Startperikelen werkzaamheden Eys

Drie weken geleden zijn in Eys de werkzaamheden gestart voor de weg dwars door de kern van het dorp. Het omvangrijke project spreidt zich uit over een lengte van ruim 2 kilometer. Dat zet het dorp behoorlijk op zijn kop, voor een lange periode. Wethouder Piet Franssen: “We hebben geprobeerd een goede balans te vinden tussen overlast en snelheid van werken. Je kunt ervoor kiezen om overal tegelijk te beginnen, dan ben je misschien in driekwart jaar klaar. Maar dan kom je het dorp niet meer in of uit. Ook voor de hulpdiensten is de kern dan onbereikbaar. Dat kan natuurlijk niet. Om te zorgen dat alles redelijk bereikbaar blijft en de mate van overlast beperkt, is het werk aan de weg in 7 fasen opgedeeld.”

Het is een hele puzzel om die fasen in elkaar te schuiven. Zo moet de gemeente rekening houden met de flora- en faunawet. Wethouder Franssen: “Buiten de bebouwde kom bepaalt bijvoorbeeld de paddentrek waar en wanneer we mogen werken. We hebben in overleg met een aantal ondernemers een planning gemaakt die voor iedereen werkbaar is want sommige ondernemers zijn afhankelijk van het seizoen. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Normaal gezien start je op het laagste punt van een werk. Dat hebben we hier niet gedaan omdat we dan in het hoogseizoen bij Bie de Tantes zouden starten. We hebben het geluk dat we halverwege het werk konden beginnen vanwege een bestaand riool dat daar blijft liggen. We werken dus eerst halverwege richting Simpelveld en daarna beginnen we vanaf de komingang Wittemerweg richting centrum Eys.”

Ondernemers bereikbaar

Eys is te allen tijde bereikbaar en ook de ondernemers zijn altijd bereikbaar. Zij het met een omweg of een stukje te voet. Doorgaand verkeer tussen Wittem en Simpelveld is niet mogelijk. Maar eigenlijk moeten we dat volgens de wethouder sluipverkeer noemen. Want qua tijd ben je via de Provinciale weg net zo lang onderweg, zeker als je via omwegen door het dorp wordt geleid. “Misschien rijd je een kilometer verder maar qua tijd maakt het niet uit.”

Grote projecten hebben altijd te kampen met startperikelen: borden die niet helemaal goed verwijzen, parkeerproblemen en ook gewenning aan de situatie. De gemeente heeft alle inwoners geïnformeerd met een duidelijke verwijzing naar de zogenoemde omgevingsmanager. Dat is een medewerker van de aannemer waar iedereen met vragen, klachten en ideeën terecht kant. De omgevingsmanager zorgt dat klachten waar mogelijk worden opgelost. Als daar maatwerk bij nodig is, dan neemt hij persoonlijk contact op om met de ondernemer of inwoner te bespreken hoe we kunnen helpen. Wethouder Franssen: “Uiteraard moeten we daarbij ook een appèl doen op de flexibiliteit en medewerking van de inwoners. Want hoe dan ook, zelfs al doen we ons uiterste best om het te beperken, zo’n omvangrijk project kan niet zonder enige overlast.”

Meer informatie

Informatie over planning en bereikbaarheid vindt u op de projectwebsite www.reconstructie-eys.nl Omgevingsmanager Maarten Beks bereikt u via telefoonnummer 06-5264 0722 of via e-mail: ipbb.beks@outlook.com.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken