Wij zijn er voor elkaar in Gulpen-Wittem Deel 1

Vele kinderen kunnen na schooltijd en in vakanties terecht bij buitenschoolse opvang (bso) ZiejeZo in Mechelen. Een fijne plek waar ouders hen met een gerust hart onderbrengen als zij zelf op het werk zijn. Eigenaresse Patricia Vluggen zorgt er met twee pedagogisch medewerkers voor een huiselijke sfeer. Maar per 16 maart moesten de deuren van de bso plotsklaps dicht. Toch zette Patricia meteen de schouders eronder. Ze zorgde voor noodopvang én bleef in contact met ouders en 'haar' kinderen.

Corona leek begin maart nog 'ver van ons bed'. Totdat de overheid de scholen en kinderopvang sloot. "Ik kwam in een onbekende situatie terecht. Alles was ineens onzeker", vertelt Patricia Vluggen. "Ik maakte me zorgen om mijn gezondheid, omdat ik astmatisch ben. En ik voelde een oerdrang om mijn gezin te beschermen. Daarbij had ik zorgen over mijn gesloten bso. Ik wist niet hoe lang ik me zonder inkomsten staande kon houden. De vaste lasten liepen immers gewoon door. Die eerste tijd was ik best wel bang."

De deuren open voor noodopvang

Gelukkig kwam er al snel praktische informatie vanuit de Brancheorganisatie Kinderopvang en de gemeente. Daarin voelde Patricia zich gesteund. "Je leeft elke dag voor je onderneming. Dat die ineens dicht moet, is onwerkelijk. Toch kon ik heel dienstbaar zijn. Samen met de basisschool heb ik namelijk de noodopvang kunnen regelen. Met de gemeente en opvanglocaties in de buurt had ik nauw contact over de ontwikkelingen en eventuele samenwerking. Mijn deur stond open voor kinderen van ouders met een vitaal beroep. Het was fijn om iets voor hen te kunnen betekenen. Inmiddels bleek ook dat de overheid de kosten van de kinderopvang aan ouders zou terugbetalen. Toen was ik opgelucht. Dat betekende dat ik mijn vaste lasten en personeelskosten kon blijven betalen. En dat mijn bedrijf kon blijven bestaan."

Een luisterend oor

Met haar vaste klanten hield Patricia intussen contact. "Ik bedacht elke week een activiteit die de kinderen thuis konden doen. Zo zorgde ik een keer voor kaartjes om zelf in te kleuren en naar opa en oma te sturen. Daarmee heb ik niet alleen de kinderen, maar meer mensen blij gemaakt. De jarigen bezorgde ik een cadeautje met kaartje. En voor Moederdag bracht ik iedereen een knutselpakket met gebruiksaanwijzing. Ouders bood ik een luisterend oor. Samen zochten we waar nodig naar oplossingen."Patricia vindt de betrokkenheid in de dorpen groot. "Mensen proberen er écht voor elkaar te zijn. De kinderen in mijn noodopvang hebben getekend en geknutseld voor ouderen. Zo hoop je hen een lichtpuntje te brengen in een moeilijke en eenzame periode."

Slapeloze nachten

In mei mocht de bso weer open, tot vreugde van Patricia. Kinderen kregen hun dagelijkse structuur terug. Ze konden weer spelen met vriendjes. "Voor kinderen zijn de regels al snel versoepeld. Ze mogen ook komen als ze verkouden zijn. Dat is fijn, want jonge kinderen snotteren nu eenmaal vaak. Maar mijn medewerkers en ik zijn daardoor wel kwetsbaarder. We kunnen het ons niet permitteren om ziek te worden. Onze locatie is namelijk niet groot, dus ik heb geen grote achterban. Die heb ik wel in theorie: ouders en leerkrachten van school bieden spontaan om uit te helpen. Helaas mag dat wettelijk gezien niet. Als een van ons ziek wordt, is de kans op sluiten dus groot. Of we moeten een aantal kinderen naar huis sturen. Dat is het laatste wat ik wil. Ik heb er geregeld slapeloze nachten van. Toch probeer ik positief te blijven. Want ik zie dat we er met z'n allen het beste van maken!"

Patricia Vluggen met kinderen aan tafel op school

Deel uw verhaal met ons

Corona beheerst ons doen en laten. We houden ons aan de regels en maatregelen. Maar hoe zien we in deze tijd naar elkaar om? Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Het virus brengt angst en verdriet met zich mee. Tegelijkertijd blijkt onze gemeenschap krachtig en weerbaar. We zien in Gulpen-Wittem mooie sociale initiatieven ontstaan. Die delen we graag met u. Heeft u ook een inspirerend verhaal? Laat het weten via voorlichting@gulpen-wittem.nl.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken