Volgende week - de week van 7 tot en met 12 oktober - is de ‘Week van de Toegankelijkheid’. Dit jaar staat deze week in het thema van een toegankelijke werkplek.
Ieder mens is anders. Bij het inrichten van een werkplek moet daarover nagedacht worden. Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende. Van een toegang zonder drempels tot een trap met markeringslijnen. En van een kantine met akoestische panelen tot een stilteruimte voor een collega met autisme.
Maar wat is toegankelijkheid nu eigenlijk?
Mensen met een beperking moeten – net als ieder ander – volledig en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Er wordt onderscheid gemaakt in 3 soorten toegankelijkheid: fysieke toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en sociale toegankelijkheid.
Fysieke toegankelijkheid
Bij fysieke toegankelijkheid gaat het om gebruik kunnen maken van buitenruimten, openbare gebouwen, kantoren, woningen, vervoer, en ga zo maar door. Fysieke toegankelijkheid heeft als resultaat dat mensen met een beperking vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen, zowel binnen als buiten, zonder daarbij afhankelijk te zijn van anderen.
Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen - óók mensen met een beperking - volledig gebruik kunnen maken van websites en apps. Wat daarvoor nodig is verschilt per beperking:
- Blinden, slechtzienden en kleurenblinden: ondersteuning voor voorleessoftware, met toetsenbord kunnen navigeren (in plaats van met de muis), tekst kunnen vergroten, goed kleurcontrast, alternatieve teksten voor afbeeldingen, logische vormgeving.
- Doven en slechthorenden: ondertiteling of transcriptie bij video, logische vormgeving, eenvoudig Nederlands.
- Mensen met een beperkte handfunctie: met toetsenbord kunnen navigeren of spraaknavigatie, ruimte om invoervelden heen, grote, aanklikbare acties.
- Mensen met een cognitieve beperking: rustige vormgeving, duidelijke en logische navigatie, eenvoudig Nederlands.
- Mensen met autisme of dyslexie: rustige vormgeving, eenvoudige en korte zinnen.
Sociale toegankelijkheid
Sociale toegankelijkheid betekent dat er op een gewone manier met je wordt omgegaan. Als iets sociaal toegankelijk is betekent dit dat je goed te woord wordt gestaan, en dat je makkelijk bij de juiste informatie kunt komen. Bovendien wordt deze informatie op een begrijpelijke en toegankelijke manier aangeboden.
Hoe zorgt u er nu voor dat iedereen zichzelf kan zijn op het werk? Ga het gesprek aan en ontdek wat er nodig is om met elkaar een toegankelijke(re) werkplek te maken waar iedereen aan de slag kan.
Contact met de gemeente
U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.
14 043 (vanuit het buitenland +31 43 8800 600)
Bezoekadres: Willem Vliegenstraat 12, 6271 DA Gulpen
Postadres: Postbus 56, 6270 AB GulpenNu gesloten
Maandag: 9.00 - 16.30 uur