Inburgeren in coronatijd - Wij zijn er voor elkaar in Gulpen-Wittem - Deel 7

Ruim drie jaar geleden kwam het Syrische gezin Hassan naar Nederland. Vader, moeder en hun jongste zoon wonen in Gulpen. Een van hun dochters woont met haar man en kinderen in Valkenburg. De familie is aan de slag met inburgeren. Ze studeren Nederlands en ze leren hoe Nederlanders wonen en werken, hoe je een cv maakt en solliciteert. Maar toen we vorig jaar met corona te maken kregen, werd dat inburgeren er niet makkelijker op. Toch zit de familie allesbehalve stil.

Vader Nezam en moeder Ibtesam hebben vijf kinderen. Twee dochters van hen wonen en werken met hun gezinnen in Turkije, waar zij naartoe gevlucht zijn. De andere drie zijn meegekomen naar Nederland. In Gulpen hebben ze inmiddels hun draai gevonden. Hun twaalfjarige zoon zit er in groep 8. Hij is heel gedreven: hij spreekt goed Nederlands, heeft vriendjes, heeft twee zwemdiploma's gehaald, is lid van de voetbalclub en waarschijnlijk gaat hij na de zomer naar het Sophianum. Hun andere zoon heeft een verstandelijke beperking en woont inmiddels in een woongroep. Vandaaruit gaat hij naar zijn werk bij Talent.

Online lessen

De familie is volop bezig met inburgeren. Dat houdt in dat je maximaal 600 uur les krijgt en tussendoor meerdere examens doet. Je mag er maximaal drie jaar over doen. Schoonzoon Hassan Khalaf heeft alle examens inmiddels behaald. "Binnen twee jaar was ik volledig ingeburgerd", vertelt hij. "Gelukkig net voordat we met corona te maken kregen." Want in maart 2020 veranderde alles. De lessen werden verplaatst van het Vistacollege in Maastricht naar een digitaal klaslokaal. "Gelukkig hebben we thuis een computer en kon ik de lessen online volgen", vertelt dochter Sirin. "Het is wel veel moeilijker. Op school leer ik echt meer dan achter het scherm. Gelukkig zijn de lessen in Maastricht sinds kort weer hervat."

Vrijwilligerswerk

Nezam en Ibtesam gaan daar ook naar school. Eerst reisden ze erheen met de bus, totdat Nezam en Hassan afgelopen jaar hun rijbewijs haalden en allebei een oude auto kochten. Nezam had in Syrië alle rijbewijzen, maar die zijn in Nederland helaas niet geldig. "Ik ben blij dat ik hier nu mag rijden. Dat geeft me meer vrijheid en nieuwe kansen. Ik doe veel vrijwilligerswerk. Voor Stichting Canilos breng en haal ik met een busje tweedehands meubels. Daarnaast zet ik me in voor de kerk. Ik houd de trappen en het kerkhof onkruidvrij, versier het kerkgebouw bij feesten en zorg dat het Mariabeeld er mooi bij staat. Ik ben blij om iets te doen voor de gemeenschap in Gulpen. Zij helpen ons tenslotte ook om hier een leven op te bouwen. Daarnaast help ik samen met Hassan - vanuit Vluchtelingenwerk - om mensen te verhuizen en hen wegwijs te maken in hun woonplaats."

Oefenen via WhatsApp

Gelukkig bleef het meeste vrijwilligerswerk afgelopen jaar doorgaan. Want door de coronamaatregelen is het niet altijd gemakkelijk om contacten te onderhouden. Iets dat juist belangrijk is als je hier pas woont. Ibtesam vertelt dat ze voorheen wekelijks naar het Taalcafé gingen. "Daar oefenden we het alfabet en leerden we Nederlands in de praktijk met vrijwilligers. Het Taalcafé moet voorlopig dicht blijven. Toch zitten we niet stil: we hebben een taalmaatje, een lieve vrouw met wie we vijf dagen per week Nederlands oefenen via WhatsApp. Aan het Taalcafé hebben we ook een goede vriend overgehouden. Hij komt - als enige in onze 'coronabubbel' - bij ons thuis, onder andere om te helpen met belangrijke post. Dat doet hij ook bij Sirin en Hassan. We zijn hem zeer dankbaar."

Vertrouwen in de toekomst

Hassan volgt inmiddels een mbo-opleiding in de logistiek. "In Syrië was ik chef-kok, maar als ik dat beroep hier wil uitoefenen, moet ik helemaal opnieuw beginnen. Een logistiekopleiding kan ik in één jaar afronden. Dan kan ik tenminste snel aan het werk. Ik heb inmiddels een fijne stageplek in Margraten." Nezam hoopt in de toekomst ook iets in de vervoerssector te gaan doen. "Ik pak graag alles aan. Ook al heeft corona ons inburgeringstraject wat vertraagd, wij houden vol en doen ons best. Wij hebben vertrouwen in de toekomst."

Gezin bij speeltuin

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken