Moeite met het betalen van uw energierekening?

De energieprijzen zijn de afgelopen periode flink gestegen. Heeft u moeite met het betalen van uw energierekening? Dan kunt u misschien terecht bij het Tijdelijke Noodfonds Energie. Dat is een landelijk noodfonds voor inwoners die een groot deel van hun inkomen nodig hebben om de energierekening te kunnen blijven betalen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt dan een deel van uw energierekening.

Hoe werkt het?

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 of 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Wie kan een bijdrage aanvragen?

Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). Een voorwaarde is dat het huishouden zelf een contract heeft voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 of 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Kom ik in aanmerking?

Wilt u weten of u een bijdrage krijgt vanuit het Noodfonds Energie? Doe dan de Noodfonds-check. Na de Noodfonds-check krijgt u instructies om de aanvraag te starten. Het Noodfonds berekent dan automatisch of u in aanmerking komt voor steun.

U kunt ook (gratis) bellen met de Hulplijn Noodfonds-check via 0800-0550. Zij helpen u graag verder. Onder het kopje ‘veel gestelde vragen’ vindt u veel informatie terug.

Als ik recht heb op een bijdrage uit het Noodfonds, hoe wordt dit dan uitbetaald?

Als de aanvraag is gedaan verstuurt u uw aanvraag naar het Noodfonds. U hoeft dan niets meer te doen. Het Noodfonds controleert samen met de energieleverancier of de aanvraag klopt. Als alles klopt, dan verlaagt uw energieleverancier uw energierekening. Het gaat om de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Het Noodfonds Energie is een initiatief van meerdere partijen met steun van het Rijk. Let op: het is niet bekend tot wanneer het Tijdelijke Noodfonds Energie actief is. Wacht daarom niet te wachten met het indienen van een aanvraag.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken