Bestrijden Eikenprocessierups

Elk jaar krijgt de omgeving te maken met de eikenprocessierups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze gebruikt de rups ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Deze kleine haartjes dwarrelen ook door de lucht en kunnen bij mensen irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Daarom wordt de rups in veel gemeenten bestreden, ook in Gulpen-Wittem. Om de rups aan te pakken worden er ‘nematoden’ ingezet. Dit zijn kleine aaltjes die in de bomen worden gespoten en die de rupsen van de eikenprocessierups doden. Nematoden zijn niet gevaarlijk voor mensen, dieren en planten. Deze methode werkt alleen onder donkere omstandigheden. Daarom worden de nematoden in de avond en nacht in de bomen gespoten. Ronde 1 gaat plaatsvinden in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 april. De werking is vrij kort en ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom wordt er na ongeveer 10 dagen een tweede ronde uitgevoerd.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken