Opening Openbare Bibliotheek Gulpen

De Openbare Bibliotheek Gulpen-Wittem is onlangs verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Willem Vliegenstraat (huisnummer 4) in Gulpen. De verhuizing van de bibliotheek is een belangrijke schakel geweest in het verhuizings- en fusieproces van onder meer een vestiging van het Sophianum Nijswiller en enkele basisscholen in Gulpen-Wittem. De feestelijke, officiële ingebruikname van de bibliotheek vond plaats op zaterdag 27 januari.

Wethouder Philip Laheij en de voorzitter van de bibliotheek William Lecoeur verklaarden samen de bibliotheek officieel voor geopend. “Met de opening van de Openbare Bibliotheek op deze centrale plek in Gulpen hebben we een complexe puzzel afgerond” vertelt wethouder Laheij in zijn toespraak. “Enthousiast, dankbaar en trots ben ik op de samenwerking die diverse partijen onderling zijn aangegaan, en wat ervoor gezorgd heeft dat we nu hier met elkaar deze opening kunnen vieren.”

Centrale plek én hippe hotspot

De verhuizing van de bibliotheek naar de Willem Vliegenstraat zorgt voor meer aanwas. Dat blijkt uit het toenemende aantal abonnementen. Voorzitter Lecoeur licht toe: “We zijn tevreden met het verloop van de verhuizing. Hier zitten we op een centrale plek in het dorp. De toegankelijkheid van het gebouw is goed en we liggen op een steenworp afstand van schoolgaande jongeren van De Kindercirkel. De volgende stap is ervoor te zorgen dat deze locatie gebruikt wordt als een hippe hotspot. Met wifi, waar jongeren kunnen studeren en zzp’ers hun laptop kunnen uitklappen om te werken zonder dat ze zich gedwongen voelen om een consumptie te bestellen. Dat is hier mogelijk!”

Complex proces

De verschuivingen binnen de onderwijslocaties in Gulpen-Wittem maakten de verhuizing van de bibliotheek tot een complex proces. Enkele jaren geleden zijn de basisscholen in Mechelen en Wahlwiller gesloten. Om passend onderwijs te kunnen blijven bieden aan deze jongeren is besloten een duurzame school te realiseren in Mechelen. Tijdens de bouw van de nieuwe school zijn de leerlingen van Mechelen en Wahlwiller tijdelijk ondergebracht in het Sophianum in Nijswiller. De leerlingen van Sophianum Nijswiller zouden samengevoegd worden met het Sophianum in Gulpen, maar zij konden pas verhuizen zodra de bibliotheek – die gevestigd zat in een zijvleugel van het Sophianum in Gulpen – een nieuw onderkomen had gekregen. De bibliotheek is toen tijdelijk verplaatst naar gemeenschapsvoorziening De Timpaan, die op korte termijn gesloopt zou worden. De gemeente heeft de onderste verdieping van het gemeentehuis beschikbaar gesteld. Jongerencentrum Galaxy moest hiervoor verhuizen naar de andere kant van het gebouw. Na een grondige verbouwing kon de Openbare Bibliotheek haar intrede doen op de onder-verdieping van het gemeentehuis.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Openbare Bibliotheek Gulpen-Wittem, openingstijden of tarieven op www.bibliotheekgulpen-wittem.nl.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken