Aziatische hoornaar gezien? Meld het

Op verschillende plaatsen in Nederland is de Aziatische hoornaar gesignaleerd: een grotendeels zwarte wesp die honingbijen, hommels en andere bestuivende insecten eet. De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor ons lokale ecosysteem. Nesten van deze wesp moeten daarom zoveel mogelijk worden vernietigd. De Aziatische hoornaar lijkt veel op zijn evenknie de Europese hoornaar, maar ook op andere soorten zoals de reuzenhoutwesp, de middelste wesp of de stadsreus. Het dier is niet gevaarlijk voor mensen. Wel is het beestje twee keer zo groot als een gewone wesp.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

  • tussen 2 en 3 cm lang
  • zwart borststuk
  • zwarte antennes
  • geel uiteinde aan de poten
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • koningin en werkster ongeveer even groot

aziatische hoornaar

Een Aziatische hoornaar gezien? Meld het!

Maak een foto van de hoornaar en onthoud de locatie. Controleer of uw waarneming inderdaad een Aziatische hoornaar is. Geef vervolgens uw melding door via www.waarneming.nl. Let op: zonder duidelijke en scherpe foto's van de Aziatische hoornaar heeft het geen zin een melding te doen!

Neem voor meer informatie of voor het verwijderen van een nest contact op met specialist Rob Voesten via e-mail: rob_voesten@yahoo.com.

Kijk voor meer informatie over de Aziatische hoornaar op de website van het ministerie via www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken