Lezing Jan v. Wersch

  • uur
  • Bibliotheek Gulpen-Wittem

Lezing Jan Van Wersch


Op dinsdag 2 april 2019 komt Jan v. Wersch in het kader van de expositie “Boeren en Boerinnen” een lezing houden over de geschiedenis van ons brood en de bijbehorende granen.
De geschiedenis van ons brood en de bijbehorende granen
In het Onze Vader vragen we het al : “geef ons heden ons dagelijks brood”. Brood is een belangrijk bestanddeel van onze voeding, dat tegenwoordig in (soms overdreven) ruime mate beschikbaar is. Dat is niet altijd zo geweest.
Het is gemaakt van allerlei graansoorten, voornamelijk van de oudste soort en dat is tarwe, maar we gaan ook in op nieuwere en de nieuwste graansoorten. Het is interessant te zien hoe zich die graansoorten in de geschiedenis ontwikkeld hebben en hoe hieruit bij toeval brood is ontstaan en welke rol het rijsproces hierin gespeeld heeft.
Brood is geen eenvoudig voedingsmiddel. De bereidingswijze van brood is belangrijk voor de smaak en de vertering en er zitten veel essentiële voedingsstoffen in. Desondanks ligt brood regelmatig onder vuur, omdat het niet (zo) gezond zou zijn. Dat is niet waar en ik zal uitleggen waarom niet. Daarbij wordt ook ingegaan op de diverse relevante gezondheidsaspecten van het brood in ons voedselpakket.

De lezing start om 19:30 uur en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de bibliotheek.
Voor leden is de toegangsprijs € 2,50 en voor niet-leden € 5,-.
Aanmelden kan via 043 4506220, info@bibliotheekgulpen-wittem.nl en aan de balie van de bibliotheek.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken