we onze gasten ook ontvangen, open blijven voelde in strijd met alle maatregelen."

Creatief denken

"Natuurlijk is dat even slikken. Het voorjaar is altijd goed voor een kwart van onze jaaromzet. Dat viel ineens terug naar nul. Twee weken lang verkeerden we in een soort shock. Toen kwam het besef dat we anders en creatief moesten denken. We zijn brownies gaan bakken en verkochten ontbijtpakketten met streekproducten. Die stuurden we naar vaste gasten voor het 'Dalauro gevoel bij je thuis'. We kregen honderden bestellingen. Dat was hartverwarmend! Intussen was er ook financiële overheidssteun. Daarmee zijn we de tijd aardig doorgekomen."

Leisure Lab

Intussen hielden Rob en Laura contact met collega's in de toeristensector. "Sinds drie jaar vormen we met tientallen ondernemers het Leisure Lab Zuid-Limburg", vertelt Laura. "Dat is een platform waar 'samen leren' centraal staat. Normaal komen we live samen en kijken we in elkaars keuken. Nu hielden we wekelijks een online sessie waarin we bespraken hoe we met deze nieuwe werkelijkheid omgingen. Het was belangrijk om niet in te dutten, maar elkaar te blíjven inspireren en praktische ideeën uit te wisselen. Hoe je met annuleringen omgaat bijvoorbeeld of hoe je je zaak coronaproof inricht. We hebben veel steun aan elkaar gehad."

Cittaslow omarmen

Medio mei ging B&B Dalauro weer open. En meteen liep het storm met de reserveringen. Rob: "We besloten om maar vijf van de zeven kamers te verhuren. Met tien gasten kun je de anderhalvemeter beter borgen. Maar tegelijkertijd voelt alles onnatuurlijk. Je moet zorgen voor looproutes en desinfectiepompjes. Je mag geen handen schudden. Dat staat haaks op onze warme gastvrijheid. Tegelijkertijd ben ik me gaan realiseren wat écht belangrijk is. De Cittaslow gedachte omarmde ik al. Die ben ik nog waardevoller gaan vinden. En ik zie dat meer mensen oog hebben gekregen voor lokale producten en onze eigen leefomgeving. Nu is het de kunst om dat vast te houden."

Meer verbinding

Het Heuvelland heeft een goede zomer achter de rug. Maar Rob merkt wel dat hij moe is. "Niet fysiek moe van het werken, maar van het voortdurend aanpassen aan de regels. Van het politieagent spelen in plaats van gastheer. De energie die dat kost, steek ik liever in de gasten. Van andere bedrijven horen we dat ook." Laura vroeg tijdens een Leisure Lab bijeenkomst welk cijfer iedereen z'n bedrijf gaf. "In september was een 8,9 dankzij het positieve gevoel van de zomer. Maar in oktober, na het ingaan van de halve lockdown, was het nog maar een 7. Toch zie ik dat we onderling sterker zijn geworden en dat er meer verbinding is ontstaan. Wij koken normaal zelf voor de gasten. Nu schakelen we een restaurant uit de buurt in. Zo helpen we elkaar door deze bijzondere tijd heen."

Dit interview heeft plaatsgevonden vóór de strengere lockdown van 15 december jl.

​​Rob Kemmeren en Laura Lazzarini

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken