Nieuwjaarsreceptie 2024 en toespraak burgemeester Ramaekers

Op maandag 1 januari kwamen inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties samen met het gemeentebestuur van Gulpen-Wittem bijeen in de Kloosterbibliotheek in Wittem om elkaar de beste wensen te wensen en het nieuwe jaar in te luiden. Burgemeester Ramaekers reikte na haar toespraak de Uitstralingsprijs uit.

nieuwjaarsreceptie 2024.5

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ramaekers

Van harte welkom allemaal,

Fijn dat we hier op deze bijzondere locatie, traditioneel en samen, het nieuwe jaar kunnen starten.
Een nieuwjaarsreceptie is het moment om gezamenlijk terug én vooruit te blikken.

Als ik terugkijk op 2023, dan kan ik niet anders zeggen dan dat het weer een bewogen jaar is geweest.

Het Rode Kruis spreekt van een recordaantal rampen in 2023. En sinds de Tweede Wereldoorlog waren niet zoveel mensen ontheemd. 110 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht. Dat zijn echt enorme aantallen. De oorlog tussen Israël en Hamas start en vult het nieuws, daardoor is de oorlog in Oekraïne naar de achtergrond verschoven, maar ook deze verschrikkelijke oorlog op het Europese continent duurt nog in alle hevigheid voort. Koning Willem-Alexander is al 10 jaar koning van Nederland En Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk werd eindelijk in mei officieel gekroond. Maar 2023 was ook het jaar dat Barbie een eigen film kreeg. Het duo Nick & Simon uit elkaar ging, Frans Croonenberg definitief zijn zangcarrière afsloot en Tina Turner overleed. Een team van Zwitserse en Franse neurowetenschappers wisten voor het eerst het contact tussen de hersenen en het ruggenmerg te herstellen en lieten daardoor een verlamd persoon weer lopen. De 'Vla Flip' bestond 60 jaar en de ''Crompouse' deed z’n intrede. Er keken nog nooit zoveel mensen naar het Sinterklaasjournaal als in 2023. Het kabinet valt vanwege verschil van inzicht over het oplossen van de asielcrisis. En de PVV boekt een monsterscore bij de verkiezingen van afgelopen november. Zomaar een willekeurige greep uit het nieuws.

Voor mij persoonlijk is er ook veel gebeurd in het afgelopen jaar. Treurig was het definitieve afscheid dat we hebben moeten nemen van mijn peettante Tini, de zus van mijn vader. Nog meer indruk maakte de begrafenis van Richard uit onze Veldhovens vriendenclub. Van de 6 bevriende stellen zijn tijdens mijn burgemeesterschap hier in Gulpen-Wittem al 2 vrienden gestorven. Persoonlijk vind ik het erg confronterend omdat het om leeftijdsgenoten gaat, langzaam schuiven de generaties op.

Maar er waren ook fijne gebeurtenissen. Onze jongste dochter Doris is getrouwd met haar Mats. En tussen de bedrijven door heeft ze ook nog haar groot rijbewijs gehaald omdat ze nog steeds droomt van een carrière op de ambulance. Onze oudste dochter Chrissy is 30 jaar geworden, woont in middels samen met Appie en vlak voor kerst hebben ze een huis in Eindhoven gekocht waarin ze samen een toekomst kunnen gaan opbouwen.

Een ander hoogtepunt was natuurlijk mijn herbenoeming in mei. Ik ben blij maar vooral dankbaar dat me deze tweede ambtsperiode gegund wordt. De rol van de burgemeester is de laatste jaren steeds meer uitgebreid en wordt steeds belangrijker in de strijd om behoud van leefbaarheid en veiligheid. Als burgemeester zie ik niet alleen de mooie kanten van onze gemeenschappen maar kom ik ook in aanraking met de minder mooie zijde van onze samenleven. Ons uitgestrekte landelijke gebied en de grensligging zijn geweldig voor onze toeristen maar ook een perfecte voedingsbodem voor criminaliteit, en we zien helaas steeds vaker jeugd in de problemen komen als gevolg van drugs, depressies, stress of een combi daarvan.
U kunt onze BOA’s de politie en justitie helpen door uw ogen en oren in te blijven zetten en een ‘niet pluis’ gevoel te melden zodat we samen onze omgeving leefbaar en veilig kunnen maken en houden. Samen met Paul ga ik deze tweede periode weer een waardevolle invulling geven. En vanaf deze plek wil ik u allen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen.

En dan is het stapje van mijzelf naar onze gemeente snel gemaakt.
Gulpen-Wittem was in 2023 al 5 jaar aangesloten bij het internationale Cittaslow keurmerk. We vierden het eerste lustrum. Heel blij ben ik met onze cittaslow ambassadeurs die dagelijks vol enthousiasme en energie het Cittaslow-gedachtengoed koesteren en uitstralen.

En in 2024 blijven we feest vieren want precies vandaag is het 25 jaar geleden dat op 1-1-1999 de gemeenten Gulpen en Wittem zijn samengevoegd. En wie jarig is trakteert: speciaal voor deze gelegenheid is er een verjaardagskalender gemaakt die u naar afloop van deze bijeenkomst bij het naar buiten gaan mee kunt nemen.

Onze gemeente is jong volwassen en kan de toekomst door regionaal, nationaal en internationaal samen te werken. We doen het goed als kleine zelfstandige gemeente. Maar willen we ons hoofd boven water blijven houden dan heeft Gulpen-Wittem een stabiel en constructief bestuur met visie nodig. Lange termijn visie en gezonde financiën over de bestuursperiodes heen, dat is wat Gulpen-Wittem nodig heeft. Dat betekend ook dat er moeilijke en minder populaire keuzes gemaakt moeten worden, keuzes die hard nodig zijn om als gemeente vitaal te kunnen blijven, en een fundament van voorzieningen te kunnen blijven faciliteren.

De gemeentelijke organisatie is ondanks de uitdagende arbeidsmarkt weer op sterkte. We blijven ontwikkelen en leren, maar ik ben vooral trots op al onze medewerkers die er elke dag aan werken om onze gemeente een beetje beter te maken. Ik bewonder de veerkracht, het enthousiasme en het uithoudingsvermogen van onze ambtenaren. Want de druk wordt wel elke keer opgevoerd.
Steeds meer taken en wetten die van het rijk onze kant op komen, een zeer hoog ambitieniveau van het gemeentebestuur, en de vaak onterechte kritiek zelfs vanuit onze eigen gemeenteraad. En dan gemiddeld elk jaar een wisseling in het wethouderskorps, ook niet bevorderlijk voor continuïteit en rust.

Vandaag kunt u kennis maken met onze nieuwe wethouder, Jos Last. Jos is op 20 december beëdigd en daarmee is het team van burgemeester en wethouders weer compleet.

In de kersttoespraak hoorde we het onze koning ook al benoemen: we wonen op één van de beste plekken ter wereld.
En natuurlijk het kan altijd beter en daar moeten we ook samen aan blijven werken.
Maar het moet me wel van het hart dat ik af en toe een beetje moe wordt van het gezeur, het cynisme, de negativiteit en het wantrouwen.

We hebben het goed, we moeten het alleen willen zien. Een onderzoeker die een paar jaar in zuid-Afrika had gewoond zei in een interview op tv dat ze, bij terugkomst, pas gezien had hoe goed alles in NL geregeld is. We draaien de kraan open en er stroomt drinkwater uit, we spoelen hier zelfs het toilet door met drinkwater, terwijl er miljoenen op deze wereld geen schoon drinkwater hebben. We vragen ons niet af waar het vandaan komt en ook niet waar het naar toe gaat, het is een vanzelfsprekendheid.
Het huisvuil wordt opgehaald, de straten liggen er prima bij, je hoeft maar even de grens over te steken om te zien hoe het ook kan.
We leven in een vrij land, mogen stemmen en zie ons hier staan, we worden hier vandaag verwent met muziek, hapjes en drankjes. Het gaat ons goed. We wonen in een rijk land en gemiddeld genomen zijn we rijk.
Maar niemand is natuurlijk gemiddeld, dus voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben zijn we er.
Om die hulp nog verder te optimaliseren gaat de gemeente in 2024 de kernen bezoeken. Laagdrempelige bijeenkomsten waar wij de inwoners meenemen binnen alle facetten van het Sociaal Domein, en waar de inwoners terecht kunnen met hun vragen daarover. Met als doel om onze dienstverlening nog verder te verbeteren maar vooral beter te kunnen aansluiten bij de behoeften die bij onze inwoners liggen.

Beste mensen,
Soms zou je de tv willen uitzetten als je naar het nieuws kijkt en reportages bekijkt. Het is overweldigend soms angstaanjagend en de mondiale opgaves zijn voor ons als individu ongrijpbaar. Maar we moeten ons echter niet uit het veld laten slaan.
Iedereen hier aanwezig kan, hoe klein ook, een bijdrage leveren. Verbeter de wereld start bij jezelf. Blijf ook in het nieuwe jaar lokale ondernemers steunen want deze hebben een grote rol in de leefbaarheid van onze kernen, en heb blijvend aandacht voor elkaar.
Geld over maken naar een landelijk giro nummer is natuurlijk prima, maar u kunt ook in uw omgeving mensen helpen die het financieel even wat moeilijker, of mentaal wat zwaarder hebben.

In onze gemeente zijn heel veel geweldige initiatieven waar ik kracht uit put, initiatieven die onze wereld in Gulpen-Wittem een beetje beter, socialer, leefbaarder en gezelliger maken. Wij hebben zelfs de luxe dat de gemeenteraad structureel geld opzij heeft gezet voor zelfsturing zoals we dat noemen, een financiële steun voor goede ideeën die tevens een bijdrage leveren aan de sociale cohesie.

Een paar mooie voorbeelden van afgelopen jaar:

  • het Nieuw Talent Orkest, een project van de harmonie uit Wijlre waarbij inwoners zonder enige muzikale ervaring een instrument leerden bespelen (Zelfs mijn Paul speelt nu trompet). Door samen muziek te maken heeft het project voor velen ontspanning en plezier gebracht.
  • de bouw van een bijenstal door een paar enthousiaste inwoners uit Partij ten behoeve van biodiversiteit
  • vaders in Gulpen die voor hun kinderen samen een speeltuin onderhouden
  • de organisatie van een groot dorpsfeest in Reijmerstok ter ere van het 100 jarig bestaan van de kerk

Tja, En zo kan ik nog wel even door gaan. Allemaal waardevolle burger initiatieven die door de inzet van vrijwilligers en met financiële steun van de gemeente mogelijk zijn gemaakt.

De samenleving, ook hier in Gulpen-Wittem, draait voor een heel groot deel op vrijwilligers. Denk hierbij ook aan onze vrijwilligers van de brandweer, die dag en nacht voor u klaarstaan als het nodig is. Komend jaar ga ook ik weer elke maand 1 dagdeel vrijwilligerswerk doen. Dus heeft u nog leuke ideeën voor vrijwilligers werk en wilt u of uw organisatie, mij uitnodigen, neem dan contact op met het bestuurssecretariaat.

Ik hoop van harte u in 2024 vaak en veel te zien en van u te horen, over wat er goed, maar ook over wat er minder goed gaat, of wat verbetert zou kunnen worden. Laten we samen aan de slag gaan. Want als we onze wereld in beweging willen zetten, zullen we zelf in actie moeten komen, en ik weet zeker dat het gaat lukken !

Tot slot wens ik u allemaal een fantastisch, gezond en gelukkig nieuwjaar toe en wil ik graag afsluiten met de woorden die Simon, van Nick, uitsprak tijdens hun afscheidsconcert:

Wees lief voor jezelf en wees lief voor elkaar !

nieuwjaarsreceptie 2024.2

nieuwjaarsreceptie 2024.4

nieuwjaarsreceptie 2024.4

nieuwjaarsreceptie 2024.6

nieuwjaarsreceptie 2024.1

nieuwjaarsreceptie 2024

nieuwjaarsreceptie 2024.1

nieuwjaarsreceptie 2024.6

Foto's: Eleven Media

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken