Internationaal Broodfeest

  • Bij de Volmolen, Bennetweg te Epen

De doelstelling van het Broodfeest:

Stichting Broodfeest heeft tot doel het behoud van het (Limburgse) culturele erfgoed en in het bijzonder het behoud van het ambacht van het bakken van brood en vlaai in hout gestookte ovens, en het organiseren van internationale evenementen genaamd het Broodfeest.

"Geef ons dagelijks brood", het zit in onze cultuur gebakken en is iets dat we broodnodig hebben. In de supermarkten ligt een gevarieerd aanbod. Het geurt en wordt vers afgebakken in de ochtend. Dat geeft ons het idee van een warme bakker, dus ambachtelijk en gezond...

Er wordt veel over brood geschreven, in kook- en bakboeken alsook online. De basis begint met granen. Maar wat weten we eigenlijk nog van de granen haver, gerst, spelt, rogge of tarwe?

Wie beheerst nog de techniek van het eenvoudige, ambachtelijke brood bakken? Kunnen we het zelf nog wel?

Wat gebeurt er allemaal met ons graan voordat het als brood op de plank komt?

De graankorrel werd groter, het eiwit-gehalte verhoogd, de opbrengst vergroot, maar de verscheidenheid in de soorten kleiner. En hoe zit het eigenlijk met de voedzaamheid? Is brood wel gezond?

Tijdens het Broodfeest zullen experts op bijzondere wijze het ambachtelijke, en ja, gezonde brood weer aan de man brengen d.m.v. demonstraties, symposia en proeverijen.

We zullen het op z’n Limburgs vieren met ambachtelijk gebakken speltvlaaien.  

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken