Power Weekend Gulpen zet in op duurzame doorontwikkeling

In Gulpen-Wittem worden door het jaar heen veel evenementen en activiteiten georganiseerd. Het bruist in onze gemeente en daar zijn we hartstikke trots op! We zien ook dat organisaties nadenken over de doorontwikkeling van hun evenement of activiteit, zodat het op een verantwoorde en duurzame manier kan blijven plaatsvinden. Oók in de toekomst. En dat stimuleren we van harte, want we koesteren tradities. Door ontwikkelen is niet altijd makkelijk, het soms vraagt om een andere aanpak. Door de handen in elkaar te slaan en kennis te delen zetten we een stap in de goede richting. Inspirerende voorbeelden laten zien op welke manier de samenleving werkt aan een duurzaam bruisend Gulpen-Wittem.

Power Weekend Gulpen zet in op duurzame doorontwikkeling

Power Weekend Gulpen (22-23-24 juli 2022), eerder ook wel bekend als Tractorpulling Gulpen is een jaarlijks terugkerend evenement. Het wordt al veertig jaar georganiseerd door jeugdvereniging KPJ Gulpen met behulp van andere verenigingen en vrijwilligers uit Gulpen en omstreken. Het evenement vindt plaats op de Gulperberg en brengt jong en oud samen. Bij het evenement komt Co2 vrij. Power Weekend Gulpen is bewust van deze Co2 emissies en is al jaren bezig met innovaties om deze wedstrijd op een zo toekomstbestendige en milieuvriendelijke manier te kunnen voortzetten. De organisatie geeft er graag een toelichting over:

KPJ Gulpen vindt zichzelf terug in de kernwaarden van Cittaslow (leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit). De stichting doet er alles aan om deze waarden door te vertalen naar de organisatie van het event. Om te beginnen met de leefomgeving. Power Weekend Gulpen betrekt verschillende verenigingen bij het organiseren van het evenement zoals de dames van Zij-Actief, de heren van de LLTB, handbalvereniging Meng Optimo, voetbalvereniging RKIVV uit Ingber, EHBO vereniging Heerlen. 

Bij Power Weekend Gulpen worden verschillende producten uit de streek aangeboden zoals ijs van de Verloren Kost uit Gulpen en Gulpener bier. De bedoeling is om het aanbod uit te breiden, als dat haalbaar is. Daarnaast worden de standruimtes bij de ingang gebruikt om de nieuwste innovaties en ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld elektrische machines) ten toon te stellen aan bezoekers.

De uitstoot van de voertuigen die mee doen aan de tractorpulling wedstrijd van Power Weekend Gulpen laten géén Co2 voetafdruk achter. Hiervoor heeft Power Weekend Gulpen een officieel Verified Carbon Standard certificaat. Dit betekent dat het evenement het Co2 gehalte in de atmosfeer van de aarde niet verhoogd. Het compenseren van het Co2 gehalte wordt gedaan door een meerprijs te betalen over de diesel die wordt verbrand gedurende het hele evenement. De meerprijs wordt vervolgens herinvesteerd in duurzame energieprojecten. Power Weekend Gulpen maakt voor, tijdens en na het evenement gebruik van TRAXX zero diesel, deze diesel zorgt voor minder verbruik én minder Co2 uitstoot. De meeste machines die tijdens het weekend gebruikt worden zijn voorzien van AdBleu in de uitlaat. AdBlue pakt de uitstoot van stikstofoxide (NOx) aan. Een deel van de machines die ingezet worden bij het opbouwen en afbreken zijn volledig elektrisch. Er is bijvoorbeeld een elektrische verreiker aanwezig en elektrische golfkarretje. Tot slot wordt er gekeken naar het inhuren van aggregaten die aangedreven worden door zonne-energie. Ook ziet de organisatie het evenement als een uitgelezen kans om de nieuwste technieken in het gebied van Agro tentoon te stellen, zo komt er een volledige autonome elektrische trekker een demonstratie houden.

KPJ Gulpen viert dit jaar haar 91e verjaardag en Power Weekend Gulpen haar 40ste. De vereniging wordt overgedragen van generatie op generatie. KPJ Gulpen is hecht betrokken bij activiteiten binnen het dorp en de kerk. Zo verzorgt de KPJ het paasvuur bij de ingang van de kerk en dragen leden de hemel tijdens de processie. Ook hebben de KPJ leden drie leuke dagen georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen op boerderij Karsveld in Gulpen. In juli hebben de Oekraïners een huifkartocht gemaakt door het mooie Limburgse landschap georganiseerd en bekostigt door KPJ Gulpen. Daarnaast hebben alle Oekraïense oorlogsvluchtelingen die worden opgevangen in Landsrade kaarten ontvangen voor het evenement, om ze ook een goedkoop dagje uit voor het hele gezin te kunnen bieden. Op deze manier probeert KPJ de saamhorigheid en het gemeenschapsgevoel in onze samenleving hoog te houden.

Kijk voor informatie over dit evenement op www.powerweekendgulpen.nl

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken