Zuid-Limburg gezamenlijk voor nieuw 'Knopen Lopen-wandelnetwerk'

Op 18 maart 2021 tekenen alle partners in Valkenburg aan de Geul de Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’ voor de aanbesteding van dat wandelnetwerk. Voor de Zuid-Limburgse inwoners en gasten betekent dit dat de gekleurde paaltjesroutes het komende jaar geleidelijk vervangen gaan worden door ‘knopen’: nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen.

1800 kilometer wandelplezier

Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer wordt aangelegd in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en sluit nauw aan op de bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant worden in de nabije toekomst aangesloten.

Knopen Lopen biedt voordelen voor inwoner, gast en ondernemer

Gedeputeerde Joost van den Akker is verheugd dat de Zuid-Limburgse gemeenten dit project samen op gaan pakken: “Het nieuwe netwerk gaat voor de Zuid-Limburgse vrijetijdseconomie een enorme boost opleveren. Daarnaast biedt het knopen lopen-systeem alle gelegenheid om toeristische spreiding te creëren en heel Zuid-Limburg te bewandelen. Het sluit ook mooi aan bij de bestaande netwerken elders in de provincie. Vergeet ook niet de bijkomende gezondheidsvoordelen omdat een goede wandelinfrastructuur, bijvoorbeeld vanuit de woonkernen het laagdrempeliger maakt om te bewegen”.

10 Redenen voor een Zuid-Limburgs 'Knopen Lopen-wandelnetwerk'

Het knopen lopen-wandelnetwerk - dat in veel toeristische regio’s in Nederland en België al geïmplementeerd is - brengt grote voordelen met zich mee:

  1. Gasten kennen het Knopen Lopen van ‘thuis’ en vragen er naar in Zuid-Limburg.
  2. De wandelaar kan eenvoudig een eigen route op maat samenstellen.
  3. Er kunnen grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gemaakt worden.
  4. Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden.
  5. Eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten.
  6. De consument kan zijn persoonlijke 'wandel-dichtheid' van de route realiseren.
  7. Eenvoudige en nieuwe mogelijkheid tot thematisering.
  8. Steden kunnen beter geëquipeerd worden.
  9. De verwildering van informatieborden kan tegen gegaan worden.
  10. Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken