Energiebespaaractie in gemeente Gulpen-Wittem een groot succes!

Naar aanleiding van de flinke stijging in energieprijzen startte de gemeente Gulpen-Wittem samen met Stentec en Dubbel Duurzaam een energiebespaaractie. Het bleek een groot succes. Ondertussen zijn al 250 adressen die in aanmerking komen bezocht en geholpen.

De impact van de stijgende energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen blijft er minder geld over voor het huishouden en bijvoorbeeld boodschappen. Vooral huishoudens die tegen de armoedegrens aan leunen hebben het in sommige gevallen zwaar. De energiebespaaractie werd in het leven geroepen om deze huishoudens op weg te helpen naar een lager energieverbruik.

Hulptroepen met een blauwe jas

Na het afronden van een opleiding zijn diverse vrijwilligers bekroond tot energiecoaches. Deze energiecoaches, herkenbaar door hun blauwe jas, gaan op afspraak op bezoek bij huishoudens die in aanmerking komen voor deze energieactie. Samen maakten zij het energieverbruik inzichtelijk en faciliteerden zij huishoudens die het meeste baat hebben bij dit initiatief met handige tips over hoe zij energie kunnen besparen.

Hoe werkt het bezoek van de energiecoach?

Wanneer een energiecoach op bezoek komt, worden er in samenwerking met bewoners verschillende stappen doorlopen. Allereerst wordt het huidige verbruik van het huishouden inzichtelijk gemaakt. Waar ligt het hoogste verbruik? Waar kan makkelijk energie bespaard worden? Op basis van deze uitkomsten krijgen inwoners diverse tips aangereikt waarmee zij kunnen besparen op energiekosten. Vervolgens bestelt de energiecoach, samen met het desbetreffende huishouden, enkele energiebesparende producten ter waarde van €90 (denk aan tochtstrips, ledlampen, etc). Ten slotte inventariseert de energiecoach de witgoedapparatuur. Wanneer er witgoedapparatuur in huis staat dat ouder is dan 6 jaar dan wordt deze vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat. Al deze acties en maatregelen hebben direct impact op de energierekeningen, met als resultaat dat er weer een stukje budget vrij komt voor overige huishoudelijke kosten. Tot nu toe hebben al ruim 250 huishoudens in de gemeente Gulpen-Wittem profijt van dit project. In de toekomst belooft dit aantal alleen maar te groeien. 

Ook aanmelden?

Wilt u weten of u ook in aanmerking komt voor een energietoeslag en wenst u ook te besparen op uw energiekosten? Meld u dan aan via het volgende mailadres: groenloket@gulpen-wittem.nl, onder vermelding van uw adres, telefoonnummer en contactgegevens.

succes energiebespaaractie

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken